ColumnDe betrouwbare mannetjes

De betrouwbare mannetjes lazen het Magazine

null Beeld

Lezers vragen andere lezers om raad bij problemen en dilemma’s

Melle Runderkamp en Simon Hendriksen

Dilemma: Meer IS-kinderen terughalen of hopen dat het overwaait?

Wat Zou U Doen? Vanuit mijn werk ben ik verantwoordelijk voor een aantal ingewikkelde dossiers. Zo kreeg ik een tijdje terug de hypothetische vraag of kinderen van bijvoorbeeld jihadistische strijders uit een opvangkamp naar, ik noem maar wat, Nederland teruggehaald zouden moeten worden. Nu heb ik onlangs voor twee van die hypothetische gevallen een uitzondering gemaakt, waarbij ik heb benadrukt dat het te onveilig is om ook andere gevallen terug te halen. Op tv zie ik voortdurend mensen die wel naar dat eventuele kamp gaan en ik vrees dan ook dat ik niet heel lang met mijn huidige strategie weg kom. Ook omdat het sowieso al nauwelijks een argument is. Wat te doen?

Man (59), naam bij de redactie bekend

Soort eigen land

Het zijn natuurlijk nog maar kinderen, maar ik denk dat u het risico niet moet willen lopen dat u hier straks op aangekeken wordt. Uw wens om het goede te doen weegt niet op tegen het risico waar u uw landgenoten aan blootstelt. Wat ik zou doen: verzamel alle mensen die we niet terug kunnen nemen in één gebied en je zal zien dat ze binnen de kortste keren een eigen samenleving met bijbehorende infrastructuur weten op te bouwen. Daar kunnen ze dan leven volgens de ­regels die zij voor zichzelf en hun kinderen, en ­anderen die zij onderweg weten te overtuigen, belangrijk vinden. Mocht het een succes worden, dan willen er straks misschien zelfs wel mensen die zich in Nederland niet meer thuis voelen die kant op. Een klassieke win-win. Succes!

Joke Dobbelmans (41), Schagen

Niet het juiste gremium

Ik ben blij dat u benadrukt dat het om een hypothetische situatie gaat. Sinds enkele jaren heb ik ruime ervaring met ontwijkende antwoorden geven op ingewikkelde vragen, dus ik snap maar al te goed dat u in een lastig parket zit. Toch lijkt mij een rubriek in een landelijke krant niet het juiste gremium om dit probleem te bespreken, Ferd. Ik neem aan dat u op uw werk een soort van wekelijks overleg heeft, waarin u dit soort dingen gewoon aan uw baas kunt voorleggen.

Man (52), naam bij de redactie bekend

Niet Naïef

Natuurlijk, nu zijn ze nog jong dus wat voor kwaad zouden deze ‘welpen van het kalifaat’ nou helemaal kunnen? Toch denk ik dat u goed na moet denken over de gevolgen. Over een jaar of twintig zijn ze in de twintig. Dus persoonlijk vind ik dat we ook niet naïef moeten zijn.

Jos van Leur (62), Hardinxveld-Giessendam

Geen lieverdjes

Zelf heb ik er wel eens uitgeflapt dat de Joden zich als makke lammetjes naar de gaskamers hebben laten leiden en bij dezelfde gelegenheid dat de MH17 best kan zijn neergehaald door een Oekraïense gek. Over dat van die lammetjes heb ik toen gezegd dat het heel onhandig was en qua MH17 dat ik volledig achter de conclusies van het JIT sta, dus zeg maar precies het tegenovergestelde. En toen was mijn hele probleem opgelost. Toch zou mijn tip zijn: mijd controversiële uitspraken en beperk je tot iets van: rekenrente omhoog, liever niet naar Paris Saint-Germain, Miedema in de spits met Martens hangend op links. Trouwens, in onze Tweede Kamerfractie zit nota bene een zoon van een NSB’er, dus als wij als partij dan nog durven te beweren dat je kinderen moet beoordelen op het gedrag van hun ouders, nou, neemt u dan maar van mij aan dat deze IS-kids bepaald geen lieverdjes zijn.

Toine Beukering (61), Scheveningen

Over twee weken: Lekker vet

Volgens de visboer is de nieuwe haring ‘weer lekker vet en ziltig’. Nu zijn wij de archieven ingedoken en we zagen dat exact deze bewoording al minstens twaalf jaar wordt gebruikt. Moeten we de visboer hiermee confronteren? Of zijn haringen gewoon zo?

Man (41) en Man (42), namen bij redactie bekend.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden