columnde betrouwbare mannetjes

De Betrouwbare Mannetjes proberen de sfeer er een beetje in te krijgen

null Beeld

Danny Makkelie heeft de boel in gang gefloten. Eindelijk is het zover, het EK 2020. Vier weken lang heel veel voetbal. Toch kunnen wij ons niet aan de indruk onttrekken dat ‘het’, zoals dat zo mooi heet, nog ‘niet leeft’. Halfvolle stadions voor ploegen die bijna moeite moeten doen om de achtste finales níét te bereiken. Geen gastland, waardoor je voortdurend het idee zult hebben dat je kwalificatiewedstrijden aan het kijken bent. En om het allemaal nog leuker te maken: De Grote Ingewikkelde Betrouwbare Mannetjes Oranje EK Pool.

Melle Runderkamp en Simon Hendriksen

Nederland - Oekraïne (5 punten)

▢ 1-0! Vaccinweigeraar Wout Weghorst knalt Oranje met een van richting veranderd schot in blessuretijd langs de stugge Oekraïners.

▢ Ondanks de 3-0 nederlaag, de twee door Marten de Roon ingeleide tegengoals, het wegvallen van Matthijs de Ligt (lies), en het onzekere optreden van doelman Tim Krul, heeft bondscoach Frank de Boer ‘hele goeie dingen’ gezien.

▢ 0-0.

Nederland - Oostenrijk (5 punten)

▢ 0-2. Na twee blunders van Maarten Stekelenburg, die de voorkeur krijgt boven Tim Krul, heeft Oranje tegen het stugge Noord-Macedonië een klein wonder nodig om de achtste finales te bereiken.

▢ 2-1. Vaccinweigeraar Wout Weghorst – populair vanwege het gepassioneerd meezingen van het Wilhelmus – schiet Oranje met twee doelpunten als eerste ploeg naar de achtste finale.

▢ 0-0.

Noord-Macedonië - Nederland (3 punten)

▢ 1-0. Ondanks het verlies is bondscoach Frank de Boer tevreden over het vertoonde spel tegen de stugge Noord-Macedoniërs. Hij heeft ‘hele goeie dingen’ gezien.

▢ 0-4. Frank de Boer gunt Marten de Roon rust met het oog op de achtste finale. Zijn vervanger Davy Klaassen is met drie goals en een assist de gevierde man.

▢ 0-0. Onderzoek door het gezaghebbende Bild wijst uit dat vaccinweigeraar Wout Weghorst van alle spelers op het EK het hardst het volkslied meezingt.

Achtste finale (8 punten)

▢ 0-1. Na verlenging. Doelman Marco Bizot, die van Frank de Boer de voorkeur krijgt boven Maarten Stekelenburg, wordt na 90 minuten - met het oog op eventuele penalty’s – vervangen door Tim Krul, die ongelukkig invalt.

▢ 1-0. Nadat vaccinweigeraar Weghorst Nederland met een van richting veranderd schot naar de kwartfinales schiet, neemt de ‘woutkoorts’ in Nederland krankzinnige vormen aan. Tienduizenden jonge oranje-fans willen zich niet meer laten vaccineren.

▢ 1-2. Nederland strandt in de achtste finale door een te korte terugspeelbal van Marten de Roon, die terugkeert in de basiself van bondscoach Frank de Boer.

Kwartfinale (10 punten)

▢ Verlies na strafschoppen (0-0). Nu de halve finale lonkt besluit Youp van ‘t Hek weer een lied te maken en dus vliegt Oranje er de dag nadat hij zijn ‘Grachten, grachten, we willen niet meer wachten’ ten gehore brengt bij Studio Europa, uit tegen een opvallend stug Finland.

▢ Winst na strafschoppen (0-0). De kwartfinale tegen Finland is met 1,1 miljoen kijkers de slechtst bekeken wedstrijd van het Nederlands elftal op een eindronde ooit. Geconfronteerd met de cijfers zegt bondscoach Frank de Boer zelf niet het idee te hebben dat ‘het niet leeft’. Hij wijt de tegenvallende belangstelling aan ‘waarschijnlijk het lekkere weer’.

▢ 1-0 (Weghorst). Oranje verslaat de door corona uitgedunde Finse selectie en kwalificeert zich voor de halve finale.

Halve finale (20 punten)

▢ Oranje heeft z’n zaakjes verdedigend goed op orde en verslaat de wegens corona opvallend slappe Duitsers.

▢ Een ontroostbare vaccinweigeraar Wout Weghorst heeft het toernooi moeten verlaten (corona). Frank de Boer roept de herstelde Donny van de Beek op als vervanger, maar dat blijkt helemaal niet te mogen, waardoor die weer terug naar huis moet maar hij zegt dat het niet uitmaakt.

Finale (50 punten)

▢ Frankrijk.

▢ Duitsland.

▢ 3-0! Ondanks het harde meezingen van vaccinweigeraar Wout Weghorst weet bondscoach Frank de Boer, in tegenstelling tot de door corona geteisterde Italianen, negen niet-besmette spelers op de been te brengen: reglementaire overwinning.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden