Opinie

'De AIVD jaagt op anarcho-extremistische spoken'

De AIVD heeft niets geleerd van het gewroet in het verleden van linkse mensen in de vorige eeuw, schrijft Roel van Duijn. 'Alsof zij nog steeds niets geleerd heeft over de nodeloze schending van de privacy van mensen die hebben bijgedragen aan de opbouw van de huidige democratische rechtsstaat.'

OPINIE - Roel van Duijn
'Mensen die de Vluchtkerkgroep of andere benarde asielzoekers bijstaan mogen erop rekenen dat hun gangen worden nagegaan.' Beeld anp
'Mensen die de Vluchtkerkgroep of andere benarde asielzoekers bijstaan mogen erop rekenen dat hun gangen worden nagegaan.'Beeld anp

Ik kan mijn ogen niet geloven. Bij het lezen van een nieuw rapport over een onderzoek naar Links en activisme en extremisme in Nederland zie ik oude tijden herleven.

Het rapport bevat een dringende waarschuwing tegen 'de feitelijke dreiging van links activisme en extremisme van dit moment'.

Want wat is er volgens het rapport aan de hand? Een nieuw fenomeen, namelijk het 'anarcho-extremisme'. Dit spook waart in een brede kring van activisten, op het gebied van milieu, anti-fascisme, dierenrechten en asiel- en vreemdelingenbeleid. Hielden de diverse actiegroepen zich in het verleden netjes aan hun eigen ding, nu signaleren de onderzoekers een nieuwe trend. Namelijk dat zij steeds meer onderling samenwerken en ook in international verband. Het is duidelijk dat dit 'een gevaar vormt voor het voortbestaan van de democratische rechtsorde'. Alarm!

Dicht op de huid
Het rapport verhult niet dat onze geheime dienst nog net als in de jaren zestig en zeventig democratische wereldverbeteraars dicht op de huid zit.

Mensen die de Vluchtkerkgroep of andere benarde asielzoekers bijstaan mogen erop rekenen dat hun gangen worden nagegaan. Anarchisten die schrijfavonden organiseren om gevangenzittende geestverwanten in diverse autoritaire landen per brief een riem onder het hart te steken kunnen er zeker van zijn dat de AIVD aantekeningen over hen maakt.

Groen Front, dat zich keert tegen de jacht op edelherten op de Veluwe, zit in het vizier. Anti-fascistische mensen in het oosten van het land bouwen een AIVD-dossier op als ze meedoen aan betogingen in Duitsland tegen rechtsradicalen. Weliswaar roeren de tegenstanders van kernenergie zich de laatste tijd minder luidruchtig, maar o wee, de 'Nuclear Security Summit' komt, volgend jaar in Den Haag. En degenen die daar met spandoeken of pamfletten voor het gebouw verschijnen worden nu al vast in kaart gebracht. Dat gebeurt ook met de activisten tegen winning van schaliegas, want dat is hetzelfde slag. Hoewel er zeker ook goedbedoelende mensen bij zijn, bieden zij een ambiance waarbinnen gevaarlijke anarcho-extremisten hun manipulaties verrichten. Om die laatsten geen kans te bieden rekent de AIVD het tot zijn taak dit hele spectrum van activisten van persoon tot persoon te registreren. Zij vergeet daarbij ook niet de campagnevoerders van 'Respect voor Dieren', die zich verzetten tegen dierproeven.

Het is niet te geloven. Maar de AIVD doet dit allemaal, vanuit de overtuiging dat zij onze veiligheid dient.

Donkere, linkse wolken
Die overtuiging stoelt op een grondige afkeer van het linkse denken. Bij beschouwing van alle linkse actiegroepen stelt men dat het gaat om strijd tegen 'vermeend onrecht', niet-bestaand onrecht. Steeds maken deze groepen zich schuldig aan 'bekladdingen en vernielingen'. Er hangen donkere, linkse wolken boven ons land. 'Er zijn geen redenen om aan te nemen dat het verzet tegen asiel- en vreemdelingenbeleid minder zal worden'. Wat ook vreselijk is van anarchisten is dat zij - volgens de AIVD - de crisis niet willen helpen oplossen, maar deze willen gebruiken om conflicten op te stoken. Vergis ik mij, of is hier wellicht toch sprake van vooringenomenheid?

De AIVD schrijft en doet dit allemaal in 2013. Alsof zij niets geleerd heeft van het zwaar overdreven gewroet van haar voorganger tegen linkse mensen in de vorige eeuw. Alsof zij nog steeds niets geleerd heeft over de nodeloze schending van de privacy van mensen die hebben bijgedragen aan de opbouw van de huidige democratische rechtsstaat.

Natuurlijk zijn linkse mensen niet heilig en zijn er wel eens linkse idioten die voor akelige incidenten zorgen. Maar waarom zouden we die incidenten niet gewoon aan politie en justitie overlaten?

Minister Plasterk heeft, na kennisname van dit AIVD-rapport, de dienst erop attent gemaakt dat deze aan het bezuinigen is en dat de uitvoering van deze voornemens geen haast hebben. Verstandig, maar niet verstandig genoeg. De AIVD verdient een flinke tik op de vingers en moet dit hitsige en hardleerse rapport intrekken, lijkt mij. De uitvoering op een lager pitje zetten betekent voor de AIVD niets. Een minister is immers maar een tijdelijk verschijnsel. Wat gebeurde er toen minister van Thijn begin jaren tachtig de BVD verbood om nog aandacht aan CPN-ers te besteden? Achteraf is gebleken dat de dienst daarmee onverdroten is doorgegaan.

Roel van Duijn is auteur van de autobiografie Diepvriesfiguur, op basis van BVD-rapporten

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden