ColumnDe betrouwbare mannetjes

De Betrouwbare Mannetjes lazen het VVD-campagneplan

null Beeld
Simon Hendriken en Melle Runderkamp

MEMO

Van: Campagneteam 2019

Voor: Fractie

Datum: 13 mei 2019

Onderwerp: Verkiezingen Europees Parlement

Partijgenoten,

Na grondige evaluatie van de vorige campagne hebben we besloten het roer om te gooien. Feit is dat het Forum voor Democratie momenteel de grootste partij van het land is. Geen reden voor paniek, het probleem bij de provincialestatenverkiezingen was vooral dat we Baudet te veel de media-agenda hebben laten bepalen. Dat moet anders. Gelukkig zijn wij een partij van doeners, dus hieronder een korte to-dolijst.

* Dinsdag opent Mark in Barendrecht de aanval op Baudet door hem uit te dagen voor een debat. Hij zal daarbij iets zeggen als ‘het wordt tijd dat jouw onzinnige beweringen bestreden worden’. Nieuwsmedia zullen voorafgaand worden ingelicht dat er ‘iets’ te gebeuren staat, dus verwacht een hoop aandacht. Ons socialmediateam rolt direct na de bijeenkomst een leuk filmpje uit voor Facebook en Twitter met alle onzinnige beweringen van Baudet achter elkaar. Het idee daarbij is dat Thierry een #slechtverhaal heeft en Mark een #goedverhaal. Let op: Baudet zal vermoedelijk op een ludieke manier reageren. Het is zaak dáár dan weer heel snel (leuk) op te reageren. Klaas geeft input en belt ook zijn contacten van Stand-Up Politics.

* Mark schuift woensdagavond aan bij Nieuwsuur om te hameren op belang van het Baudetdebat. Kernboodschap: als een partij die een Nexit voorstaat straks de grootste wordt, is dat funest voor het aanzien van Nederland, onze economie en onze veiligheid. Mark wil het debat in de uitzending graag omschrijven als ‘elkaar de nieren proeven’. Hij verzekert ons dat mensen dat geen gore maar juist een leuke uitdrukking vinden. Reminder: tijdens interview benadrukken dat er geen paniek is. Ook omdat die er niet is. We hebben een #goedverhaal.

* Donderdag: landelijke uitrol nieuw #slechtverhaal/#goedverhaal-filmpje waarin we Baudets #Kremlin-crush (die is van Klaas) op de hak nemen. Starten met Russisch volkslied en dan het reële gevaar van oorlog met Rusland beklemtonen. En dan een minuut gevuld met pro-Poetin-uitspraken van Baudet. Voor de zekerheid: Baudet heeft een slecht verhaal.

* Vrijdag komen we dan weer met een spotje. Daarin vol inzetten op zijn gebruik van moeilijke woorden en het bespelen van de piano. Klaas kwam al met #Eli-Thierry, en hoewel we al ruim in de hashtags zitten, vinden we deze wel echt mooi.

* Probeer aan te haken op actualiteit. Mocht Duncan bijvoorbeeld zaterdag winnen, meteen twitteren: ‘Niks Australisch model’. Mocht Duncan tweede worden: zeggen dat dit de beste kan overkomen en benadrukken dat je maar weer ziet dat iedere stem telt. Derde plaats: droge felicitatie. Lage klassering: ‘Knappe jongen met een baardje waar alleen maar larmoyant gejank uit komt is garantie voor ellende. #slechtverhaal’. Top-8-notering zou overigens sowieso knap zijn. Heel sterk veld dit jaar en doordringen tot finale zou al prestatie op zich zijn. Liedje zit goed in elkaar en is populair bij de bookmakers, maar alles hangt af van Duncans eerste noot en vooral van de vraag of de lichtbal z’n werk doet.

Verder:

* Invulling laatste week campagne zal afhangen van doorgang debat. We zullen een aanvraag indienen bij het campagneteam van Baudet, dus fingers crossed, allemaal.

* Vragen van media of we in paniek zijn beantwoorden met: ‘Nee, er is geen paniek.’ De kernboodschap is: we hebben een goed verhaal (en Baudet een slecht verhaal).

* Ten slotte en misschien overbodig: Baudet niet te groot maken. De focus moet echt liggen op het goede verhaal van de VVD.

Succes!

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden