ColumnDe betrouwbare mannetjes

De Betrouwbare Mannetjes doen alvast verslag van de 11-stedentocht van Maarten van der Weijden

null Beeld
Melle Runderkamp en Simon Hendriksen

Maarten van der Weijden dook vrijdagmiddag het water in om te volbrengen wat vorig jaar niet lukte: de elfstedentocht zwemmen. De recordpoging, waarmee maar liefst 4,7 miljoen voor kankeronderzoek werd opgehaald, wordt dit jaar strakker georganiseerd: live-uitzendingen met Dionne Stax en ‘Erben Wennemars vanaf het water’, een live-stream, en een speciale ‘poeprits’. De doorkomst in Stavoren moet ‘een massa-evenement’ worden met ‘enkele duizenden’ meezwemmers. Een verslag.

Vrijdag 21 juni

– Feestelijke beelden uit Leeuwarden. Kades en bruggen staan vol, een ideale watertemperatuur, en een zonnetje. Vanuit het water zegt Maarten vooral dankbaar te zijn.

– Dionne spreekt met BN’ers. Vanaf het water prijst Erben de snelheid waarmee Maarten zijn ritme heeft ­gevonden.

– ’s Avonds onderbreekt Jeroen Pauw zijn gesprek met Diederik Jekel voor de doorkomst in Sneek. Het item over de terroristische moord op CDU-politicus Lübcke door een neonazi komt hierdoor te vervallen.

Zaterdag 22 juni

– ‘Kamp Maarten’ meldt een goede nacht. Arts Marco Blanker twittert dat Maarten een fitte indruk maakt en zo’n drie uur voorligt op het ideale schema!

– Het geplande massa-evenement in Stavoren trekt veel meer mensen dan vooraf gepland. De autoriteiten adviseren belangstellenden niet meer naar Friesland te komen.

– In de live-uitzending bij Dionne ­verklaart historicus Herman Pleij de euforie aan de hand van de eeuwenlange strijd die Nederlanders met het water willen aangaan. Hij spreekt van een nieuwe traditie, ‘een soort Passion in het open water’, en noemt Maarten een ‘hedendaagse watergeus’.

– Tijdens de doorkomst in Stavoren komt Maarten in het gedrang tussen de duizenden meezwemmers. Het watertrappelen doet zijn ritme geen goed en als Snollebollekes vanaf het hoofdponton oproept van ‘Links naar Rechts’ te gaan is de chaos compleet.

Zondag 23 juni

– Een slechte nacht. Lichte verhoging, uitdrogingsverschijnselen, en het door ‘poepritsproblemen’ meetorsen van extra ballast maakt dat Maarten steeds verder achter op schema geraakt.

– De vleeskleurige ’Maartenmutsen’ zijn niet aan te slepen, alle hotels zitten vol, en volkszanger René Karst reist Maarten achterna met een aangepaste versie van zijn zomerhit Atje voor de sfeer.

– Bij Dionne ditmaal Johan Derksen en acteur Frank Lammers. Lammers vindt het een geweldig feest, vraagt zich af waar je dit nou nog meer ziet, denkt zelf nergens toch, en vindt Maarten een held. ­Johan Derksen vindt het allemaal wel een beetje ‘de grote Maarten van der Weijden Show’.

Maandag 24 juni

– Tijdens de live-flits in het ochtendjournaal laat Erben vanaf het water weten er nog steeds vertrouwen in te hebben. Maarten moet vooral weer in z’n ritme zien te komen.

– In een speciale uitzending van M vanaf de Bonkevaart wordt vergeefs op Maarten gewacht. Ook verslaggever Theo Verbruggen staat in het Acht­uurjournaal ‘live op zender’ een kwartier op de uitkijk.

– Met een onooglijk ritme en met de handen in de zij bereikt Maarten op z’n rug de Bonkevaart. Pauw schakelt live over voor de laatste 50 meter. Het item over de terroristische moord op CDU-politicus Lübcke door een neonazi komt te vervallen.

– Terwijl het Maarten voor de sfeer van de kades galmt, wordt ‘Sint Maarten’ met onderkoelingsverschijnselen een ambulance in getild. Mark Rutte is aanwezig, tilt mee, en noemt Maarten ‘een held’.

– Maartens echtgenote twittert dat Maarten voorzichtig aan weer contact probeert te maken, en dat het erop lijkt dat hij ‘vooral dankbaar’ is. Het feest gaat ondertussen tot in de kleine uurtjes door. Dinsdag Nederland–Japan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden