Columnde betrouwbare mannetjes

De Betrouwbare Mannetjes hebben ook een Actieplan

De betrouwbare mannetjes Beeld h
De betrouwbare mannetjesBeeld h
Melle Runderkamp en Simon Hendriksen

‘Hebben rechters in Nederland te veel macht?’ In de Nieuwsuur-uitzending van woensdag debatteerden Thierry Baudet en Rob Jetten over deze stelling. Thierry Baudet betoogde van wel en schermde daarbij met zijn Actieplan Aanpak Dikastocratie. De Betrouwbare Mannetjes hebben het hele internet afgestruind en konden het Actieplan nergens vinden. En omdat we het debat maar zozo vonden en we zulks in de toekomst graag willen voorkomen, maakten we er zelf maar een. Veel plezier van uw nieuwe Actieplan!

1. Tenzij het echt niet anders kan, nodig je in principe niemand meer uit voor een debat. Natuurlijk, het debat is een heerlijk middel om een programma mee te vullen, zeker als je bang bent het verwijt te krijgen partijdig te zijn, maar het is echt niet zo leuk om naar te kijken en je leert er ook niets van.

2. Indien je besluit regel 1 te negeren, nodig dan geen mensen meer uit die doorlopend aan de poten van de rechtsstaat zagen door bijvoorbeeld (maar niet uitsluitend) rechters verdacht te maken en/of aan een politieke kleur te verbinden en door van de rechtsprekende macht te verlangen dat ze zich neerlegt bij de wensen van een wetgevende macht. Ook niet als ze er een Oudgriekse zolderkamerterm aan vastplakken.

3. Mocht je, ondanks regel 1 en 2, worden gevraagd of je wilt debatteren met iemand die doorlopend aan de poten van de rechtsstaat zaagt, zeg dan in het vervolg iets als: ‘Joh, ik heb daar helemaal geen zin in en ik zie ook eigenlijk niet wie ik daarmee een dienst bewijs, anders dan dat ik wéér, na op maandag al bij Willemijn & Jakhals Erik van Op1 te hebben gezeten, met mijn brilloze hoofd op tv kom.’ Hoe verleidelijk het ook is om de Pechtold-Wilders-route te kiezen en elkaar als afzetblok te gebruiken.

4. In het geval er, niettegenstaande regel 1, 2 en/of 3, onverhoopt toch een debat plaatsvindt waarbij een van de deelnemers doorlopend aan de poten van de rechtsstaat zaagt, probeer dan als interviewer in het vervolg iets meer tegengas te geven, bijvoorbeeld wanneer wordt gesteld dat rechters ‘activistisch’ zijn omdat ze ‘in toga meelopen met demonstraties’, zonder daarbij te vermelden dat de bewuste demonstratie juist was bedoeld als steun voor Poolse rechters die worden gemuilkorfd door een wetgever die de rechtsstaat steeds verder uitholt.

5. Mocht er in weerwil van bovenstaande regels toch een debat worden gevoerd, waarbij het enige doel van partijen lijkt te zijn om zichzelf te profileren ten koste van de ander, ga dat in toekomstige gevallen dan niet achteraf ook nog eens analyseren. Zo spannend was het allemaal niet.

6. Wanneer in strijd met regel 5 toch wordt besloten het debat van een heuse ‘analyse’ te voorzien, kom dan in het vervolg met een betere dan die van Arjan Noorlander afgelopen woensdag. Hoewel hij meestal een verademing is ten opzichte van Dominique van der Heyde, heeft niemand iets aan teksten als: ‘Baudet spreekt kiezers aan die zich niet meer vertegenwoordigd voelen door politici en door rechters. Jetten vindt juist dat je de rechters bij die discussie niet moet betrekken.’ Behalve dat het niet eens een tegenstelling lijkt te zijn, hebben we echt geen flauw idee wat Arjan hier probeert te zeggen.

7. In het onverhoopte geval dat alle bovengenoemde actiepunten met voeten zijn getreden, is het zaak om (met ingang van nu) aan Arjan te vragen of ie:

a. niet doet alsof het Nieuwsuur ook allemaal maar overkomt (‘Een debat over de rechtsstaat roept altijd heel veel emoties op, en dat is ook de reden dat Baudet dit onderwerp bij de kop pakt’); en/of

b. niet meer meteen de nutteloosheid van het debat onderstreept in de laatste zin van zijn analyse (‘Veel zal er aan de rechtsstaat voorlopig niet veranderen, want Thierry Baudet heeft over die rechtsstaat nog geen enkel concreet nieuw voorstel ingediend in de Tweede Kamer.’)

8. Mocht je je geen reet aantrekken van het bovenstaande, omdat er misschien heel veel mensen naar je programma gaan kijken, dan is het misschien toch wel leuk, zo’n debat.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden