COMMENTAARTURNWERELD

De beerput van de turnsport ging niet open, die stond al een tijdje op een kier

Bij het opschonen van de turnwereld, hoort de acceptatie dat Nederland langere tijd uit de wereldtop valt.

Turncoach Vincent Wevers bij het onderdeel sprong tijdens de toestelfinale op het WK turnen.  Beeld ANP
Turncoach Vincent Wevers bij het onderdeel sprong tijdens de toestelfinale op het WK turnen.Beeld ANP

Geïntimideerd, gekleineerd, uitgescholden, geslagen, over de grond gesleurd, tegen de muur gesmeten: het is in een notendop het leven van een topturnster, zo bleek afgelopen weekeinde uit de getuigenissen in Nederland. De verhalen over fysieke en mentale geselingen van de allergrootste turnkampioenen ­begonnen in de VS, sloegen over naar Groot-Brittannië en hebben nu een vervolg gekregen in een land dat niet tot de ­wereldtop behoort, maar daar een beetje tegenaan hangt.

De beerput is hier niet opengegaan, die stond altijd op een kier. Turnen is een ongezonde sport met ongezonde gezagsverhoudingen, met kinderen die onmondig zijn en op zeer jonge leeftijd worden blootgesteld aan onmenselijke eisen. Wie daarover aan de bel probeerde te trekken, of dat nou in Amerika of in Nederland was, werd monddood gemaakt. Onder het mom: een paar kampioenen en heel veel ongelukkige meisjes, dat hoort erbij in de topsport.

Toen Nederland in 2000 tal van goud scoorde in het zwembad, gloorde er ook hoop voor die andere twee olympisch zeer hoog aangeschreven sporten: atletiek en turnen. NOC*NSF was bereid geld te investeren in die ambitie, maar dan moesten daar wel prijzen tegenover staan. Zonder prijzen, geen geld. En zonder pijn, geen prijzen.

De verhalen komen sindsdien met horten en stoten naar buiten en beginnen altijd bij turnsters die terugkijken op hun carrière. Tijdens hun actieve carrière zijn ze gemuilkorfd door oudere trainers die pedagogisch vaak onvoldoende geschoold zijn om verantwoord training te geven.

De KNGU zegt voor een veilig sportklimaat te zijn en spreekt deze week met trainers die door ex-turnsters zijn aangewezen als de schuldigen. De bond roept sporters op om misstanden te melden. Maar daar zit nu net het probleem. Actieve turnsters stappen zelden uit zichzelf naar voren. Een van de turnsters die zondagavond haar collega’s opriep zich ook te melden, ontkende zelf in 2011 nog glashard dat er sprake was van fysieke geseling door haar trainer.

Een onafhankelijke commissie zal zelf turnsters moeten benaderen om in de toekomst een gezond klimaat te kunnen garanderen. Nadat het rapport uit is, zal Nederland moeten accepteren dat meedoen met de top voor langere tijd tot het verleden behoort. Want het is een illusie te denken dat de sport internationaal schoon schip zal maken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden