ColumnDe betrouwbare mannetjes

De Betrouwbare Mannetjes pitchen ook een Alternatief Journaal: Het Kalifaatjournaal

. Beeld .
.Beeld .
Simon Hendriksen en Melle Runderkamp

Als er in Syrië en Irak niks meer aan is, probeert een groepje kinderen met hun moeders vanuit hun tentenkampen terug te komen naar Nederland. Maar wanneer de tegenslagen zich blijven opstapelen, is het nog maar de vraag of ze ooit zullen aan­komen.

Omschrijving

Het Kalifaatjournaal is een dagelijkse, korte serie voor het hele gezin, uit­gezonden in de vroege avond in de periode dat veel jihadkindjes naar Nederland willen. Enerzijds geïnspireerd door het Sinterklaasjournaal, dat eindelijk lijkt door te hebben dat je het volk via een populair tv-­programma vrij makkelijk kan laten wennen aan iets als een roetveegpiet, anderzijds slim meeliftend op de wildgroei aan alternatieve Sinterklaasjournaals met juist pikzwarte pieten, maakt het de geesten rijp voor de oplossing van een volgend nijpend vraagstuk.

Verhaallijn

Abu, Abu en Abu willen weer naar huis. En ze willen niet alleen, ze moeten! Turkije en Syrië zijn er klaar mee. Helaas zitten de mensen in Nederland ook niet echt op ze te wachten. En zeker de minister-president niet. Tuurlijk. Sinds de val van Raqqa in 2017 had hij alle kans ze terug te halen, maar hij heeft het steeds voor zich uitgeschoven. Een eerder verzoek van het door de Koerden ­geleide bestuur om Nederlandse ­gevangenen te repatriëren kon nog eenvoudig worden genegeneerd, maar nu de rechter heeft bepaald dat de staat ‘al het nodige moet doen’ om binnen twee weken 56 kinderen terug te halen, zit hij mooi met de ­gebakken peren! De kampen die door de Koerden werden bewaakt, vallen in handen van het Syrische leger en dus moet hij opeens onderhandelen met de duivelse dictator in Damascus (die gek genoeg ook echt een beetje op een lucifer lijkt). En voor de kalifaatkinderen is het allemaal ook niet leuk. Gaat het ze lukken Nederland te bereiken? Slaagt de minister-president er in om binnen twee weken te doen alsof hij ‘al het nodige’ heeft gedaan? En heeft Abu Jihad-al-Panieki inderdaad terreurtraining gehad en verpest hij het daarmee voor de rest?

Personages

Abu Jihad-al-Panieki (7). Heeft ondanks zijn leeftijd al een heleboel gekke dingen gezien en raakt dan ook de hele tijd van alles in paniek! Is nog nooit in Nederland geweest en vindt het maar wat spannend allemaal.

Abu Jihad-al-Wegwyzi (4). De benjamin. Heeft in het kamp een kompas gevonden en weet zo precies waar ­Nederland ligt. Heeft al veel meegemaakt. Praat niet of nauwelijks en doet af en toe zomaar zijn handen voor zijn ogen.

Abu Jihad-al-Huisi (9). De nestor van het stel. Onzeker. ‘Veel mee­gemaakt’ zou zwak uitgedrukt zijn voor deze 9-jarige. Geboren in Zoetermeer maar wil niettemin graag naar huis.

De minister-president (52). Een vergeetachtige man, maar desondanks nog steeds de baas van Nederland. Heeft met zijn Vroempartij ­zojuist ‘de moeilijkste beslissing van de afgelopen negen jaar’ moeten ­nemen door te zeggen dat mensen minder hard mogen rijden met hun auto, en nu dit weer! Zal koste wat het kost het nemen van een volgende rotmaatregel willen voorkomen, maar hoelang kan hij dit nog tegenhouden?

Afsluiting

Het Kalifaatjournaal is een spannend avontuur, aan elkaar gepraat door Dieuwertje en/of Stef Blok. Gemaakt voor kinderen, maar door de vele cameo’s van BN’ers die dan namen hebben die een lollige woordspeling zijn (denk aan Nick & Simon als Niek Kaap en zijn van het binnenrijden van een provinciehuis verdachte vriend Boer K.) ook leuk voor meekijkende ouders. En hoe hoog de golven onderweg ook zullen zijn, het is voor de meer ervaren kijker van meet af aan duidelijk: uiteindelijk zullen ze gewoon in Nederland aankomen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden