COLUMNDe Betrouwbare Mannetjes

De Betrouwbare Mannetjes weten precies hoe het de komende maanden gaat bij de VVD en PvdA

null Beeld
Melle Runderkamp en Simon Hendriksen

VVD

- Een zichtbaar aangeslagen Mark Rutte maakt bekend dat hij zojuist bij Zijne Majesteit is geweest om het ontslag van zijn kabinet in te dienen. ‘Een zwaar besluit’ en ‘een zwarte dag voor onze Nederlandse parlementaire democratie’, maar, volgens Rutte, de enige manier om recht te doen aan ‘het ongelooflijke leed’ van de slachtoffers van de toeslagenaffaire.

- Een zichtbaar opgetogen Mark Rutte geeft tijdens het online VVD-verkiezingscongres het digitale startschot voor de VVD-campagne. Op de klanken van Viva Hollandia accepteert hij onder luid virtueel gejuich opnieuw het lijsttrekkerschap!

- In een poging de kritiek op zijn snelle comeback de kop in te drukken, geeft Mark Rutte een exclusief interview waarin Op1-presentator Jort Kelder betoogt dat de mensen heus wel onderscheid kunnen maken tussen voormalig-premier Mark Rutte, lijsttrekker Mark Rutte, boezemvriend Mark Rutte, de mens Mark Rutte, en ‘gewoon Mark Rutte’.

- In de wekelijkse persconferentie zegt Mark Rutte niets te zien in het uitstellen van de verkiezingen. Juist in deze tijden vindt hij het van essentieel belang dat de mensen hun stem kunnen laten horen.

- De ‘Teevenbus’, de campagnebus van Fred Teeven, is mede dankzij de Vengabus-tune een regelrechte hit. Mark Rutte heeft zijn blauwe bubbeljas weer aangetrokken en een spontane ontmoeting met de eveneens campagne voerende nummer 4 op de lijst, Bente Becker, wordt toevallig door de camera’s van EenVandaag vastgelegd.

- Onderzoek door Bas Haan van Nieuwsuur toont aan dat voormalig-premier Mark Rutte door ambtenaren bij de Belastingdienst per e-mail herhaaldelijk op de misstanden is gewezen. In een reactie laat lijsttrekker Mark Rutte weten dat hij ‘het journalistieke handwerk’ ongelooflijk gaaf vindt, maar dat hij aan de getoonde mails geen ‘actieve herinnering’ heeft.

- De demissionaire kabinetspartijen profiteren van het uitstellen van de verkiezingen. In een peiling van het EenVandaag-opiniepanel wordt vooral de VVD geprezen om de getoonde daadkracht.

- De VVD van Mark Rutte is met 59 zetels winnaar van de verkiezingen.

PvdA

- Lodewijk Asscher laat via een videoboodschap op Facebook weten op te stappen als lijsttrekker van de PvdA vanwege de discussie over zijn rol in de zogenoemde toeslagenaffaire.

- De gedroomde opvolger van Asscher, Ahmed Aboutaleb, is niet beschikbaar voor het partijleiderschap. Ook Khadija Arib, de nummer 2 op de lijst, laat weten geen ambitie in die richting te hebben. Lilianne Ploumen vindt het een mooie uitdaging en zegt dat ze haar verantwoordelijkheid zeker niet uit de weg zal gaan.

- Partijmastodonten Jacques Tichelaar en Lutz Jacobi stappen na een ‘intern verschil van mening over de te varen koers van de partij’ uit de focusgroep die belast is met de opvolging van Lodewijk Asscher. Hans Spekman en Henk Nijboer nemen hun taken voorlopig waar.

- De PvdA vraagt bij monde van afzwaaiend Kamerlid Asscher of het – gezien de opmars van de Britse mutant – niet verstandiger is de verkiezingen uit te stellen. Rick van der Ploeg noemt het optreden van zijn partijgenoot in de Volkskrant ‘angsthazengedrag’ en zegt zijn partijlidmaatschap op.

- Een filmpje van campagnemedewerkers die op een leeg marktplein worden belaagd door een man die over de voorraad rode rozen plast, gaat viraal. Bij M zegt Gerdi Verbeet het verschrikkelijke beelden te vinden, maar toch vooral een kiezer te zien die zich door haar partij in de steek gelaten voelt.

- Sharon Dijksma neemt met de woorden ‘Pas goed op elkaar en op de stad Utrecht’ afscheid van ‘haar Utrecht’ en wordt de nieuwe lijsttrekker van de Partij van de Arbeid!

- Voorzitter van het bestuur van de brancheorganisatie Kinderopvang Felix Rottenberg schuift aan bij Op1 en vraagt zich af of een ‘beroepspoliticus’ en ‘apparatsjik’ als Sharon Dijksma de juiste vrouw op het juiste moment is.

- De PvdA verliest drie zetels bij de Tweede Kamerverkiezingen. Dijksma ‘neemt haar verantwoordelijkheid’, stapt op als partijleider en wordt genoemd als mogelijke opvolger van de Haagse burgemeester Jan van Zanen, die in kringen rond de VVD wordt getipt als nieuwe minister van Binnenlandse Zaken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden