ColumnDE BETROUWBARE MANNETJES

De Betrouwbare Mannetjes kregen inzage in de aanvullende maatregelen

Betrouwbare Mannetjes artikel columnBeeld .

“Het kabinet gaat overleggen over eventuele strengere maatregelen. Die zouden ingevoerd kunnen worden als het aantal besmettingen blijft stijgen of niet snel genoeg daalt. De cijfers van dit weekend en vooral zondag zouden doorslaggevend zijn. Met de maatregelen moet het ‘s avonds stiller worden op straat. Het zou gaan om het schrappen van koopavonden en het nog eerder sluiten van de horeca. Om te voorkomen dat nu elke week nieuwe maatregelen worden geïntroduceerd, wordt nagedacht over een langetermijnplan.” (NOS Teletekst, 8 oktober 2020)

Groepen

De maximale groepsgrootte bij bijeenkomsten wordt afgeschaald van 30 naar 24 à 26 personen, tenzij het echt niet anders kan.

Horeca

Horecagelegenheden moeten hun deuren waar mogelijk voortaan om 21.30 uur in plaats van om 22.00 uur sluiten. Ook wordt het groepsmaximum van vier personen afgeschaald naar groepen van maximaal drie personen. Er is nagedacht over groepen van twee, maar de ervaring leert dat dat ongezellig is en dat gesprekken minder snel stilvallen bij een derde persoon, liefst een die je wel kent maar niet heel goed zodat iedereen nog een beetje z’n best moet blijven doen om het leuk te houden.

Irma Sluis-verbod

Irma Sluis verdwijnt per direct van het toneel. Gebleken is dat de aanwezigheid van Irma Sluis afleidt en een ongepast gevoel van ‘leukheid’ schept waar de persconferentie een urgent en serieus karakter zou moeten hebben. Minister Hugo de Jonge wordt om diezelfde reden verzocht op zoek te gaan naar een nieuw paar schoenen dat qua sfeer beter aansluit bij het bestrijden van een dodelijk virus dat inmiddels meer dan 6.500 slachtoffers heeft geëist.

Koopavond

Om te voorkomen dat mensen na het sluiten van horecagelegenheden nog even snel naar de supermarkt gaan om wijn en bier en ribbelchips in te slaan, wordt ‘de koopavond’ geschrapt. Ook wordt gedacht aan een verbod op het verkopen van alcohol na 20.00 uur. Om te voorkomen dat mensen bij gebrek aan alcohol massaal hun toevlucht nemen tot het gebruik van harddrugs wordt supermarkten opgedragen hun klanten — waar mogelijk — te wijzen op het verbod op harddrugs.

Amateursport

Om verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan wordt de leden van amateurverenigingen dringend verzocht tijdens het sporten zo veel mogelijk afstand te bewaren. Bij amateurvoetbal wordt de buitenspelregel tijdelijk opgeheven om het speelveld zo groot mogelijk te maken en nauw contact met scheids- en grensrechter tot een minimum te beperken. Ook komt er een direct verbod op mandekking. Alleen zonedekking is nog toegestaan, liefst in een 4-3-3 om onnodige drukte op het middenveld te voorkomen. Bij balbezit is een 3-4-3 wel mogelijk, maar dan uitsluitend in een ruit.

Teams

Het aantal teams dat in talkshows en actualiteitenrubrieken mag meepraten over hoe het coronavirus moet worden bestreden wordt afgeschaald naar één, waarbij het RED-team voorlopig de rol van Outbreak Management Team zal gaan vervullen en vice versa. Troetelinternist Diederik Gommers zal leiding geven aan de transitie en waar mogelijk verslag doen via Instagram Stories en dansjes op TikTok. Jaap van Dissel gaat in zelfisolatie tot hij een sluitende theorie heeft bedacht over waarom mondkapjes al dan niet toch niet werken. Of wel.

Langetermijnplan

Om te voorkomen dat elke week nieuwe maatregelen genomen moeten worden, zal per direct nagedacht worden over een langetermijnplan. Dat plan hoeft niet meteen af te zijn, dat kan ook later. Wel is het in algemene zin aan te raden om bij het bestrijden van een pandemie, dan wel openbaar bestuur in het algemeen, na te denken over hoe je dingen in de toekomst wil gaan aanpakken, vandaar toch deze aanvullende maatregel.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden