De ambassadeur

Er is iets vreemds aan de hand in Nederland.

Kader Abdolah

Zelfingenomenheid voert steeds meer de boventoon.

Arrogantie komt deels door onwetendheid, deels door kortzichtigheid en soms door klein zijn en je toch groot voor te doen. Het komt ook voort uit de gedachte: ik ben de betere.

Geert Wilders is een verpersoonlijking van deze omschrijving geworden. Hij weet het niet, of hij is vergeten dat de wereld al miljoenen jaren voor hem tot stand is gekomen.

Op school heeft hij geleerd dat er in den beginne niets was, dat er een big bang plaatsgevonden heeft, dat we later als nietszeggende microbeestjes op de bodem van de oceanen bewogen, dat we daarna zijn gegroeid en zijn gaan zwemmen, kruipen, klimmen, wandelen, stenen zijn gaan gebruiken, zijn gaan tekenen, dansen, jagen, maken, stichten en enkele goden geschapen en uiteindelijk is er ook een type als Geert Wilders ontstaan.

Dit proces hebben de mensen samen op aarde gecreëerd en de zon, de maan en de sterren hebben ons daarbij geholpen.

Thans beschouwt Geert Wilders een miljard van die mensen als achterlijk. Dat kan en mag hij zeggen want de mens heeft een gouden formule bedacht: ‘Uit je mening! Anders word je gek.’

Geert Wilders heeft een film tegen de Koran gemaakt en wereldwijd heeft hij een podium gekregen. Dat kan en mag hij doen, maar om te zeggen dat hij de oren van de Indonesische ambassadeur flink wil wassen, is onfatsoenlijk en verwerpelijk.

Ga op je plek zitten, Geert Wilders, je ben te klein om dit te doen, dit keer ben je te ver gegaan. Je hebt overbodig lang spreektijd gekregen.

De Indonesische ambassadeur kan, vanwege het gevoelige koloniale verleden, niet op Wilders reageren, maar ik doe het voor hem.

Het Woord is in Nederland in gijzeling genomen door Wilders.
Hij terroriseert iedereen.

Wat is er mis met deze woorden van de ambassadeur die Wilders niet dragen kan:
‘Als Wilders de regering dwingt zijn denkbeelden ten uitvoer te brengen, zullen onze betrekkingen onder druk komen te staan..., maar als de heer Wilders buiten de regering staat, mag hij schreeuwen wat hij wil, zolang hij maar buiten het kabinet blijft blaffen.’

Jaar in jaar uit draagt Wilders een kogelvrij vest om naar eigen zeggen de vrije meningsuiting in dit land hoog in het vaandel te houden.

Dag in dag uit loopt hij met vier bodyguards rond om het woord te beschermen. Met respect, maar wat is er mis met de volgende uitspraak van de Indonesische ambassadeur:
‘Wilders-stemmers hebben misschien last van een angstpsychose.’

Er zijn twee mogelijkheden: of de ambassadeur spreekt de waarheid, of de ambassadeur spreekt de waarheid niet.

In beide gevallen mag niemand, niet in dit land, ook niet in het buitenland het in zijn hoofd halen om de oren van de ambassadeur te wassen.

Meneer de ambassadeur, Nederland is een beetje de weg kwijt.

Nederland is tegenwoordig zo met zichzelf bezig en kan daardoor niet aan een ander denken.
Ik bied mijn excuses aan u aan, ik heb respect voor uw woord, uw cultuur en uw geloof. Dit is een andere stem van Nederland.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden