Columnde betrouwbare mannetjes

De Betrouwbare Mannetjes zetten de belangrijkste discussies van de afgelopen weken voor u op een rij

null Beeld
Melle Runderkamp en Simon Hendriksen

Eindelijk thuis. Te lang achter het stuur gezeten, maar het verlangen naar het eigen bed heeft u er de laatste kilometers weer doorheen gesleept. Op de keukentafel het jaarlijks kleiner wordend stapeltje post. Daarnaast de kranten, keurig op volgorde gelegd door de buurvrouw. Natuurlijk heeft u de aanhoudende perikelen bij Forum voor Democratie meegekregen, en drong het zelfs tot in de Dordogne door dat Thierry voor het eerst meer dan twee weken achtereen niet bij Jinek zat. Misschien las u via de campingwifi ook nog over het zinderend hete Gilze-Rijen, dat er middels een kloeke 40,7 graden met het hitterecord vandoor ging ten koste van het frauderende Deelen (ongeldige meting), maar verder? Omdat u nog even van uw laatste vakantiedagen wilt genieten, maar het ook belangrijk is er maandag gewoon weer te staan, zetten wij de belangrijkste discussies van de afgelopen weken voor u op een rij. Kleine moeite.

null Beeld

Labrador

Collega Sylvia Witteman laat in de Volkskrant optekenen niet te begrijpen waarom mensen een labrador hebben, want ‘dan kun je net zo goed iemand met het syndroom van Down in huis nemen’. Na klachten uit de down- dan wel labradorwereld zegt de hoofdredactie dat de bewuste zin eigenlijk uit het driegesprek met Witteman, Frits Abrahams en Midas Dekkers geschrapt had moeten worden, wat weer tot een nieuwe vlaag van verontwaardiging leidt. Zomergasten-presentator Janine Abbring twittert te vrezen dat er straks ‘alleen nog maar gortdroge interviews’ zullen zijn, wat we niet kunnen bevestigen nu we nog geen zondagavond thuis zijn geweest.

Zwarte Cross

Tijdens Zwarte Cross zorgt een kraampje met de ludieke naam ‘Allah’s Afbakbar’ tot wat onlinecommotie en nog voordat de eerste mohammedanenrolletjes in de oven zijn geschoven, is het bordje verwijderd. De ellenlange opinie-estafette die vervolgens crossmediaal door het land trekt, springt alle kanten op. Zwarte Cross is een racistisch festival, Zwarte Cross is juist heel inclusief, Zwarte Cross buigt voor overgevoelige moslims en ‘de vrijheid van satire en humor’ blijkt op het spel te staan. Oei!

Boerka

Het boerkaverbod gaat van kracht en de discussie die al gevoerd was bij het aannemen van de wet begint weer van voren af aan. Voorstanders zijn gore racisten, tegenstanders (waaronder Amnesty International) supporters van vrouwenonderdrukking. Het AD gooit olie op het vuur door op de voorpagina wat ludieke instructies te geven over hoe je een boerkadrager (‘bijvoorbeeld’) in een burgerarrest tegen de grond kan werken, hetgeen tot de nodige kritiek leidt, wat hoofdredacteur Hans Nijenhuis dan weer een beetje flauw vindt.

Halsema

In een zoektocht naar een nieuwe ondergrens besluit De Telegraaf als de eerste de beste Zwitserse Eritreeër de 15-jarige zoon van Femke Halsema voor de trein te gooien. De over drie pagina’s uitgesmeerde ‘gewapende inbraak’ slaat in als een bom, maar het blijkt al gauw te gaan om vrij onschuldig pubervertier. De brief waarin Halsema tekst en uitleg geeft, levert nog wel een heerlijke nabrander op: was dit geen onprofessionele vermenging van werk en privé?

Lust vs. Derksen

De onvermijdelijke Ellie Lust, in de aanloop naar de Gay Pride prominenter aanwezig dan redelijkerwijs verteerbaar, vraagt in haar documentaire Ellie aan de verkeerde kant aan de bijkans onvermijdelijker Johan Derksen of hij zijn uitspraken over homo’s wil terugnemen. Tot ieders verbijstering blijft Derksen bij zijn eerdere woorden, waarna Ellie hem homofoob noemt, en dat vinden mensen dan weer niet kunnen. Gelukkig laat Johan Derksen zich toch zeker de mond niet snoeren en het wordt steeds gekker in dit land en je mag ook niks meer zeggen.

Goed dat u er weer bent, goed dat wij er weer zijn. En nu in godsnaam weer aan het werk.

Melle Runderkamp en Simon Hendriksen

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden