ColumnDe Betrouwbare Mannetjes

De Betrouwbare Mannetjes lazen het logboek van Designated Survivor Stef Blok

null Beeld

‘Minister Stef Blok is dinsdag tijdens Prinsjesdag de zogenoemde Designated Survivor (...) Het idee is afkomstig van de gelijknamige Netflix-serie, waarin een persoon opeens als president van de VS wordt aangewezen wanneer de hele regering omkomt bij een aanslag.’ (bron: Nu.nl)

10.00 Designated Survivor Stef Blok reporting for duty. Over.

10.08 Nog geen aanslagen. Over.

10.15 Het is natuurlijk een prachtige titel, Designated Survivor, maar maakt u zich geen al te romantische voorstelling. Toevallig heeft het lot bepaald dat ik het nu ben. Vooralsnog ben ik gewoon minister van Buitenlandse Zaken.

10.58 De eerste Oranjefans verzamelen zich langs de rijroute. Verschillende culturen naast elkaar. Waakzaam blijven dus.

12.20 Man, mag Nederland de handjes dichtknijpen met Astrid Kersseboom. Ingetogen, deskundig zonder belerend te worden. ‘Acht Friese paarden’, legt ze uit, ‘met naast elk paard één koetsier, en dan vier lakeien aan elke kant om de koets te begeleiden en het linker-voorpaard wordt bereden door een zogeheten ‘postiljon’!’ Geweldig! Een national treasure, zoals de Britten dat noemen. Meer van zulks, NPO!

12.34 Tuurlijk, het is maar een veiligheidsmaatregel, en we hopen allemaal dat er niets gebeurt, maar het zou toch wat zijn zeg: bam, iedereen weg. Welkom premier Blok. Krankzinnig idee eigenlijk.

12.58 ‘In 1826 voor koning Willem I gebouwd, met een donkerblauwe kast, afgezet met een lijst van laurierbladeren en eikenbladeren en een interieur bekleed met purper fluweel en de zitkussens met een verende laag.’ En dat allemaal uit het hoofd. Wat een vakvrouw. Hors catégorie.

13.29 Het koningspaar betreedt de zaal. Marianne Thieme verschijnt in beeld met op haar hoofd iets dat lijkt op een brandende palmboom.

13.32 Sterke opening van de koning: ‘Het gaat goed, maar niet iedereen profiteert mee.’ En wat hij nu zegt over hoe ‘zorgen over bijvoorbeeld het klimaat en geopolitieke onrust bijdragen aan de groeiende spanningen in onze samenleving’, moest ook maar eens gezegd worden.

Stef Blok. Beeld Imke Panhuijzen / Hoed: Demure
Stef Blok.Beeld Imke Panhuijzen / Hoed: Demure

13.46 Als er nog iets terroristisch staat te gebeuren dan zou dat ongeveer nu moeten. Zou natuurlijk vreselijk zijn. Dat de Designated Survivor opeens moet opduiken en de charmante reporter uit handen van die bebaarde klootzakken weet te redden. En dat ie dan op het eind het levenloze lichaam van de postiljon van het linkervoorpaard trapt om samen met haar de ondergaande zon tegemoet te rijden. Stel je voor. Nee hoor, moet er niet aan denken.

14.34 De oppositie is duidelijk niet te spreken over de plannen van het kabinet.

14.45 Momenteel voor mij onduidelijk of ik nog steeds Designated Survivor ben.

14.46 Huidige premier gebeld. Volgens hem is het voorbij. Hij klonk geïrriteerd en erg stellig. Nerveuzig bijna. Alsof hij onder schot werd gehouden en gedwongen werd de Designated Survivor bewust van onjuiste informatie te voorzien.

14.55 Minister Hoekstra arriveert in de Tweede Kamer voor de presentatie van de Miljoenennota. Hij lijkt te trillen. Het zweet druppelt van zijn voorhoofd. En waarom oogt het koffertje zo zwaar?

14.56 Direct de premier weer gebeld. Voicemail. Ze zullen hem toch niet hebben omgelegd?

15.08 Meteen contact gezocht met de Commandant der Strijdkrachten. Zat ‘even niet op z’n plek’ (is vermoedelijk ‘een broodje halen’).

15.09 Oh, man. Hoekstra kan nu ieder moment het koffertje openen. Het zal toch niet?

21.19 Teruggebeld door de Commandant der Strijdkrachten. Hij is het volledig eens met de analyse van de Designated Survivor dat er geen bom in het koffertje zat.

22.57 Alert blijven.

23.37 Designated Survivor Stef Blok signing off. Morgen weer vroeg dag. Over en sluiten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden