ColumnDe Betrouwbare mannetjes

De Betrouwbare Mannetjes presenteren MARKS Geheugentrainer

null Beeld
Redactie

Premier Mark Rutte zei woensdag dat het hem ‘niet bijstaat’ dat hij destijds is geïnformeerd over de 70 Iraakse burgerdoden die in 2015 vielen door toedoen van een Nederlands bombardement. Dat er ‘ambtelijk bijgepraat zou kunnen zijn op zijn departement, dat zou kunnen’, maar waarom zijn ambtenaren hem dan niet geïnformeerd hadden ‘ja jongens, dat weet ik niet, dat is vier jaar ­geleden’. Rutte wist naar eigen zeggen pas sinds deze week dat toenmalig VVD-­minister Hennis de Tweede Kamer in 2015 herhaaldelijk onjuist over de kwestie heeft geïnformeerd. Nu kan dat gebeuren. We vergeten allemaal wel eens iets. Niets om je zorgen over te maken verder. Maar omdat het tegelijkertijd geen kwaad kan ook de hersenen topfit te houden, speciaal voor de minister-president een korte oefening. Met de vraag: staat u nog bij wanneer u hiervan op de hoogte was?

1. Minister Melanie Schultz van ‘vroempartij’ VVD voegt, ondanks negatieve adviezen van het eigen Planbureau voor de Leefomgeving, nog eens 19 trajecten toe waar de maximumsnelheid van 130 km gaat gelden. Ook op de A50, die dwars door de Veluwe voert, mag straks 130 worden gereden. ‘Dit is een maatregel die tot substantieel meer CO2- en stikstofuitstoot leidt’, waarschuwt Maarten van Biezen van Natuur & Milieu. ‘Europa tikt ons steeds op de vingers en de rechter verwijt het kabinet de milieudoelen niet te halen, maar Schultz houdt vast aan haar speeltje.’

▢ Vier jaar geleden▢ Deze week

2. Klaas Dijkhoff van vroempartij VVD zegt onder voorwaarden in te zullen stemmen met een algehele verlaging van de maximumsnelheid van 130 naar 100 kilometer per uur, een maatregel die de impasse in de stikstofcrisis, waarin de partij toch ook wel boeren en bouwers wil ontzien, zou kunnen doorbreken.

▢ Vier jaar geleden ▢ Deze week

3. Naar aanleiding van de 75-jarige bevrijding van vernietigingskamp Auschwitz geeft de overheid lichtgoeroe Daan Roosegaarde de opdracht een monument te maken. Roosegaarde zit samen met Gerdi Verbeet van het Nationaal Comité 4 en 5 mei bij DWDD en vertelt een wegzwijmelende Matthijs van Nieuwkerk hoe hij bij het project geïnspireerd raakte en uiteindelijk uitkwam bij iets met licht.

▢ Vier jaar geleden▢ Deze week

4. Naar aanleiding van de grootschalige renovatie van de Afsluitdijk geeft de overheid lichtmagiër Daan Roosegaarde de opdracht het bouwwerk ‘in een nieuw jasje’ te steken. Roose­gaarde zit samen met VVD-minister Melanie Schultz van Infrastructuur en Milieu bij DWDD en vertelt een wegzwijmelende Matthijs van Nieuwkerk hoe hij bij het project geïnspireerd raakte en uiteindelijk uitkwam bij iets met licht.

▢ Vier jaar geleden▢ Deze week

5. Bij monde van VVD-Kamerlid annex Powned-coryfee tevens snorloze Eus-stand-in Dilan Yeşilgöz laat de vroempartij weten het best acceptabel te vinden als Nederlandse IS-strijders in Irak de doodstraf krijgen.

▢ Vier jaar geleden▢ Deze week

6. ‘De VVD is tegenstander van de doodstraf’ laat VVD-Kamerlid Han ten Broeke weten in reactie op de executie van de Nederlander van Indonesische afkomst Ang Kiem Soei, die in Indonesië de doodstraf kreeg opgelegd vanwege zijn betrokkenheid bij de productie van xtc. De VVD deelt mee de executie te betreuren en veroordelen en steunt het besluit van minister Koenders om de Nederlandse ambassadeur terug te roepen.

▢ Vier jaar geleden▢ Deze week

7. De ‘bonnetjesaffaire’ kost zowel VVD-Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg als VVD-staatssecretaris Fred Teeven en VVD-minister Ivo Opstelten de kop. Premier Mark Rutte van vroempartij VVD houdt vol niet op de hoogte te zijn geweest van de exacte bedragen die met de zogenoemde Teevendeal gemoeid waren, hetgeen twee jaar later, wanneer na een nieuwe onthulling van journalist Bas Haan ook VVD-minister Ard van der Steur het veld moet ruimen, een leugentje zal blijken waar hij uiteindelijk prima mee wegkomt dus dat zal, mocht hij over vier jaar onverhoopt beweren dat het nieuws van 70 burgerdoden ‘hem niet bijstaat’, waarschijnlijk ook wel loslopen.

▢ Vier jaar geleden▢ Deze week

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden