ColumnDe betrouwbare mannetjes

De Betrouwbare Mannetjes gingen op zoek naar de vrouw van de week

null Beeld
Melle Runderkamp en Simon Hendriksen

6. Megan Rapinoe

Akelig efficiënte flankspeler met hamstringblessure annex ruziemaker met neiging tot provocerend juichen. Zeg maar de Arjen Robben van het Amerikaanse vrouwenvoetbal. Liet zich ontvallen bij WK-winst niet naar ‘the fucking White House’ te zullen gaan, waarop herintredend Amerikakenner Twan Huys aan tafel bij M herhaaldelijk zei dat de dames een uitnodiging nu wel op de buik konden schrijven. Donald Trump twitterde nog geen twee uur later dat het team van Rapinoe ‘win or lose’ welkom is. Zat in de halve finale tegen ‘the Lionesses’ nog op de bank, zit zondag tegen ‘de ‘Leeuwinnen’ gewoon in de clutch van Desiree Van Lunteren.

Megan Rapinoe. Beeld Getty Images
Megan Rapinoe.Beeld Getty Images

5. Ursula von der Leyen

Beoogd nieuwe ‘baas van Europa’ en eerste vrouwelijke voorzitter van de Europese Commissie. Door de Europese regeringsleiders naar voren geschoven na een week ‘ouderwets achterkamertjeswerk’. Weinig populair in eigen land en volgens velen volledig ongeschikt. Heeft evenveel kinderen als Frans Timmermans talen spreekt. Combineert het moederschap moeiteloos met een drukke baan, en dankt haar succes aan een strak georganiseerd huishouden, een inschikkelijke echtgenoot, en met name aan het niet-zijn van Frans Timmermans.

Ursula von der Leyen. Beeld Getty
Ursula von der Leyen.Beeld Getty

4. Femke Halsema

Vrouw van documentairemaker Robert Oey en sinds het vertrek van Alexander Pechtold het luie mikpunt van Ontevreden Nederland. Presenteerde woensdag haar plannen de ‘onacceptabele situatie van drukte, overlast en mensenhandel’ op de Amsterdamse Wallen aan te pakken, hetgeen haar op kritiek kwam te staan van mannen die nooit (of heel soms, maar meer toevallig, alleen maar om door te steken) op de Wallen komen. Kondigde en passant aan dat Amsterdam niet beschikbaar is voor de organisatie van het Songfestival en joeg daarmee weer liefhebbers van een ander type ouderwets achterkamertjeswerk de gordijnen in.

Femke Halsema. Beeld Reuters
Femke Halsema.Beeld Reuters

3. De zusjes Holleeder

Zusjes van de wegens ‘moordbevelen’ tot levenslang veroordeelde Willem Holleeder. Stuurden met hun getuigenissen en met gevaar voor eigen leven broerlief bijna eigenhandig de cel in. Verlosten ons na jaren van onzekerheid definitief van de mogelijkheid dat ieder derde item in elke willekeurige talkshow of actualiteitenrubriek over Willem Holleeder gaat. Astrid en Sonja waren in de ogen van Willem dan misschien ‘vuile kankerhoeren’, wij zijn ze maar wat dankbaar.

2. Sari van Veenendaal

Markante sluitpost van het Nederlands Elftal. Hield met een aantal magistrale reddingen tegen de Zweden Oranje in de race voor de wereldtitel. Hier had evengoed een Danielle van de Donk kunnen staan. Of een Stefanie van der Gragt. Of die linksback met dat knotje die er tot nu toe niet veel van bakte maar in de verlenging opeens ook supergoed was. Nee, de onvergetelijke speelsters van bondscoach Sarina Wiegman veroverden de afgelopen weken opnieuw de harten van het Nederlandse volk en bewezen eens te meer dat vrouwen niet constant met mannen vergeleken hoeven te worden.

Sari van Veenendaal. Beeld BSR
Sari van Veenendaal.Beeld BSR

1. Máxima

Mengde zich op de G20 als een ware Ivanka tussen de fine fleur van de internationale wereldorde. Vergat, in haar rol van VN-ambassadeur, tijdens een vrouwenrechtenupdate met kroonprins Mohammed Bin Salman van Saoedi-Arabië helemaal diens moordbevel op Jamal Khashoggi ter sprake te brengen en moest, na felle kritiek, uit de brand geholpen worden door minister Blok en premier Rutte. Het had in een week vol pionierende, moedige en machtsbedreigende types wel iets vertrouwds: vrouw maakt er een potje van wanneer ze met een collega van haar man in gesprek raakt. Legde niettemin een pragmatisme aan de dag dat we op dit niveau normaal vooral bij mannen zien. Leek bijna one of the guys. En is daarmee een terechte Vrouw van de Week.

Koningin Máxima. Beeld Getty
Koningin Máxima.Beeld Getty
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden