Column

De Betrouwbare Mannetjes bieden de lezer hun excuses aan

De verschillen tussen ons en de premier zijn groot.

Minister-president Rutte. Beeld ap
Minister-president Rutte.Beeld ap

Margriet kent een lange traditie van gasthoofdredacteuren. Van Mies Bouwman tot Jamie Oliver, van Natasja Froger tot Job Cohen; ze maakten allemaal hun eigen, persoonlijke, memorabele Margriet. Waarmee ze een kijkje gaven achter de schermen van hun beroep of functie. En wij iets meer over hen als persoon te weten kwamen. Op het verlanglijstje van nieuwe gasthoofdredacteuren stond al heel lang onze minister-president. De Betrouwbare Mannetjes hebben zich lang afgevraagd of we zijn naam zouden noemen. We doen dat toch om transparant te zijn over de artikelen die het betreft en om anderen van verdenking te vrijwaren.

Want de verschillen tussen ons en de premier zijn groot. In het debat maken wij die verschillen duidelijk. Dat kan er stevig aan toe gaan. Dat kunnen wij hebben. Dat kan onze democratische rechtstaat hebben. Maar hoe goed kennen we hem écht? Wie is Mark Rutte behalve premier? Waar loopt hij warm voor, welke passies heeft hij? Wat heeft hij van zijn ouders meegekregen? Wat doet hij het liefst in zijn vrije tijd? Sport hij? Lacht hij weleens? Wat is zijn lievelingseten, zijn favoriete stad? Zoveel vragen.

Premier Mark Rutte tijdens zijn wekelijkse persconferentie. Beeld anp
Premier Mark Rutte tijdens zijn wekelijkse persconferentie.Beeld anp

Maar inspraakavonden voor burgers worden overschreeuwd door mensen met wie geen fatsoenlijk gesprek mogelijk is. Anonieme bedreigingen via mail en sociale media nemen toe, zo lijkt het. Nederland waardeert de constructieve dialoog die we nastreven. Een dialoog over zaken waar we het over eens zijn, maar ook over onderwerpen waar we soms van mening over verschillen, zoals mensenrechten. Door het gesprek te blijven voeren, kunnen we onze relatie versterken in deze roerige tijden.

Ook wij waren blij met de brief van de gezamenlijke fractievoorzitters. Wel merken we op dat bijna alle partijen daarin risico's en verantwoordelijkheden doorschuiven naar andere partijen, of in de tijd vooruitschuiven. Nee, laat elkaar aan het woord, ook al ben je het verschrikkelijk met de ander oneens. Maar uitgerekend nu gast-hoofdredacteur van de Margriet, dat is een ontoelaatbare misstap. Wij beschouwen dit als een persoonlijk drama voor een jongeman. En ook wij hebben daar emoties bij. Mensen die zich zo gedragen, maken voor ons allemaal de vrijheid kleiner.

Toch, wie iemand op deze misser wil aanspreken moet in de eerste plaats bij ons zijn. Wij hebben zijn afwezigheid in dit dossier eerder geconstateerd. Een beginnersfout, dachten we nog. We hadden daarna alerter moeten zijn. Zijn ambitie ontspoorde onder onze ogen zonder dat we het zagen. Op verscheidene momenten was onze informatievoorziening ontijdig, onvolledig of onjuist. Wij slaan ons voor het hoofd dat we dit hebben laten gebeuren. We nemen het geval hoog op en zullen er alles aan doen om onze Betrouwbaarheid nog beter te waarborgen. Daarom onze oproep aan iedere premier die zijn stem wil laten horen: verwar je favoriete eten en je lievelingsplekken in New York niet met argumenten.

Voor de komende week adviseren wij u de volgende mening:

Wij bieden de lezer onze excuses aan, net als de Margriet, hoofdredacteur, fractievoorzitters, enquêtecommissie Fyra, en koning wier werk hierboven is misbruikt.

Veel plezier van uw nieuwe mening!

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden