ColumnSheila Sitalsing

De anti-FvD-kabel zal in het CDA waarschijnlijk geen gehoor vinden

Sheila Sitalsing.

Op 29 juni vorig jaar was de regionale publieke omroep van Limburg, L1, afgereisd naar Sevenum. Daar vergaderde chapter Limburg van het CDA, er zat een mannetje of 75. Misschien zou het spannend worden, er was commotie geweest over de vraag of het CDA zich in het provinciebestuur van Limburg wel kon encanailleren met PVV en Forum voor Democratie. Want dat was het plan: Limburg laten besturen door een coalitie tussen PVV, FvD, CDA, VVD, een lokale partij en een verdwaald schaap uit de GroenLinkskudde.

Een CDA-lid uit Maastricht had FvD ‘neo-fascistisch’ genoemd. Een ander had erop gewezen dat PVV en FvD ‘onderscheid maken tussen mensen die wel en geen moslim zijn’. Het was ook toen bekend dat Thierry Baudet er lustig op los twittert over perfide buitenlanders. Maar op de ledenavond verklaarde zich slechts ‘een handvol’ CDA’ers tegen, de verslaggever heeft het nageteld. ‘Een ruime meerderheid’ gaf haar zegen.

Uiteraard was er ook toen elders in het CDA protest tegen dit faustiaanse verbond. Door de partij loopt een stevige kabel van leden die nog steeds nachtmerries hebben van het ongelukkige CDA-VVD-PVV-gedoogkabinetje van weleer en die hartstochtelijk #doehetniet smeken, elke keer wanneer weer blijkt hoe vlot hun christen-democratische broeders en zusters geneigd zijn tot dwalen. Ze vormen, zoals dat met kabels gaat, een minderheid.

De onzalige alliantie in Limburg werd verkocht als ‘een extraparlementair college’: de leden liggen niet politiek met elkaar in bed, maar zitten er ‘vanwege hun deskundigheid’ en besturen op basis van ‘gemeenschappelijke uitgangspunten’.  Mede-architect van deze constructies is Ger Koopmans, een man bij wie CDA-groen bloed door de aderen stroomt.

Laat het maar aan politici over om de mensen een labyrint van woorden in te sturen. In 2010 probeerden ze ons ook wijs te maken dat ‘een gedoogconstructie’ fatsoenlijker is  dan ‘een coalitie’. In het buitenland lachten ze hard om die apekool.

GroenLinks had als enige geen zin in de extraparlementaire schaamlap. De vrouw die als GroenLinkser het college in wilde stappen, is inmiddels geroyeerd als lid.

We zijn twee seizoenen verder, er lonkt een coalitie met VVD, CDA en Forum in Brabant, en wederom roert de kabel zich. ‘Erg bezorgd’, zei CDA-grootheid Ernst Hirsch-Ballin maandag in de Volkskrant. #Doehetniet, twitteren CDA’ers.

Dat het protest nu meer weerklank krijgt dan een halfjaar geleden, zal deels komen doordat GroenLinks en D66 gretig in de prut zijn gaan roeren. Dat is uiteraard volledig ingegeven door hun bekommernis met de mensheid en heeft uiteraard niets te maken met het feit dat de verkiezingscampagne voor 2021 zo zoetjesaan is begonnen.

Dat het protest wederom weinig uit zal halen, lijkt een veilige voorspelling. Vanuit Den Haag zal het stil blijven, want het CDA ontbeert een morele leider zolang er geen keuze valt tussen Hugo de Jonge of Wopke Hoekstra, en zolang Mona (‘Rem op immigratie’) Keijzer haar eenvrouwscampagne om zich hiertussen te wringen voortzet. In de Volkskrant verstoutte een anonieme CDA’er ‘die betrokken is bij de inhoudelijke koers’ zich de waarheid te vertellen: de Forumachterban bestaat uit weggelopen CDA’ers. Die komen niet terug als de partij zich tegen Forum keert. Zoals de weglopers zelf het huiselijker formuleren: wordt het Forum of wordt het verraad aan de boerenachterban door naar de klimaatgekkies van D66 te luisteren?

Daar kan geen kabel tegenop.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden