De Betrouwbare Mannetjes over De Donald: 'Breaking News na Breaking News'

null Beeld null

'Een moment van reflectie', dat leek informateuse Edith Schippers wel wat. Ingewijden hadden al gewaarschuwd dat het een 'uiterst ingewikkelde situatie' was, een soortement van 'schaakspel'. En nu wist Edith het gewoon ook even allemaal niet meer. Bijna iedereen wil meedoen, maar bijna niemand met elkaar. Alle wegen leiden naar de ChristenUnie, maar dan moet je net Alexander hebben. Die hamerde op evenwicht. Dat heb je gewoon nodig, evenwicht. Dat D66 straks niet ineens het linkse geweten moet gaan uithangen. Ingewikkeld, hoor. Stomme Jesse. Met zijn migratiegedoe.

De Betrouwbare Mannetjes proberen het natuurlijk allemaal zo veel mogelijk voor u te volgen, maar de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat we een kleine terugval hadden. Onze Amerikaanse dealer had nieuw kwaliteitsspul binnen, en dus lieten we de methadonbus af en toe stiekem aan ons voorbijrijden.

Iedere avond was het raak. Breaking News na Breaking News. De Donald. Zou volgens een memo van FBI-baas James Comey hebben gevraagd of die niet heel misschien, toch, alleen als het uitkwam hoor, het onderzoek naar voormalig veiligheidsadviseur Michael Flynn wilde laten vallen. Nauwelijks hadden we dat verwerkt, of het nieuws dat er een Speciale Aanklager was aangesteld kwam alweer binnendenderen. En het ging maar door. Dat er sprake zou zijn van achttien niet eerder gemelde contacten tussen de mensen rond Trump en Russische vertegenwoordigers. Dat Flynn na vijf ton van Turkije te hebben ontvangen een militaire operatie van Syrische Koerden tegen IS had geblokkeerd. Dat het Witte Huis allang op de hoogte was van het FBI-onderzoek naar Flynn toen ze hem aanstelden. Dat Trump Flynn een berichtje had gestuurd om 'sterk te blijven' tijdens het onderzoek. Hop, daar klapte Wolf Blitzer de futon in z'n Situation Room maar weer uit. Er waren nog geen twee dagen gepasseerd sinds zijn intel-incontinentie in het bijzijn van de Russische minister van Buitenlandse Zaken of we waren dat schandaal alweer bijna vergeten.

En terwijl Amerika nog op één oor lag, doodden wij de tijd met een rondje door de buurt. Van de bakker naar de slager. Nee, heerlijk weertje inderdaad. En we hadden het gehoord, ja. Van de Blokker. Tiswat. En die keurige man van het crematorium, jawel, die kleine, stevige. Nou, die moet dus aftreden. Ja, ja. Dirk Kuijt? Waarvandaan? Uit Katwijk zegt u? Harde werker ook hè, Dirk Kuijt.

Het was een heerlijk warm bad van vertrouwde nieuwtjes, een moment van reflectie, zo u wilt. Taakstraffen voor Sylvana-bedreigers, Fred Teeven die wat doms doet, iets met hoofddoekjes. Nee, dit konden we goed gebruiken. Ook de zorgvuldig gekozen woorden aan het Binnenhof en het strategische geschuifel boden een prettig contrast met de doorlopende hysterie uit de VS. Alsof we na uren first-person-shooteren op de Playstation de schaakcomputer op schoot namen.

Inmiddels heeft Trump aangekondigd een toespraak over de islam te gaan houden. Tijdens een staatsbezoek. Aan Saoedi-Arabië. En met het idee dat er nog een karrevracht aan Comey-memo's klaarligt, vrezen we een overdosis. Dus Alexander, we begrijpen je wel. Niemand wil straks de Jesse zijn. En dat alle wegen die naar de ChristenUnie leiden doodlopend zullen blijken, daar geloven wij ook nog wel in. Maar alsjeblieft, ga gewoon praten. Eindeloos praten. Doe het voor ons. Voor het evenwicht. Dat hebben we gewoon nodig.

Voor de komende week adviseren wij u de volgende mening:

Doe maar een puntertje in de 87ste minuut graag.

Veel plezier van uw nieuwe mening!

Betrouwbare Mannetjes: Melle Runderkamp en Simon Hendriksen op Twitter: @Betmannetjes

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden