Columnbert wagendorp

De biecht van Sywert: negen miljoen euro op de bank en niet te benijden

null Beeld
Bert Wagendorp

Zondag zat Sywert van Lienden bij Buitenhof. Hij had het programma uitgekozen om te biecht te gaan bij biechtvader Twan Huys. Sywert gaf toe dat hij negen miljoen netto had verdiend en dat hij transparanter had moeten zijn over zijn ware bedoelingen, in één klap steenrijk worden. Daarvoor bood hij zijn excuses aan. Dat was mooi. Daarnaast beloofde hij zijn nieuwverworven vermogen te gaan beleggen en de opbrengst daarvan te zullen doneren voor kankeronderzoek en kansarme kinderen. Dat was ronduit hartverwarmend.

De zaak rond de mondkapjesscharrelaar is een onthulling in afleveringen. De Volkskrant en Follow the Money komen steeds dichter bij de kern. En Sywert helpt mee, als een kat in het nauw. Eerst schermde hij met zijn plicht tot geheimhouding, tot bleek dat hij daar zelf op had aangedrongen. Logisch, er was een en ander geheim te houden. Bij Buitenhof zei hij dat er van de kant van het ministerie geen juridische bezwaren meer waren tegen openbaarmaking – maar die waren er nooit geweest. Van Lienden lijkt me geen geboren leugenaar, het is meer dat de ene halve waarheid de volgende halve leugen uitlokt. Hij draait zich langzaam maar zeker vast. Dat heeft iets tragisch maar het is ook fascinerend.

Nu nadert de climax. Want één vraag ligt nog steeds levensgroot op tafel: hoe kon het dat Van Lienden de opdracht binnenhaalde, als totale nieuwkomer op het terrein van de inkoop van mondkapjes, terwijl het Landelijk Centrum Hulpmiddelen daar fel op tegen was? Hoe kon het dat het ministerie de hele zaak voorfinancierde en Van Lienden en zijn twee mede-ritselaars geen enkel risico liepen?

Wat had Van Lienden dat de andere aanbieders níet hadden?

Bij Buitenhof zei Van Lienden dat hij meermaals contact had gehad met Bart van den Brink, adviseur van minister van VWS en coronatsaar Hugo de Jonge. Dat zegt niets, misschien is Van den Brink een goede vriend van Van Lienden, die immers heeft meegeschreven aan het partijprogramma. Dus misschien hebben ze het niet eens over de deal gehad. Maar misschien ook wel.

Verder verklaarde hij dat de top van het CDA vorig jaar al op de hoogte was van zijn lucratieve deal. Hij had zelfs de integriteits- en royementscommissie daarover ingelicht. Bij het CDA gaan ze nu onderzoeken of dat waar is. Niet zo’n heel moeilijk onderzoek, lijkt me, het is zo of het is niet zo. In elk geval is bij de partij niets bekend over een melding bij de integriteitscommissie – als ze ergens integer zijn, mag je verwachten, is het in die commissie. Al blijft het natuurlijk het CDA.

Over de weerzin die hij had gewekt bij het LCH zei Van Lienden: ‘Ik ben een speelbal geworden in een conflict tussen het LCH en VWS, waar ik weinig mee te maken heb.’ Dat kan ook, al is het niet erg aannemelijk. In elk geval had de hele top van het LCH de groene zeep klaar staan om het eigen straatje schoon te vegen, zei Van Lienden. Met zulke beschuldigingen maak je natuurlijk geen vrienden.

De kern van de zaak is deze: was de top van het CDA op de hoogte van de praktijken van Sywert van Lienden? Gebruikte Sywert zijn contacten binnen de partij om de opdracht binnen te halen? Bij het LCH zit vast en zeker wel iemand die dat weet.

Dat wordt de laatste onthulling.

De Stichting KWF Kankerbestrijding zei zondag dat het geen prijs stelt op donaties van Sywert. Hij kan het geld beter terugstorten naar het ministerie van VWS, zei de organisatie.

Sywert van Lienden: negen miljoen euro op de bank en niet te benijden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden