COLUMNDe Betrouwbare Mannetjes

De Betrouwbare Mannetjes lazen de notulen

null Beeld
Simon Hendriksen en Melle Runderkamp

RTL Nieuws onthulde woensdag dat het kabinet doelbewust informatie over de toeslagenaffaire heeft achtergehouden. Ook zou in de ministerraad van 15 november 2019 gesproken zijn over Pieter Omtzigt. Volgens Mark Rutte is er ‘niks raars’ gebeurd tijdens de bewuste vergadering. Sigrid Kaag liet aanvankelijk weten ‘fysiek niet te weten of zij toen in Nederland was of bijvoorbeeld in Niger’. Wopke Hoekstra wilde niet inhoudelijk op de zaak reageren.

Verslag ministerraad gehouden op 15 november 2019 om 10.07 uur

Aanwezig: Allen
Afwezig: Geen
Voorzitter: Mark Rutte
Notulist: Ank Bijleveld

1. Opening

De Voorzitter opent de vergadering. De Notulist wil graag genoteerd hebben dat het al de vierde keer is dat zij notuleert en dat zij dat op zich prima vindt maar het niet erg zou vinden als iemand anders het een keer wil doen. De Voorzitter vraagt waarom de notulist zo geïrriteerd doet en wil het graag hebben over Pieter Omtzigt.

2. Toeslagenaffaire

De Voorzitter ergert zich mateloos aan Pieter Omtzigt en wil hem weg. Wopke Hoekstra hoort wat de Voorzitter zegt, maar denkt dat hij Pieter Omtzigt nog kan sensibiliseren. De Notulist merkt op dat Pieter Omtzigt aan de orde komt in het agendapunt ‘Pieter Omtzigt’ en dat het nu over de toeslagenaffaire gaat. De Voorzitter vraagt zich af of het informeren van de Kamer echt nodig is want hij heeft een oplossing bedacht voor de toeslagenaffaire in die zin dat Eric Wiebes moet opstappen. Eric Wiebes wil graag weten waarom hij. De Voorzitter wil graag door met het agendapunt Pieter Omtzigt. Sigrid Kaag vraagt zich af of het in de ministerraad over individuele Kamerleden zou moeten gaan. De Voorzitter ontkent dat het over individuele Kamerleden is gegaan. Sigrid Kaag zegt dat het iedere keer over Pieter Omtzigt gaat. De Voorzitter ontkent dat het over Pieter Omtzigt is gegaan en daagt de Notulist uit de notulen voor te lezen. De Notulist zegt dat zij de vergadering opneemt met haar iPhone en thuis nog moet uitwerken.

3. Maatregelenpakket stikstofcrisis

De door het kabinet afgekondigde stikstofmaatregelen zorgen voor veel maatschappelijke onrust. De Voorzitter noemt de stikstofcrisis de grootste crisis in zijn negen jaar als premier en vreest dat dit een smet op zijn premierschap wordt. Hugo de Jonge zegt dat het geen zin heeft om zo negatief te doen en dat als er straks een ufo of een of andere rare ziekte opduikt de mensen dat hele stikstofgedoe zo weer vergeten zijn. Iedereen moet lachen behalve Arie Slob.

4. Pieter Omtzigt

De Voorzitter is blij dat het over Pieter Omtzigt gaat. Sigrid Kaag zegt dat het nu dus weer over Pieter Omtzigt gaat. De Voorzitter ontkent dit. Hij benadrukt dat hij de naam Pieter Omtzigt niet heeft genoemd en dat hij dat ook nooit zou doen. Wopke Hoekstra denkt Pieter Omtzigt nog te kunnen sensibiliseren. Niet dat hij het over hem had, maar nu ze het er toch over hebben. Of niet.

5. Wvttk/Rondvraag

Arie Slob vraagt of iemand gisteren Doorbakken heeft gezien. De Voorzitter zegt dat hij het zeker heeft gezien, maar Arie Slob meent uit diens antwoord af te kunnen leiden dat de Voorzitter Doorbakken helemaal niet heeft gezien. De Voorzitter benadrukt dat hij een anonieme bron heeft die kan bevestigen dat hij wel degelijk naar Doorbakken heeft gekeken. Wopke Hoekstra zegt dat hij Arie Slob anders wel even wil sensibiliseren met z’n grote bek. Sigrid Kaag vraagt de Notulist of zij van de aanwezigheidslijst af kan. De Notulist legt uit dat dat alleen kan als iemand fysiek niet aanwezig is. Sigrid Kaag zegt zo onderhand fysiek niet te weten of zij in Nederland is of bijvoorbeeld in Niger.

6. Afsluiting

De Voorzitter sluit de vergadering.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden