ColumnDe betrouwbare mannetjes

De Betrouwbare Mannetjes blikken alvast vooruit

null Beeld

Zes maanden corona achter de rug. En het lijkt voorbijgevlogen. Maar aan terugkijken hebben we niks. De Betrouwbare Mannetjes kijken liever vooruit. Dus bij dezen. De komende zes maanden. Weet u alvast waar u aan toe bent. Ook weleens lekker.

Simon Hendriksen en Melle Runderkamp

September

- Tijdens de wekelijkse persconferentie feliciteert premier Rutte Nederland. Hij is blij te kunnen melden dat de situatie in de ziekenhuizen stabiel is. Minister Hugo de Jonge benadrukt dat de vraag naar testen groter is dan de laboratoria aankunnen, maar dat ze er alles aan doen om ‘de situatie zo tijdelijk mogelijk te houden’.

- Op meerdere plekken in het land worden teststraten gesloten nu vanwege de overweldigende toeloop handhaving van de anderhalvemeterregel niet meer kan worden gegarandeerd.

Oktober

- De roep om een steunpakket voor ouders die om de haverklap door school worden gebeld met de mededeling dat hun kind moet worden opgehaald vanwege een snotneus wordt steeds luider. De zogenoemde ‘snotneusscholen’, particuliere initiatieven waar verkouden kinderen alsnog kunnen worden ondergebracht, steken vooral in de grote steden de kop op.

- Nieuwe videobeelden dwingen Ferd Grapperhaus alsnog af te treden als minister van J&V. Op de beelden is te zien hoe een schoonzus hoestend een ‘recept voor een goed huwelijk’ voorleest met onder meer een kopje romantiek, twee theelepels humor en een snufje vertrouwen.

- Tijdens de persconferentie vraagt Hugo de Jonge het volk alleen naar de teststraat te komen bij volledig smaakverlies, hoge koorts en/of hoorbare ademhalingsproblemen.

- Door de aanhoudende onduidelijkheid rond geldende maatregelen zakt de VVD ver terug in de peilingen.

November

- Premier Rutte feliciteert de Nederlanders met hun voorbeeldige gedrag en vindt dat we het verdiend hebben eindelijk de teugels te laten vieren.

- Het aantal scholieren dat met milde klachten naar huis wordt gestuurd overtreft voor het eerst het aantal aanwezige leerlingen. Het voortgezet onderwijs luidt opnieuw de noodklok.

- Tijdens de persconferentie zegt minister Hugo de Jonge toe ‘er alles aan te doen’ de gebrekkige testcapaciteit ‘zo tijdelijk mogelijk’ te maken en neemt alle zorgen weg door te benadrukken dat de testcapaciteit snel zal worden opgeschroefd.

- Onduidelijkheid bij de presidentsverkiezingen in Amerika. Biden lijkt te hebben gewonnen, maar Donald Trump zegt van niet.

- Voor het eerst in de geschiedenis vindt de intocht van Sinterklaas overal in het land plaats zonder Zwarte Pieten. Roetpieten en publiek zijn, in verband met de anderhalvemeterregel, eveneens afwezig.

December

- Doekle Terpstra van het Landelijk Coördinatieteam Ventilatie op Scholen heeft zijn onderzoek afgerond. De oorzaak van het opmerkelijke aantal verkouden scholieren lijkt te liggen in het tegen elkaar openzetten van ramen en deuren.

- Bij de opnamen in het Top 2000 Café wordt tijdens Child in Time van Deep Purple de helft van de aanwezigen verwijderd wegens meezingen. Barvrouw Monica neemt de presentatie van Matthijs van Nieuwkerk over.

- Tijdens de persconferentie benadrukt Hugo de Jonge er alles aan te doen de situatie ‘zo tijdelijk mogelijk’ te maken.

Januari

- Duizenden belangstellenden verzamelen zich op Schiphol om het vaccin te verwelkomen.

- Heel Nederland blijkt een vaccin te willen. De grote populariteit noopt de overheid de volledige voorraad te reserveren voor zorgpersoneel dan wel nertsenhouders. Minister Hugo de Jonge stelt het volk gerust door tijdens de persconferentie te benadrukken dat de situatie ‘zo tijdelijk mogelijk’ is.

Februari

- De Duitse regering blijkt 140 miljoen vaccins over te hebben en biedt aan iedere Nederlander kosteloos van een vaccin te voorzien.

- Het coronavirus is voorbij. De Ab Osterhaus Uitzwaaidag op het Malieveld trekt volgens de politie 200 duizend bezoekers.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden