ColumnDe betrouwbare mannetjes

De Betrouwbare Mannetjes volgen het vaccinatieproces

null Beeld

Minister Hugo de Jonge kondigde donderdag een tijdelijke vaccinatiestop af voor Astra Zeneca voor 60-minners, omdat de voordelen van het vaccineren niet zouden opwegen tegen de imagoschade van eventuele bijwerkingen. Ondertussen is voor de komende vijf maanden 700 miljoen begroot voor Fieldlab-proefevenementen, werkt het kabinet aan vergaande versoepelingen van de maatregelen per 21 april en blijft het aantal vaccinaties achter door onder meer eerdere problemen bij de callcenters. Een korte preview.

- De cafés mogen eindelijk weer open. Overal in Nederland zitten de terrassen stampvol. Volgens minister Hugo de Jonge is het eind van de tunnel in zicht: er zit een grote toestroom van vaccins in de pijpleiding en het streven blijft iedereen die dat wil begin juli van een eerste prik te voorzien.

- Het aantal besmettingen loopt snel op. Via Facebook vraagt Minister Hugo de Jonge iedereen nog even geduld te hebben. Er komen heel veel vaccins aan en er wordt 300 miljoen extra geïnvesteerd in de Fieldlab-experimenten waarmee onderzocht wordt hoe de samenleving stukje bij beetje geopend kan worden.

- Ondanks de snel groeiende voorraad vaccins blijven veel priklocaties leeg. Volgens minister Hugo de Jonge liggen de problemen vooral bij de grote drukte bij de callcenters, waardoor niet alle prikgerechtigden tijdig worden bereikt.

- De overheid steekt nog eens 150 miljoen in het uitbreiden van bestaande en het opzetten van nieuwe callcenters.

- Overbezetting bij de landelijke callcenters nu productieproblemen met het Jansen-vaccin minister Hugo de Jonge nopen tot een tijdelijke vaccinatiestop voor 60-minners. Hij verwacht geen problemen ‘qua planning’ en benadrukt dat de eerste resultaten uit de Fieldlab-experimenten bemoedigend zijn.

- Ondanks de tijdelijke opheffing van de tijdelijke vaccinatiestop blijven veel vaccinatieposten nauwelijks benut. Volgens minister Hugo de Jonge zijn de lege hallen in grote mate het gevolg van een tijdelijke onderbezetting bij de callcenters waarvan het personeel – door de tijdelijke vaccinatiestop – tijdelijk was omgeschoold tot Fieldlab-coördinator.

- Minister Hugo de Jonge laat via zijn Insta-stories weten dat er na wat ‘kinderziektes’ inmiddels ‘precies genoeg’ callcentermedewerkers zijn voor het aantal beschikbare vaccins ‘en vice versa’. Dat veel vaccinatieposten desondanks leeg blijven wijt hij aan het feit dat veel 60-plussers na het telefoongesprek aan de lijn blijven hangen voor het ‘bel-me-nietregister en het recht van verzet’.

- Het Fieldlab-experiment waarbij medewerkers van een vaccinatiepost gezamenlijk een week lang met zo veel mogelijk vaccins maar zonder eten in een lege hal staan, is een groot succes en levert en passant 1,3 miljoen euro op in de strijd tegen kanker.

- Ondanks het fraaie lenteweer blijft het aantal besmettingen toenemen. Volgens Minister Hugo de Jonge blijft het gissen naar de oorzaak, maar kan een en ander waarschijnlijk niet los worden gezien van het grote aantal, overigens zeer succesvolle, Fieldlab-experimenten waardoor mensen wellicht zijn vergeten zich te laten vaccineren.

- De overheid blijft moeite hebben met het vinden van nieuwe priklocaties nu veel hallen worden gebruikt voor Fieldlab-experimenten en/of de tijdelijke opslag van vaccins. Om de alsnog leegstaande locaties te kunnen benutten kondigt minister Hugo de Jonge een tijdelijk ‘verbod op lege hallen’ aan.

- Het aantal besmettingen loopt opnieuw op. Minister Hugo de Jonge wijt de toename aan ‘de keerzijde van het verbod op lege hallen’ daar veel voorheen lege hallen niet meer leeg zijn. Op de wel lege hallen rust een tijdelijk verbod hetgeen de realisatie van een vaccinatiepost in de weg staat.

- De succesvolle beursgang van Fieldlab is ook in het buitenland niet onopgemerkt gebleven. Amerikaanse en Zweedse investeringsmaatschappijen staan in de rij voor een overname van de Nederlandse start-up.

- De enorme hoeveelheid nieuw beschikbare overtollige vaccins uit Duitsland bezorgt de callcenters problemen. Een roep vanuit de samenleving om callcentermedewerkers met voorrang te vaccineren vindt, ondanks kritiek uit de Fieldlabhoek, gehoor bij minister Hugo de Jonge. Hij zegt toe, zodra de vaccinatiestop (tijdelijk) is opgeheven, een programma op te starten om bij iedere callcentermedewerker die dat wil voor 1 september ‘een prik te zetten’.

- Het grote aantal vaccinatiestops dreigt dusdanig veel imagoschade te veroorzaken dat wordt besloten tot een (tijdelijke) vaccinatiestopstop.

- De razendsnelle toename van het aantal vaccinaties per dag roept bij velen de vraag op ‘waarom het nu opeens wel kan’. Om verdere imagoschade te voorkomen wordt besloten tot een al dan niet tijdelijke algehele vaccinatiestop.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden