columnde betrouwbare mannetjes

De Betrouwbare Mannetjes zien de weg naar Wembley weer wagenwijd openliggen

null Beeld

Achtste finales

Titelkandidaat België struikelt over Portugal. Engeland verliest op het eigen Wembley in extremis van Duitsland. Jan Roelfs becommentarieert met Zweden-Oekraïne (1-0) zijn 17de wedstrijd van dit EK. Een record.

- Bij Studio Voetbal laat Claudia de Breij de goal van Patrik Schick en het fragment met Eriksen ‘vanzelfsprekend’ in de topdrie. Ze vindt het vervelend voor Patrick Stoof maar haalt toch de mooie goal van gisteren eruit en vervangt die door de mooie goal van vandaag.

- De deltavariant noopt de Engelsen het toeschouwersaantal voor de finale te beperken. De Uefa dreigt de eindstrijd van Wembley naar Boedapest te verplaatsen, wat tot zware kritiek van mensenrechtenorganisaties leidt. Boris Johnson besluit vervolgens toch vast te houden aan de oorspronkelijke 60 duizend.

- Nederland knokt zich langs de stugge Tsjechen. Rafael en Pierre zijn blij dat we gewonnen hebben, maar zijn nog niet overtuigd. Het woord ‘vechtmachine’ valt. Ook Ibi en Theo hebben nog te veel dingen gezien die niet goed gingen. ‘Dit kan je je straks tegen de grote landen niet veroorloven’.

Kwartfinales

- ‘Dat is ’m! Dat is ’m! De Roon! De Roon! Niemand weet, niemand weet, dat ik Marten de Roon heet. Maar nu wel hoor! Nu wel. Nu gaat-ie met zevenmijlslaarzen door heel Europa heen! Oma wat heeft u grote voeten. Ja dan kan ik beter schieten! En ze leefden nog lang en gelukkig, het Nederlands elftal, dat zo lang ten dode leek opgeschreven, wakker gekust door Prins Marten. Hij kust die bal en verschalkt doelman Schmeichel. Als met een giftige appel. Aangereikt door de heks van Bergamo. Wie heeft er in mijn bedje geslapen? Wie heeft er van mijn pap gegeten? Knibbel knabbel knuisje, wie komt er aan m’n huisje? Het is Marten de Roon uit Zwijndrecht, met een hele grote snuit!’ Frank Snoeks komt woorden tekort wanneer De Roon met een bekeken schot een einde maakt aan het ‘Deense sprookje’ zoals hij het in 116 minuten 34 keer heeft genoemd.

- Ook Rafael, Pierre, Theo, Ibi en Jan Slagter zijn blij dat we gewonnen hebben, al vinden zij wel dat het beter moet. ‘Dit kan je je straks tegen Duitsland of in de finale tegen Frankrijk niet veroorloven.’

- Frankrijk verliest van Spanje en ook bij Duitsland-Zweden (commentator: Jan Roelfs) een grote verrassing. Alexander Isak stuurt de Duitsers, zichtbaar vermoeid door de slijtageslag tegen de Engelsen, met een mooie goal naar huis.

- Robèrt van Beckhoven hoopt dat Jan Slagter het hem niet kwalijk neemt, maar hij haalt de mooie goal van gisteren uit de topdrie en vervangt die door de mooie goal van vandaag.

Halve finales

- Bij Studio Europa scheurt Henry Schut uit beide mouwen bij het nemen van een slokje water.

- De Oranje Vechtmachine, zoals het Nederlands elftal inmiddels liefkozend genoemd wordt, rekent ook af met Zweden. Doelman Tim Krul is met twee gestopte penalty’s de held van de avond.

- Rafael en Pierre zijn ook blij, maar zien toch nog te veel dingen misgaan. Ook Theo Janssen vindt dat het beter moet. ‘Dit kan je je straks in de finale tegen Italië niet veroorloven.’ Sjoerd van Ramshorst vraagt of Ibrahim Afellay dat ook vindt. Die vindt dat ook.

- Spanje walst over het zichtbaar vermoeide Italië heen. Bij Studio Europa spijt het Nick & Simon voor Ilja Leonard Pfeijffer, maar ze halen toch de mooie goal van gisteren eruit en vervangen die door de mooie goal van vandaag.

Finale

- Zo’n 24 duizend meegereisde oranjefans zien Nederland winnen van Spanje door een late goal van Wout Weghorst. Bij Studio Europa zingt een uitgelaten Sjoerd van Ramshorst alle zes coupletten van Wij Houden Van Oranje. Rafael, Pierre, Theo, en Ibi zijn blij, maar zien nog te veel dingen misgaan. ‘Op een EK kan je je dit misschien nog veroorloven, maar volgend jaar zal het echt beter moeten.’

- Ondanks de waarschuwing van minister Hugo de Jonge ervoor te waken dat ‘we straks niet alleen de cup maar ook de deltavariant mee naar huis nemen’ meldt het RIVM een flinke toename van nieuwe besmettingen. Met ‘we moeten oppassen dat we straks door te winnen niet alsnog hebben verloren’ kondigt De Jonge een forse serie nieuwe maatregelen af. De horeca gaat voor onbepaalde tijd dicht en mensen mogen nog maar twee bezoekers thuis ontvangen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden