Column Sylvia Witteman

De Aziatische-chauffeurskwestie in Saoedi-Arabië

Het was vroeg in de ochtend. Ik lag nog in bed en las juist in de krant dat vrouwen in Saoedi-Arabië nu eindelijk ook mogen autorijden, toen mijn dochter stralend thuis kwam met haar gloednieuwe rijbewijs. Ze had stiekem examen gedaan, dus waren haar ouders compleet verrast. Eén van hen, we noemen geen namen, kwam verheugd uit de badkamer gesneld, naakt op een leesbril na, zodat de feestelijke omhelzing onbedoeld iets koddigs kreeg.

Toen iedereen weer netjes was aangekleed, en door naar school en kantoor, dacht ik na over die Saoedische vrouwen. Ze mochten tot voor kort niet zelf rijden, ze moesten gechauffeerd worden door een mannelijk familielid. Of, zo stond er in de krant, en daar was ik verbaasd over: door een Aziatische chauffeur.

Waarom mocht een Aziaat wél? Wordt een Aziatische man in de Saoedische cultuur soms niet als een echte man beschouwd, maar ‘ongevaarlijk’, als een castraat in een Ottomaanse harem? Nee, Aziaten houden er soms merkwaardige gewoontes op na, maar het lijkt me sterk dat ze zich laten ontmannen om een vrouw te mogen rondrijden.

Is het dan misschien gewoon ondenkbaar dat een Aziaat seksuele betrekkingen aangaat met een dame die hij moet chaufferen? Integendeel, lijkt me, in de intimiteit van zo’n auto kan er van alles voorvallen, en dan zijn die auto’s in Saoedi-Arabië vaak nog geblindeerd ook. Ik kreeg al van die Titanic-achtige visioenen. U weet wel, Jack en Rose in die koets met die beslagen ruitjes, en hoe hun vingers in opperste verrukking sporen trekken in het condens. Voor zo’n herdersuurtje zal ook een Saoedische dame toch zeker haar gesluierde neus niet optrekken, want verboden seks is de beste seks.

Ik ging aan het googelen, maar ook internet gaf geen sjoege over de Aziatische-chauffeurskwestie. Wacht eens even: misschien betrof het in Saoedi-Arabië geen mannelijke chauffeurs, maar vrouwelijke? Aziatische ‘chauffeuses’ dus, een woord dat uit onze krant verdwenen is omdat het de hoofdredactie behaagd heeft geen vrouwelijke varianten van beroepen meer te gebruiken (zodat ook ik, bijvoorbeeld, sindsdien als ‘schrijver’ door het leven moet)? Maar nee: ‘geen vrouwen achter het stuur’ zal toch ongetwijfeld ook gegolden hebben voor Aziatische vrouwen.

Het blijft een raadsel. Maar mijn vreugd over het rijbewijs van mijn kind laat ik er niet door bederven. Zelf kan ik niet autorijden. Ja, ik heb een rijbewijs, (twee zelfs) maar dat berust op een betreurenswaardig misverstand (twee zelfs). Nu heb ik in mijn bloedeigen dochtertje eindelijk een chauffeuse gevonden. Of ze wil of niet: ze zal me rondrijden. Desnoods naar Saoedi-Arabië. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.