ColumnDe Betrouwbare Mannetjes

De Betrouwbare Mannetjes hebben dan ook wel wat regels achteraf

null Beeld

‘Gemeente Den Haag verbiedt zware voertuigen op Malieveld – Tractoren en andere zware voertuigen zijn niet langer toegestaan op het Malieveld.’ (NRC Handelsblad, 23 oktober 2019)

Simon Hendriksen en Melle Runderkamp

1. Uitstel EU-uittreding voortaan voorafgaand aan referendum

Een ongeëvenaarde chaos, een volk dat elkaar naar het leven staat, en de krappe meerderheid van toen die lijkt te vergeten dat het zomaar de krappe minderheid van straks kan worden. Brexit. Ooit een verkiezingstrucje van David Cameron, inmiddels splijtzwam van de samenleving. De helft van de bevolking veroordeeld door 2 procent van de kiezers. Wat op 29 maart had moeten gebeuren, werd uitgesteld tot 22 mei en dreigt nu op 31 oktober niet door te gaan, waardoor 31 januari 2020 de te verlengen datum wordt. De laatste keer dat voor Engelsen zo ondraaglijk veel tijd werd bijgeteld, schoot Lucas Moura de finaledroom van Ajax aan gort. Nie wieder.

2. Langwerpig zitmeubilair niet langer welkom in nieuwe talkshows

Eva Jinek dacht in haar beginjaren met een joekel van een exemplaar weg te kunnen komen. Vrijdenker Robert Jensen hield zo krampachtig vast aan de zijne dat hij het slechts 24 afleveringen uithield. En nu was er de nieuweling die het met zijn kwajongensachtige bravoure wel even dacht te flikken. Eens te meer bleek De Bank een onaanvaardbaar risico. Gelukkig heeft Beau z’n ruime driezitter net op tijd verruild voor de klassieke Frits & Henk-opstelling, met direct de welbekende tafelbump in de kijkcijfers tot gevolg. Een exercitie die gewoon voorkomen had kunnen worden.

3. Narcistische, niet al te intelligente, leugenachtige, serieverkrachtende reality-tv-ster met hotels in landen van kwaadaardige staatshoofden en ontelbare andere belangenverstrengelingen, een iets te bereidwillige houding ten opzichte van Rusland waardoor hij op een zondagavond de Koerden voor de grijze wolven gooit en het al bijna verslagen IS weer weet te hergroeperen, terwijl-ie steeds dieper in de problemen komt omdat z’n al even louche advocaat met een paar Russische kleerkasten in Oekraïne ‘dirt’ over de Bidentjes probeert op te graven, verkiezen tot president van de Verenigde Staten in vervolg onwenselijk.

Gewoon liever niet meer doen.

4. Aanstellen superslechte trainers bij Feyenoord voortaan taboe

‘Met hem komt er straks letterlijk en figuurlijk echt iemand binnen’, sprak technisch directeur Martin van Geel bij Jaap Stams aanstelling. Inmiddels is Van Geel vertrokken, speelt Feyenoord dramatisch en is er niemand die Jaap kan ontslaan. Jaap, die te beroerd was om de trainerscursus van de KNVB te volgen omdat ‘in de schoolbanken zitten niks voor hem is’, die bij Ajax een jeugdteam met Nouri, Van de Beek, De Ligt en Frenkie de Jong afschrikwekkend voetbal liet spelen, die in zijn laatste seizoen bij Reading in negentien wedstrijden slechts één potje wist te winnen en PEC Zwolle na krap een half jaar in de steek liet om letterlijk en figuurlijk binnen te lopen bij Feyenoord. Dat gun je je ergste vijand nou ook weer niet.

5. Achteraf regels schrijven die ieder weldenkend mens vooraf al wist

Eindelijk is hij er. De biografie van Ivo Opstelten. Opstelten, die als minister (na Gerd Leers, Bram Peper, Eberhard van der Laan en Job Cohen) maar weer eens liet zien dat een populaire burgemeester niet per se over het juiste kabinetsvlees beschikt, trad in 2015 af als minister van Veiligheid & Justitie na gestuntel in de zogenoemde ‘bonnetjesaffaire’. Met Opstelten – Een leven in het openbaar bestuur maakt Ivo Opstelten voor eens en voor altijd een einde aan de onzekerheid rond de affaire en doet hij en passant een poging de NS-Publiekswisselbokaal voor Minst Sexy Boektitel te veroveren op Hugo Schouppe en diens Aan de slag met Excel uit 2016. Volgens Opstelten heeft hij het destijds niet zo handig aangepakt, de bonnetjesaffaire. Wisten we al, maar dat geldt wel voor meer dingen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden