De Betrouwbare MannetjesLiveblog

De Betrouwbare Mannetjes hebben ook een liveblog

null Beeld
Simon Hendriksen en Melle Runderkamp

Maandag

11.13 SCHIETPARTIJ IN UTRECHT. Mogelijk is sprake van een terroristische aanslag.

11.14 Veel media, waaronder de Volkskrant, NRC, AD, NOS en RTL openen een liveblog.

11.17 De Betrouwbare Mannetjes openen een liveblog.

12.53 Het motief van de dader is vooralsnog onduidelijk. Partijen leggen de campagnes stil. Het EenVandaag-verkiezingsdebat wordt afgelast. Alleen Forum voor Democratie besluit door te gaan.

19.22 Ook Beatrice de Graaf kan bij DWDD enkel gissen naar een motief en doet dat dan ook naar hartelust. Ze zegt dat bij de dader sprake is van een ‘eng, akelig plaatje’ van eerwraak én van jihadisme en ‘wellicht, zo gonst er rond’ ook van een reactie op Christchurch. Matthijs is gebiologeerd door de giftige cocktail en vergeet de uitzending te onderbreken voor de ingelaste live-persconferentie van de premier.

21.32 Een boze René van der Gijp bij Veronica Inside. Hij vindt de dader ‘echt een loser’. Gert-Jan Verbeek vindt ‘het steeds gekker worden op deze wereld’. Volgens Forum-mascotte Johan Derksen komt het ‘zo langzamerhand wel heel dichtbij’.

22.20 Nieuwsuur toont beelden van de niet-afgelaste bijeenkomst van Forum in het Kurhaus. Theo Hiddema is not amused over de aanslag: er was ‘een sfeer van jewelste’, ze waren net in ‘een lekkere flow’. En nu zouden ze moeten stoppen? ‘Dan word ik boos.’ Hij moest denken aan Fortuyn: ‘Dat ging toen ook niet door.’

23.16 Ook bij Pauw & Jinek aandacht voor de bijeenkomst van Forum. Jeroen Pauw vindt een campagnestop inderdaad ‘juist nu’ iets raars hebben.

Dinsdag

08.16 Partijen hervatten de campagne, zij het ingetogen.

19.14 In DWDD haalt Prem ingetogen uit naar Wilders en Baudet. Hij noemt ze ‘gestoord’. Matthijs vindt dat Prem een beetje rustig moet doen. Wel heeft hij ‘nu al zin in de laatste peiling van Maurice.’

19.32 Maurice legt uit dat van alle partijen de Forumstemmers na de aanslag het meest vastberaden zijn om daadwerkelijk naar de stembus te gaan.

21.35 Baudet en Wilders halen in het ingetogen slotdebat uit naar het immigratiebeleid van het kabinet.

23.20 Baudet zou te gast zijn bij Pauw & Jinek maar haakt zonder opgaaf van reden af. Mark Rutte is wel aanwezig. Eva Jinek vraagt hem naar de aantrekkingskracht van ‘Thierry’. Ook vraagt zij journalist Wouter de Winter – in verband met de wegens de aanslag niet-geplaatste advertentie van Forum in De Telegraaf – naar Thierry. Buma, Asscher en Jetten zijn ook aanwezig en worden ook gevraagd naar Thierry. NPO-Gaston Jaïr Ferwerda spreekt in zijn bijdrage met Theo Hiddema. En ook even met Thierry.

Woensdag

7.01 AD-coryfee Angela de Jong is niet te spreken over het optreden van Prem bij DWDD. Ze stemt zelf niet op Forum, maar vindt het toch veel te ver gaan.

22.02 Forum is volgens de exit-peiling de grote winnaar van de provincialestatenverkiezing.

23.55 In zijn weinig ingetogen, weliswaar boreale, maar verder onbegrijpelijke uilenspeech stelt Baudet dat ‘we worden ondermijnd door journalisten’.

Donderdag

08.13 De winst van Forum is nog groter dan gedacht.

11.03 Journalisten prijzen het succes van Thierry Baudet. In analyses proberen zij te verklaren hoe de overwinning toch zo groot kon zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden