COLUMNDe betrouwbare mannetjes

De Betrouwbare Mannetjes zijn er een weekje tussenuit

null Beeld

Omdat de Betrouwbare Mannetjes graag op vakantie wilden, hebben ze mij gevraagd om het weer een keertje over te nemen. Of ik dan de lulligste ben? Zeker niet. Al vroeg ik me wel direct af of de heren daar geen gezeik mee zouden krijgen. Voor je het weet ben je trending topic op Twitter en moet je met een lullig lijnvluchtje terug naar huis. Maar goed, het is een mooie gelegenheid om de correspondentie weer eens te openen. Toen U nog als kleine prins pilsjes met Uw clubgenootjes naar binnen stond te gieten, schreef ik al met Uw moeder en later heb ik ook Uw vrouw nog wekelijks bijles gegeven over Uw koninkrijk. Of er sindsdien veel veranderd is? Nou, eigenlijk niet.

Ik gunde het U zo, die vakantie. Maandenlang langs intensive cares en laboratoria getrokken om het volk een hart onder de riem te steken. En dat speedbootje van twee miljoen dat daar maar zout ligt te verzamelen. Bovendien is het een mooie familietraditie, het vliegtuig pakken als het land in nood is. Dus het viel me behoorlijk van U tegen dat U meteen voor de kritiek gezwicht bent. Toen ik U daar zo ongemakkelijk op dat bankje Uw excuses zag maken, kon ik alleen maar naar die lieve Máxima kijken, die door dat burgerlijke gezever een weekje ouzo en sirtaki door haar neus geboord had zien worden.

Nee, dan ben ik blij dat Uw dochters er wel gewoon nog een paar dagen aan hebben vastgeplakt. Even losgaan zonder die ouwe lullen erbij. Lekker scheuren met dat speedbootje van twee miljoen. Of ik geloof dat er geen plek meer in het vliegtuig was? Tuurlijk niet. Een beetje Zorreguieta weet in een volle kist altijd wel wat ruimte vrij te maken. Ach, ik begrijp de dames ook wel. Oud-opa Benno heeft ze dat aardig meegegeven. Laat het volk maar zeiken.

Over gezeik gesproken. Zaterdag stuurde een goede vriend van mij een appje met een grapje over U. Een plaatje over dat er plotseling een vakantiehuisje was vrijgekomen en of er iemand interesse had. Er stond een fotootje van Uw optrekje in Griekenland bij. Of ik dat humor vond? Dat vond ik het zeker. Dus zette ik het plaatje zondagmiddag op Twitter. Toen ik ’s avonds nog eens op mijn telefoon keek, was mijn Twitteraccount ontploft. Heel deugjeukend Nederland wilde even z’n beklag komen doen. Ik zou het grapje ‘gejat’ hebben van correspondent Tim Overdiek, die ik niet eens herkende, al kon dat ook komen omdat hij zijn NOS-sticker had verwijderd. Ik belde Tim om te zeggen dat hij zich niet druk hoefde te maken om al die fatsoensfetisjisten. En dat ik van niemand grapjes jat, omdat ik al jaren een grapje maak dat het uitstekend doet. Aardige jongen, die Tim. Hij zag in dat hij misschien ook wel iets niet goed had gedaan, en we hebben nog uitgebreid gesproken.

Waarover? Over Trump en Biden. En hoe we hier hopen dat de machtigste man ter wereld straks in plaats van een megalomane gek een halfdemente bejaarde is. Ook hadden we het over de paus, die zijn leeglopende kerk nu probeert te vullen door homo’s te laten trouwen. Via de achterdeur weliswaar, maar dat zijn die jongens wel gewend! En over Ajax-Liverpool natuurlijk. Konden in ’66 de toeschouwers de wedstrijd niet zien door de mist die was gekomen, nu misten de toeschouwers de wedstrijd omdat ze ’m niet konden komen zien. Vond ik humor. En dat vond Tim ook. Hij zou hem niet jatten, zei hij er nog bij.

Maar we hadden het vooral over Trump. Hoe een van Uw onderdanen het wachtwoord van diens Twitteraccount had gehackt. Of het een ingewikkeld wachtwoord was? Ongeveer zo ingewikkeld als je van Trump zou verwachten. Of ik veel vragen stel en daar dan zelf antwoord op geef? Misschien. Of ik mezelf herhaal? Soms. Maar dan associeer ik razendsnel weer verder. Wie ook razendsnel associeert, is Lange Frans. Een rapper uit Diemen die tegenwoordig de meest krankzinnige complottheorieën verspreidt. Dat zou ik ook doen als ik uit Diemen zou komen. Ik begreep dat er miljoenen mensen naar zijn filmpjes keken. Ach, ik kijk in dit rare land inmiddels nergens meer van op. Of ik naar Griekenland ga? Nee. Ik ga dit weekend weer lekker op Twitter kijken wie ik nu weer boos heb gemaakt. Mijn wachtwoord raden ze gelukkig nooit. Wat mijn wachtwoord is? Speedbootjevan2miljoen!

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden