De Betrouwbare Mannetjes: Van Ojik moet Nedertrump verslaan. Feel the Bram!

De close-ups schieten voorbij. Allemaal even gewone als hardwerkende Nederlanders. Dan een net te luide stem: 'Ik snap jouw zorgen. Over de gezondheidszorg en de pensioenen. Over al die nieuwe mensen van buiten en wat dat betekent voor ons land.' Nu komt ook het hoofd van de premier in beeld, iets dichterbij dan zijn huid toestaat. 'Ik deel deze zorgen. Sterker nog, daarom ga ik door.'

'Deze pubermaatschappij is niet geholpen met een semi-geïnteresseerde pleegvader. Wel met een betrokken leraar die je ervan weerhoudt iets doms te doen als het even niet zo lekker loopt.'Beeld anp

Het VVD-campagneteam was met een 'Doe maar niet te vrolijk' naar het reclamebureau gestapt en het resultaat mag er wezen. Fletse kleuren, somber kijkende mensen, en Mark Rutte die supervaak 'zorgen' zegt en terloops nog even wat xenofobie legitimeert.

De Betrouwbare Mannetjes zitten ook ramvol met zorgen. De Sylvana-discussie is dusdanig ontspoord dat de DENK-politica moet worden beschermd nadat een bezorgde burger uit Kudelstaart haar in een filmpje bij een carnavalsnummer aan een boom had opgeknoopt. Iets wat je niemand toewenst, gedwongen mee moeten doen met carnaval. En er hoeven hier maar twee meisjes het vliegtuig naar de Algarve te nemen of het achtuurjournaal opent met een verlengd audiovisueel amber alert. Goed, het bleek uiteindelijk allemaal loos alarm, maar toch. Het was dus wel weer een Marokkaan die die meisjes niet had ontvoerd.

En de man die het meest van al die somberte profiteert, krijgt - gelijk zijn Amerikaanse evenknie - weer een bak gratis publiciteit in de schoot geworpen. Nee, dat Wilders straks de grootste gaat worden, is inmiddels een self fulfilling prophecy van heb ik jou daar. Ondertussen is de (harde) Brexit zo'n tyfuszooi dat zelfs aanjager Nigel Farage maar besloten heeft naar de VS te emigreren en heeft Donald Trump vier miljardairs in zijn kabinet opgenomen om de gevestigde orde een poepje te laten ruiken.

En wie zou hier het tij moeten keren? Een van die inmiddels overbekende koppen die vanuit hun ivoren toren betrokkenheid veinzen en in hun campagnes bij gebrek aan eigen ideeën meer bezig zijn met het afgeven op de ander? Rutte, Samsom of Asscher, de een is nog een grotere Hillary dan de ander. Alexander Pechtold zegt u? Vleesgeworden Hillary. Goed, Jesse Klaver is dan misschien geen Hillary, maar een glutenvrije Obama gaat uw buikpijn ook niet wegnemen.

Deze pubermaatschappij is niet geholpen met een semi-geïnteresseerde pleegvader. Wel met een betrokken leraar die je ervan weerhoudt iets doms te doen als het even niet zo lekker loopt. En toen zagen we hem opeens. Op de kandidatenlijst van GroenLinks. Numerootje 10. De zachtaardige ogen, dat flauwe glimlachje, meer uit beleefdheid dan om ons voor zich te winnen. God, wat hadden we hem gemist: Bram van fucking Ojik. Of gewoon Bram van Ojik, zoals hij zelf liever zegt. Een fatsoenlijke, geloofwaardige, en geestige vent, met een weerzin tegen mooie praatjes en te veel in de belangstelling staan. Nee, er is maar een manier om een overwinning van de Nedertrump te voorkomen: gezamenlijk onze eigen Bernie Sanders naar voren schuiven.

Voor de volgende week adviseren wij u de volgende mening: Feel the Bram!

Veel plezier van uw nieuwe mening.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden