ColumnDe betrouwbare mannetjes

De Betrouwbare Mannetjes kochten ook wat ruimte voor een advertentie

De betrouwbare mannetjes.

De Betrouwbare Mannetjes hebben een manier ontwikkeld om ook in in tijden van almaar groeiend wantrouwen tegen instituties de samenleving resistent te maken tegen de gevaren van ongefundeerde scepsis: een bullshitvaccin.

VACCINS VEILIG EN WERKZAAM? Het kwam de Volkskrant afgelopen dinsdag op veel kwade reacties te staan. Een advertentie van de Stichting Vaccinvrij met allemaal dikgedrukte woorden erin. Volgens de stichting kon de staatssecretaris van VWS dan wel roepen dat boeken van anti-vaxxers minder makkelijk verkrijgbaar zouden moeten zijn omdat er leugens en grote onzin in staan, maar u zou zich ‘er eens serieus in moeten verdiepen’: ‘Lees bijvoorbeeld een boek als Plague van Dr. Judy Mikovits. Of kijk eens naar de film Vaxxed van Andrew Wakefield!’

Nu wilden de Betrouwbare Mannetjes ook wel weer eens ongefilterd leeglopen in de krant en dus hebben we de poeplap getrokken. Na ons vier à vijf minuten via google.com serieus in de materie te hebben verdiept, concludeerden we dat het onderzoek van mevrouw Mikovits door The British Medical Journal is omschreven als een ‘elaborate fraud’ en dat meneer Wakefield al in 2010 uit het artsenregister is geschrapt wegens wetenschappelijk bedrog. Toch maakten we ons zorgen. Want de mazelen zijn weer helemaal hot. Maandag bleek een vierde kind van een kinderdagverblijf in Den Haag besmet, Italië, Roemenië en Frankrijk zitten om de haverklap onder de rode vlekjes en in New York werd de medische noodtoestand uitgeroepen en moesten burgers zich verplicht vaccineren. Burgemeester De Blasio waarschuwde zelfs voor ‘mazelenfeestjes’, een soort barebackparty’s voor de allerkleinsten, waar ouders hun kinderen bewust blootstellen aan de infectie om hen immuun te maken.

Dus verdiept u zich er eens serieus in en kijk de prima aflevering van Jinek van afgelopen maandag terug. Daar leert u bijvoorbeeld dat de vaccinatiegraad in sommige delen van het land al onder de 90% is gezakt, waar hij 95% moet zijn om effectief te zijn. U ziet D66-Kamerlid Rens Raemakers over een wetsvoorstel dat kinderdagverblijven het recht moet geven ongevaccineerde kinderen te weigeren. Er is een moeder die haar acht maanden oude kind bijna aan de mazelen verloor door een ongevaccineerd crèchegenootje. En de voorzitter van belangenvereniging BOinK houdt een gloedvol betoog over de plicht om meer te doen om de twijfelaars aan te spreken, omdat je de fanatieke groep tegenstanders toch niet meer gaat overtuigen.

Kijkt u – als het even kan – dan niet per ongeluk ook de aflevering van woensdag, waarin Eva liet zien dat het Forum-virus dat de redactie al maanden teistert nog steeds niet onder controle is. Europees-lijsttrekker van de partij en all-round charismatornado Derk Jan Eppink mocht aanschuiven en dus was Thierry zelf ook maar meegekomen. Wederom mocht hij zonder al te veel tegenspraak betogen dat we al dat negatieve Brexitnieuws vooral niet moeten geloven, dat zijn partij wel degelijk nooit voor een niet-Nexit is geweest, en dat de gevaarlijke EU wordt gerund door een ‘stelletje gekken’.

En ondertussen gelooft de machtigste man van de wereld dat vaccins autisme veroorzaken en je kanker krijgt van het geluid van windmolens.

Gelukkig hebben de Betrouwbare Mannetjes een eenvoudige manier ontwikkeld om ook in in tijden van almaar groeiend wantrouwen tegen instituties de samenleving resistent te maken tegen de gevaren van ongefundeerde scepsis: een bullshitvaccin. Laat het wantrouwen vooral toe, maar gecontroleerd en in zeer beperkte mate in plaats van het publiek voortdurend bloot te stellen aan aantoonbare lulkoek, waardoor de twijfelaars die je nog zou kunnen overtuigen steeds bevattelijker worden voor het geklets. Nu.nl besloot onlangs al om in het geheel geen ruimte meer te geven aan klimaatontkenners en anti-vaxxers. Prima begin natuurlijk, maar het systeem werkt alleen als iedereen meedoet. Dus misschien even minderen met die late-nightmazelenfeestjes voor ’s lands bekendste klimaatscepticus. Of het verkopen van gevaarlijke onzinadvertenties. Anders halen we nooit de vereiste dekkingsgraad.

Voor meer info: https://rijksvaccinatieprogramma.nl/vaccinaties­/­twijfels

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden