ColumnDe Betrouwbare Mannetjes

De Betrouwbare Mannetjes hebben een exitstrategie

null Beeld
Simon Hendriksen en Melle Runderkamp

Na vier weken home schooling zijn de Betrouwbare Mannetjes klaar om vooruit te kijken. Gelukkig zijn we niet de enigen. Premier Rutte sprak van ‘het zoeken naar een intelligente manier om uit de intelligente lockdown te komen’ en vooral zij die aanvankelijk het hardst riepen om een totale lockdown vinden het na krap een maand wel weer mooi geweest.

Allemaal leuk en aardig, een wat flattere curve, maar je koopt er uiteindelijk niks voor. En hoewel je je kunt afvragen hoe intelligent je lockdown nou helemaal is als je er niet op een eenvoudige manier uit kunt komen, zien wij ook wel dat we een lastige tijd tegemoet gaan. Om de transitie zo soepel mogelijk te laten verlopen, stellen wij een eerste reeks maatregelen voor, te beginnen bij het afleren van enkele gewoontes die u tijdens deze crisis heeft opgedaan.

1. Jargon

Langzaamaan dient u te stoppen met het gebruik van het woord ‘afschalen’.

2. Op1

Iedere avond twee late night talkshows over 1 onderwerp, en dat al minstens vier weken lang, dat houdt niemand vol. Hoeveel viro- dan wel epidemiologen kan een gezond mens verwerken? Na een tijdje alle dingen die niet meer gingen gebeuren te hebben besproken (Hoofdproducent Sietse Bakker over het niet doorgaan van het Songfestival, Michael van Praag over het afgelaste EK voetbal), is de redactie van Op1 inmiddels zo naarstig op zoek naar fris coronageluid dat het deze week achtereenvolgens Jort Kelder bejaarden op liet offeren voor de economie, filosoof Damiaan Denys liet uitleggen dat de aandacht voor corona overdreven was en Thierry Baudet het verlanglijstje van MKB-schoonvader Hans de Boer als exit strategie mocht presenteren. Hoog tijd dus om rigoureus af te schalen. Geef Ab Osterhaus desnoods een eigen Ab1-blokje na de uitzending, maar geef ons weer gewoon dagen stevige duiding van de broedertwist tussen Kuzu en Öztürk of een zwangere panda.

3. Eigen winkeltje

Niet alleen Denys en Baudet grijpen deze rare tijden (van corona) aan om hun eigen winkeltjes uit te venten. Zo las u in deze krant deze week alleen al de stukken ‘Coronacrisis biedt kansen voor duurzaam toerisme’, ‘De coronacrisis biedt een kans om het onderwijs te vernieuwen’ en ‘Laat corona een einde maken aan het postkoloniale wereldbeeld van Afrika’. Robert Bosma (‘Adviseur over etiquette’) schreef in het Parool zelfs over corona als ‘een kans voor nieuwe etiquette’. En hoewel wij dat ook zouden zeggen als wij adviseur over etiquette Robert Bosma waren, biedt de coronacrisis voor sommigen van u misschien toch vooral de kans het opportunistische ‘never waste a good crisis’ eens los te laten.

4. Boodschappen

Nu u in hoog tempo moet wennen aan de anderhalvemetereconomie en handen schudden misschien wel voorgoed uit den boze is, zal u het laten in de supermarkt nog uw vinger kortstondig in de mond te steken om het plastic groenten- en fruitzakje te kunnen openen. Hard op de opening blazen werkt lang niet altijd. Wrijven aan de bovenkant al helemaal niet. Een nat washandje in je broekzak blijkt ook niet ideaal. En ondertussen staat u daar maar. Nee, laat de coronacrisis een kans zijn voor het papieren zakje. Of anders zo’n postzegelsponsje naast de weegschaal.

5. Onthamsteren

Na de aanvankelijke run op wc-papier, pasta en bonen, vullen uw keukenkastjes en ijskast zich inmiddels voornamelijk met bier wijn, chips, Franse kaasjes, droge worst en ander borrelgarnituur. Ook blijkt u op dinsdagmiddag zomaar een geweldige Moscow Mule of Gin Tonic uit de mouw te schudden (de gin maakt niet zo veel uit, goeie tonic, dat maakt het verschil). Ergens onderweg bent u hamsteren gaan verwarren met het in huis halen van zo veel mogelijk lekkere shit. Maar hoewel iedere dag borrelen, zeker met dit weer, een troostende werking heeft, zegt uw vrouw dat deze levensstijl op de lange termijn niet houdbaar is. Stel voor de consumptie af te schalen naar om de dag en dan verder alleen in het weekeinde. Met het lange Paasweekend valt u direct met uw neus in het lammetje.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden