Column De Betrouwbare Mannetjes

De Betrouwbare Mannetjes schreven ook een Kinderboekenweekgeschenk

Midden in de nacht maakte opa Dries hem wakker. Zijn adem rook naar melk. ‘Kom, schiet op!’, riep hij. ‘We zijn al te laat.’

Opa Dries was boos. Dat was niet erg. Opa Dries was altijd boos. Als het over Zwarte Piet ging. Of over de NPO. Toen Teun hem onlangs verteld had op wie hij verliefd was, had hij zelfs een beetje spuug uit zijn mond zien komen. Opa Dries vond haar ‘hysterisch’ en dat ze raar uit haar ogen keek. Al die aandacht voor haar speech bij de Verenigde Naties vond ie ook zwaar overdreven. Toch, zo boos als nu had Teun opa Dries nog nooit gezien. Ze moesten altijd hun hebben, tierde hij tegen Teuns moeder. Al die kutregeltjes. En dan nu weer dit. Nee, de maat was vol.

‘Moet ik morgen niet naar school?’ stamelde Teun, maar voor hij het wist zat hij naast Opa Dries op de John Deere. Als het aan Opa Dries lag, ging Teun nooit meer naar school. Teun hield van zijn opa. Het liefst zou hij alleen maar met hem op reis gaan, dacht hij. En hij viel weer in slaap.

Toen Teun wakker werd, reden ze over het strand. Opa praatte alsof Teun nooit geslapen had. ‘Dit dorp, dit wat je hier allemaal ziet, was bijna allemaal afgefikt.’ Opa kon vertellen als de beste. Het ging over twee buurten die tijdens Oud en Nieuw altijd ruzie maakten, maar in plaats van hun eigen stad te slopen, hadden ze bedacht om twee supergrote torens te bouwen om in de fik te zetten. Een keer reikten de torens tot in de hemel. Er waren wel afspraken gemaakt met de burgemeester, maar geen leuke. Dus daar hadden de mensen mooi geen zin in. De burgemeester durfde er niets van te zeggen en toen was het helemaal misgegaan. ‘Het is niet erg als je kattenkwaad uithaalt hoor’, zei Opa Dries. ‘Zolang je een Hollandse jongen bent is er niks aan de hand.’ Teun keek om zich heen. Opa had verteld dat de boeren met de bange burgemeester hadden afgesproken dat ze met maximaal 75 trekkers zouden komen, maar in de gauwigheid telde hij er bijna 2.200. Opa Dries zag de schrik in Teuns ogen. ‘Geen zorgen, Teuntje! Vandaag is iedereen vriend van de boeren.’ En inderdaad, de straten stonden vol met zwaaiende mensen. ‘Hou je vast!’, zei opa en hij stuurde de trekker recht door een ijzeren hekwerk.

Kruistocht in overall

Teun zag het hele weiland vol staan met trekkers en mensen uit de regering waren speciaal naar de plek toe gekomen. ‘Ze staan heel vroeg op’, riep iemand. ‘Ze zorgen voor ons eten’, riep een ander. ‘En voor onze dieren.’ Dat laatste, dat wist Teun al. De vader van zijn vriend Dirk hield ook ontzettend van dieren. Die had er wel 120.000. Er was een blonde man die zei dat de boeren helden waren. Hij had het normaal alleen over moslims maar wat hij nu zei, klonk ook prima, zei Opa Dries. Op het podium verderop stond een andere man. Die werd uitgefloten en was nauwelijks te verstaan. Hij zei dat hij heus begreep waarom iedereen zo boos op hem was. ‘Kankerjesse!’, schreeuwde opa Dries. ‘Ik hoop dat je dood gaat!’ Iedereen moest lachen. Iedereen moest altijd om opa lachen.

Weer thuis voelde Teun zich gelukkig, zoals hij zich nog nooit gelukkig had gevoeld. Zelfs de krant die altijd vervelend deed over ‘het boertje’ van Ajax bleek een vriend van de boeren. ’s Avonds op tv zag hij Jesse weer aan tafel bij een heel enthousiaste man. Het huidige agrarische systeem was failliet en moest worden gesaneerd, zei Jesse. Later las Teun in de Volkskrant dat Jesse hoe dan ook alle begrotingen van het kabinet, ‘van Onderwijs tot Landbouw’, zal steunen, omdat hij geen ‘scorebordpolitiek’ meer wil bedrijven. Teun begreep er geen hol van, maar niets kon zijn humeur verpesten. Iedereen was een vriend van de boeren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden