ColumnDe betrouwbare mannetjes

De Betrouwbare Mannetjes hebben ook een ode. Aan hen. Van de VVD

null Beeld
Melle Runderkamp en Simon Hendriksen

‘Dit, dit is een ode. Aan de handen die helpen. Aan de ogen die opletten. Aan de harten die luisteren.’ Jesse Klaver kreeg van Laat op één het podium om een heuse ode te brengen. Een ode aan de thuiszorgmedewerker, die na een lange dag toch nog even terug gaat naar die mevrouw die niet lekker in d’r vel zit. Aan die meester, die na een lange dag voor die te drukke klas toch nog even het lokaal versiert omdat er morgen iemand jarig is. Aan die politieagenten die (ondanks die lange dag) dubbele diensten draaien. Dit was een ode. ‘Aan hem, aan haar, aan hen, aan jou. Aan de doorzetters, de aanpakkers, de vechtjassen, de klasbakken.’

null Beeld ANP
Beeld ANP

Presentatrice Nadia Moussaid leek zich na afloop van het ‘experiment’ af te vragen waarom ze hier in hemelsnaam aan begonnen waren, maar Jesse stelde onze nieuwe lievelings-Jinek direct gerust. Zelf vond-ie het ook doodeng. In plaats van gewoon maar aan tafel te gaan zitten om te zeggen dat het toppers zijn, die klasbakken eens direct aanspreken. ‘Het was weer eens wat anders.’ Want hij kon wel ‘een vijftienpuntenplan schrijven met instant-oplossingen voor instant-problemen’, maar wie zat daar nou op te wachten?

null Beeld ANP Kippa
Beeld ANP Kippa

De toch al lamgeslagen Armeense tieners Lili en Howick zagen het van de andere kant van de studio wezenloos aan. Nu alle juridische mogelijkheden waren uitgeput, restte er niets anders dan een poging VVD-staatssecretaris Mark Harbers ertoe te bewegen gebruik te maken van zijn discretionaire bevoegdheid. Maar Harbers leek onwrikbaar. Want, zo zei hij tegen RTL-Nieuws, hoe moest hij zoiets uitleggen aan de mensen die wel waren teruggestuurd?

null Beeld ANP
Beeld ANP
2018-03-30 10:14:13 NAARDEN - Mark Harbers, staatssecretaris van Justitie en Veiligheid, woont op Goede Vrijdag de uitvoering van de Matthaus Passion bij in de Grote Kerk in Naarden. ANP REMKO DE WAAL Beeld ANP
2018-03-30 10:14:13 NAARDEN - Mark Harbers, staatssecretaris van Justitie en Veiligheid, woont op Goede Vrijdag de uitvoering van de Matthaus Passion bij in de Grote Kerk in Naarden. ANP REMKO DE WAALBeeld ANP

De Betrouwbare Mannetjes waren net terug van vakantie en konden sowieso wel wat uitleg gebruiken. Waarom een doorgewinterde bushcrafter als Jos B. zijn tentje net buiten Barcelona had opgezet bijvoorbeeld. Waarom gans het land in een psychose leek te zijn geraakt door iets als zwemmen in open water. Waarom Wilders, die toch vooral uit leek te zijn geweest op een internationale rel, zijn cartoonwedstrijd afgelastte toen er een internationale rel dreigde. Of waarom Angela de Jong voortdurend op tv is.

null Beeld ANP
Beeld ANP
null Beeld HH / Anneke Janssen
Beeld HH / Anneke Janssen

Donderdag zagen we bij Nadia hoe NPO-huisneuroloog Erik Scherder zich zorgen maakte om de psychische gesteldheid van Lili en Howick. Met plaatjes van onderontwikkelde frontale vortexen probeerde hij Harbers alsnog argumenten aan te reiken om uit te kunnen leggen waarom twee kinderen die hier al tien jaar wonen, nauwelijks Armeens spreken, niet bij hun uitgezette moeder terecht kunnen, toch zouden mogen blijven.

null Beeld Hollandse Hoogte / Patrick Harderwijk
Beeld Hollandse Hoogte / Patrick Harderwijk

Zelf bedachten wij wat anders. Een experiment. Want in plaats van met een instant-oplossing te komen, konden we ze ook eens direct aanspreken.

Dus dit, dit is voor hen.

Voor de te geile buitenlandwoordvoerder, van wie intern al vijf jaar bekend was dat hij een ‘ongelijkwaardige relatie’ met een medewerker had gehad, maar die nu opeens moest opstappen. Voor de fractievoorzitter, die dapper verkondigde dat wat hem betreft de VVD er in 2013 al voor had gekozen om niet langer met Harde Han te regeren. Voor de huisjesmelker die wel mag aanblijven als Kamerlid. Voor de minister van Buitenlandse Zaken, die om onbegrijpelijke redenen minister van Buitenlandse Zaken werd en om nog onbegrijpelijker redenen nog steeds minister van Buitenlandse Zaken is. Voor de premier, die maar vast blijft houden aan de afschaffing van de dividendbelasting. En vooral voor hem. De staatssecretaris. Die rustig gebruik kan maken van zijn discretionaire bevoegdheid in de wetenschap dat hij bij een partij zit die zich zelden laat weerhouden door dingen die niet uit te leggen zijn.

Voor de komende week adviseren wij u de volgende mening:

Of laat op z’n minst alleen die Howick blijven.

Veel plezier van uw nieuwe mening!

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden