ColumnDE BETROUWBARE MANNETJES

De Betrouwbare Mannetjes liepen alvast een stukje van Ruttes route

Om het volk perspectief te bieden legde premier Rutte woensdag een ‘routekaart’ met versoepelingen van de coronarestricties voor. Nadat vanaf komende week contactberoepen als kappers en schoonheidsspecialisten weer aan het werk mogen, gaat op 1 juni de horeca voorzichtig open. Ook het ov gaat weer rijden, zij het met een maximale bezetting van 40 procent en verplichte mondkapjes voor reizigers. Vanaf 1 juli mogen de douche- en toiletruimtes op campings en vakantieparken in gebruik worden genomen en op 1 september kunnen sportscholen en sekswerkers weer aan de bak. Rutte gaf wel een ‘winstwaarschuwing’ af en benadrukte dat het stappenplan alleen werkt ‘als iedereen zich verstandig blijft gedragen’. Wij liepen alvast een stukje van de route. Misschien wel leuk om mee te lopen. Of niet. Zie maar.

1 juni

De situatie staat het toe en dus mogen de terrassen weer open, mits iedereen aan tafel zit en er anderhalve meter afstand wordt gehouden. Restaurants, cafés en bioscopen mogen weer mensen ontvangen, maar niet meer dan dertig. Premier Rutte waarschuwt de bevolking verantwoordelijk met de versoepeling om te gaan.

2 juni

Talkshow Op1 mag voorzichtig aan weer non-coronagerelateerde onderwerpen gaan behandelen. De aanwezigheid van Ab Osterhaus wordt getrapt afgeschaald naar maximaal 20 à 25 procent eind augustus, mits wiskundige Bert Slagter in die periode beschikbaar is. Vanavond te gast: Peter Kuipers Munneke. Hij komt praten over het lekkere weer.

3 juni

Ook premier Rutte heeft de beelden van de gezellige terrassen gezien. Hij zegt trots te zijn op zijn gezellige landgenoten en heeft goede hoop dat bijvoorbeeld de sportscholen misschien wel eerder dan 1 september open kunnen. Wel hoopt hij dat mensen hun verantwoordelijkheid blijven nemen, want het zag er wel ‘echt flink druk’ uit.

4 juni

In gesprek met Arjan Noorlander zegt premier Rutte zich te verbazen over de volle treinen tijdens de spits. In een reactie laat een woordvoerder van de NS weten dat zij er alles aan doen om de regels te handhaven, maar ‘dat mensen gewoon instappen’. Wel wenst de NS te benadrukken dat de situatie nog steeds onder controle is, en dat de treinen misschien vol lijken, maar welbeschouwd nog lang geen 40 procent van het normale aantal reizigers op dat uur vervoeren.

Bij Op1 beklaagt de voorzitter van de Vereniging van Nederlandse Terraseigenaren zich over de huidige terrasregels die met dit lekkere weer ‘onwerkbaar’ zijn. Hij krijgt bijval van Jort Kelder, die in de massale terrasgang een gebrek aan draagvlak ziet.

5 juni

Het aanhoudende, en ook voor het weekend voorspelde, zomerweer noopt premier Rutte tot het geven van een nieuwe ‘winstwaarschuwing’. Hij adviseert mensen niet naar het terras te gaan, maar bijvoorbeeld eens een filmpje te pakken.

8 juni

Op de wekelijkse persconferentie spreekt Rutte zijn waardering uit over de manier waarop Nederland (ook met het stralende weer) met de nieuwe versoepelingen omgaat. Wel waarschuwt hij ‘terrasminnend Nederland’ dat zij in september misschien wel niet naar de sportschool kunnen als zij de terrasregels blijven overtreden. Hij prijst de bioscopen, die zich ogenschijnlijk zonder moeite aan het opgelegde maximum hebben weten aan te passen.

9 juni

Omdat niemand zich nog aan de anderhalvemeterregel lijkt te houden, besluit het kabinet de anderhalvemeterregel op te rekken naar twee meter.

11 juni

Mark Rutte waarschuwt de aanhoudende stroom bezoekers van douche- en toiletruimtes op campings en vakantieparken dat douche- en toiletruimtes op campings en vakantieparken pas op 1 juli opengaan.

12 juni

De besmettingsgraad is gestegen tot R0>3. Rutte kondigt strengere maatregelen aan. Alle versoepelingen worden teruggedraaid. Ook de terrassen moeten – het lekkere weer ten spijt – weer sluiten. Nederland keert terug naar de intelligente lockdown. Wel benadrukt de premier dat bij positieve ontwikkelingen in de nabije toekomst wellicht een nieuwe stip aan de horizon kan worden gezet.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden