ColumnDe Betrouwbare Mannetjes

De Betrouwbare Mannetjes maakten alvast de balans op

null Beeld

Omdat wij het vermoeden beginnen te krijgen dat er dit jaar niet veel niet-coronagerelateerds meer op het programma staat, geven wij u alvast de eindejaarslijstjes – heeft u die maar gehad.

Simon Hendriksen en Melle Runderkamp

Moment van het jaar

6. Storm Chiara.

5. Storm Dennis.

4. Harde wind Ellen.

3. Mol Rob.

2. Moorkop.

1. De mondiale uitbraak van het ­coronavirus.

Lul van het Jaar

3. Gökmen T. Tramschutter uit Utrecht. Bleek niet alleen een ­gewetenloze terrorist, maar toonde zich tijdens de behandeling van zijn rechtszaak in februari tot ontsteltenis van velen ook nog eens vreselijk onbeschoft.

2. Frits Huffnagel Voormalig Lagerhuis-coryfee, thans ‘citymarketeer’. Kwebbelde in februari op de radio over de onwenselijkheid van ­Syrische vluchtelingenkinderen, hetgeen hem het voorzitterschap van de Gay Pride kostte. Kort daarna bleek hij opnieuw een lul, toen hij meende Youp zijn ‘pisnicht­grappen’ te moeten inwrijven, vlak nadat bekend werd dat de ­cabaretier met covid-19 in het ziekenhuis was opgenomen.

1. Donald Trump Voormalig reality-tv-ster, thans president van ­Amerika. Beweerde ondanks zijn rampzalige aanpak met dito ­gevolgen vrijwel dagelijks het coronavirus ­onder controle te hebben.

Sportman van het Jaar

Patrick Roest Schaatslegende in wording. Wist begin maart door snoeihard te schaatsen voor de derde keer het WK allround op zijn naam te schrijven.

Sportploeg van het Jaar

De schaatsploeg van Patrick Roest.

Woord van het Jaar

5. Hamsteren.

4. Mitigatie.

3. Thuisquarantaine.

2. Talkshowoorlog.

1. Groepsimmuniteit.

Bestgeklede Nederlander

Hugo de Jonge Wist als kortstondig ­interim-minister van Volksgezondheid tijdens het dieptepunt van de corona­crisis het land op te vrolijken met zijn vrolijke schoenen.

Persoon van het Jaar

6. Nikkie Tutorials Zette Nederland in januari op de kaart door als trans­gender uit de kast te komen.

5. Ab Osterhaus Baken van rust en ­kennis. Ogenschijnlijk biologische ­vader van Sander Lantinga. Echt een virologen-viroloog.

4. RIVM-directeur Jaap van Dissel Was veel op tv. Werd ook vaak door de premier genoemd.

3. Patrick Roest Zette begin maart een dijk van een schaatsprestatie neer met winst op het WK allround. Schaats­legende in wording.

2. De onderwijzer/zorgverlener Voorhoede in de strijd tegen de onzichtbare vijand. Noodaggregaat van de ­samenleving. Bij Time zullen ze waarschijnlijk een trede hoger staan, maar gedeeld tweede is ook mooi.

1. Bruno Bruins Politiek gezicht van de coronacrisis. Kreeg de handen op elkaar door zich niet te groot te voelen tijdens een debat zijn mening in te ruilen voor een betere. Moest om gezondheidsredenen voortijdig aftreden. Droeg vaak een rare Fila-bubbeljas.

Politicus van het Jaar

3. Geert Wilders Legde het kabinet ­tijdens de uitbraak van het coronavirus het vuur na aan de schenen door vanaf de zijlijn en zonder enige verantwoordelijk te dragen, te roepen om een ­totale ‘lockdown’.

2. Thierry Baudet Legde het kabinet het vuur na aan de schenen door vanaf de zijlijn, en zonder enige verantwoordelijk te dragen, te roepen om een totale ‘lockdown’. Had stevige kritiek op die Jaap van het RIVM, die volgens Baudet zat te goochelen met cijfertjes, wat niet zo was.

1. Mark Rutte Oogstte begin maart lof met zijn historische speech en zijn grapje dat er nog voldoende wc-papier is om ‘tien jaar te kunnen poepen’.

Verliezer van het Jaar

3. Angela de Jong AD-gezicht en tot voor kort talkshowgast met een aanwezigheidsgraad van Eus-achtige proporties. Middelpunt van de door haar zelf gemunte Talkshowoorlog. Deed bewust een stapje terug toen haar dubbele pet steeds meer aversie opriep. Stond klaar haar glorieuze comeback te maken, totdat het coronavirus een onvermoede behoefte aan kennis blootlegde.

2. De AEX-index

1. Klimaatontkenners, anti-vaxxers, en andere wetenschapssceptici Mochten in zorgelozer tijden graag afgeven op elite en cultuurmarxistische universiteiten. Kijken nu wanhopig die kant op voor een vaccin.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden