ColumnDe Betrouwbare Mannetjes

De Betrouwbare Mannetjes beginnen een Meldpunt Klaas Dijkhoff

null Beeld

De Betrouwbare Mannetjes vragen uw aandacht voor het volgende.

Simon Hendriksen en Melle Runderkamp

Sinds 21 maart jl. wordt de 42-jarige Klaas Dijkhoff uit Breda vermist. De heer Dijkhoff, fractievoorzitter van de grootste regeringspartij en in bredere kring bekend als voormalig ‘Slimste Mens’, is ongeveer 1 meter 80, donkerboreaal getint, en draagt met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid een driedelig pak van het merk ‘Suit Supply’. Daarnaast bedient hij zich op regelmatige basis van Bumor-achtige humor.

De heer Dijkhoff werd voor het laatst gezien op de avond van 20 maart jl. tijdens een bijeenkomst in Den Bosch, alwaar hij in ogenschijnlijk licht beschonken toestand zijn partijgenoten toesprak. Ooggetuigen die avond spreken van een ‘aangeslagen indruk’ en van een ‘enigszins verward ogende man die de electorale klap verhulde door er op te wijzen dat zijn partij nog steeds de grootste was’. Na 21 maart jl., toen bleek dat zelfs dat niet het geval was, is niets meer van hem vernomen.

Tot voor kort sierde de heer Dijkhoff veelvuldig de kolommen. Was het niet vanwege zijn emotionele betrokkenheid bij het Sinterklaasfeest, dan was het wel om het gratuite opzeggen van zijn lidmaatschap van de Rooms-Katholieke Kerk. Er waren de parmantige proefballonnetjes, zoals het zwaarder bestraffen van criminaliteit in probleemwijken. En niet zelden koos hij voor de confrontatie, dan weer met de ‘deugbrigade’, dan weer met de ‘klimaatdrammers’. Het leverde de Best Geklede Man van 2017 uiteindelijk de felbegeerde titel Politicus van het Jaar 2018 op.

Ingewijden laten weten dat de heer Dijkhoff zich in de aanloop naar de verkiezingen steeds vaker terugtrok. Sommigen noemen de tegenvallende peilingen als belangrijkste oorzaak, hetgeen zou kunnen verklaren dat – na zijn aanvankelijke aanwezigheid bij alle debatten – zijn plaats tijdens het slotdebat op 19 maart jl., zonder opgaaf van reden aan de kijker, werd ingenomen door partijleider Mark Rutte.

Ernstig rekening moet dan ook worden gehouden met de mogelijkheid dat er een verband bestaat tussen de verdwijning van de voormalig Slimste Mens en de komeetachtige opkomst van zelfverklaard Slimste Mens, Thierry Baudet, die na zijn licht fascistoïde uilenspeech aan het eind van de verkiezingsavond de spotlights niet meer heeft verlaten: rumoer over Freek de Jonges onderbreking van de opening van het Boekenbal als statement tegen Baudet, een extreem-linkse malloot (niet zijnde Freek de Jonge) die bij een demonstratie een ‘ludieke’ doodsbedreiging uitte, en natuurlijk het woord ‘boreaal’, dat inmiddels een ironische populariteit geniet die sinds ‘goeiemoggel’ niet meer is waargenomen.

Ook toen het Meldpunt voor Indoctrinatie in het Onderwijs, en vooral de vele tegenreacties daarop, een zelfvoedende aandachtsgolf voor Forum genereerden, bleef het stil. Zelfs nadat parlementair verslaggever Joost Vullings bij Jinek impliceerde dat het allemaal wel meeviel met dat meldpunt, heeft niemand iets gehoord. Volgens collega’s was Dijkhoff in dergelijke situaties gewoon vrijwel direct te reageren en de aandacht terug te eisen. Als voorbeeld geven zij de manier waarop hij in april 2018 het nieuws haalde door zich kwaad te maken om de naamswijziging van het bordspel Kolonisten van Catan in ‘Catan’.

Gezien deze ongewone gang van zaken, en omdat wij inmiddels bijna heimwee krijgen naar de tijd dat hij de agenda bepaalde, hebben wij graag antwoord op de volgende vragen:

* Heeft u Klaas Dijkhoff sinds de verkiezingsavond gezien?

* Was u op 12 dan wel 14 of 16 maart jl. aanwezig op de Wilhelminastraat 22 in Breda, en herkent u bovenstaand signalement?

* Vindt u Joost Vullings ook niet meer een soort clown die tegen een schappelijke vergoeding ballonnen vouwt op kinderfeestjes?

Heeft u antwoord op een of meerdere vragen, of kunt u de Betrouwbare Mannetjes op andere wijze informeren omtrent zijn verblijfplaats, neem dan contact op met het Meldpunt Klaas Dijkhoff. Maar u kunt natuurlijk ook met de plaatselijke Mannetjes bellen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden