Column De Betrouwbare Mannetjes

De Betrouwbare Mannetjes lazen de notulen

‘Imponerend’ dan wel ‘teleurstellend’ tweede gesprek Rutte en Gele Hesjes – (NOS.nl, 19 november 2019)

Dinsdag spraken premier Rutte en minister Knops andermaal met een delegatie van de gele hesjes, onder wie een Zwarte Piet die strooide met pakjes met ‘stikstof’ en ‘zorgstelsel kapot’ er op. Na afloop zei Rutte het niet over alles eens te zijn geworden, maar dat ‘dit toch imponerende gesprekken zijn’. De woordvoerder van de gele hesjes noemde het onderhoud ‘grotendeels teleurstellend’. Zo vond hij het jammer dat er geen extra geld voor de koopkracht was toegezegd. Wel was hij te spreken over Knops die de burgemeester van Sittard heeft gebeld over de uithuisplaatsing van een van de gele hesjes. 

Verslag 2e gesprek minister-president en minister van Binnenlandse Zaken met Gele Hesjes op dinsdag 19 november

Aanwezig: M. Rutte, R. Knops, De heer E. Westerbeek (woordvoerder), ‘Zwarte Piet’, de Mevrouw met de Telefoon, en ‘Zeg maar gewoon Marco’.

Afwezig:Jan Dijkgraaf, Ebru Umar

Notulist:R.Knops

1. Opening

De minister-president heet de gele hesjes wederom welkom en prijst de imponerende ­afvaardiging. Hij dankt de Mevrouw met de ­Telefoon, die hem de vorige keer al bellend voorbijliep, voor haar bereidheid toch weer te komen.

2. Notulen vorige vergadering

De heer Westerbeek brengt in herinnering dat de gele hesjes de vorige keer hebben geëist dat de minister-president zou aftreden en merkt op dat hij er nog steeds zit. De minister-president begrijpt de zorgen, ziet veel overlap met agendapunten van de laatste ontmoeting, en stelt voor naar punt 3 te gaan.

3. Koopkracht

Volgens de heer Westerbeek is er ondanks zijn voorstellen in het afgelopen half jaar bar weinig gebeurd met de koopkracht. De ­minister-president bedankt de heer Westerbeek andermaal voor de suggesties, en noemt ze imponerend.

4. Zwarte Piet

De minister-president dankt Zwarte Piet voor de pakjes stikstof, vraagt de aanwezigen of ze ook het imponerende gebaar van Oranje hebben gezien en herhaalt wat hij ­tegen het ANP en DWDD, zei namelijk ‘dat hij zich ook zorgen maakt over racisme, maar dat de maatschappij sommige dingen zelf moet ­oplossen en de overheid er niet is om maar met iedereen in gesprek te gaan’. Zwarte Piet stelt dat de gele hesjes er ‘hetzelfde in staan’ en vraagt wat het ­kabinet denkt te gaan doen aan de situatie rond het hesje in Sittard dat uit haar huis wordt gezet. De ­minister-president zegt toe dat minister Knops de burgemeester zal bellen. Minister Knops laat weten zijn telefoon op zijn werkkamer te hebben laten liggen. De Mevrouw met de Telefoon zegt dat hij haar telefoon mag gebruiken, zolang hij ‘met zijn gore worstvingers’ uit haar Whatsapp blijft.

5. Trage wifi

Zeg maar gewoon Marco vraagt wat er bijvoorbeeld gedaan wordt aan de trage wifi bij hem in het gebouw. Bij YouTube blijft het beeld vaak hangen. Het gaat dan ‘bufferen’. Minister Knops zegt dat het misschien aan de router ligt. Of hij hem al aan en uit heeft gezet.

6. Uithuisplaatsing geel hesje

Minister Knops heeft inmiddels gebeld met de burgemeester van Sittard, maar die reageerde dat de minister hem nooit over zoiets zou bellen en riep dat hij ‘zijn moeder voor de gek’ moest houden met z’n ‘gele hesjes’, waarna hij de verbinding verbrak.

7. Wvttk/Rondvraag

De heer Westerbeek vraagt wat er nou met de koopkracht gaat gebeuren. Hij wil graag dat die omhoog gaat.

8. Afsluiting

Minister Knops sluit de vergadering. De aanwezigen vinden het imponerend dan wel ­teleurstellend. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden