lezersbrievenwoensdag 5 december

De Afrikaanse bevolkingsgroei valt best mee

De ingezonden lezersbrieven van woensdag 5 december.

Een groep kinderen oefent kungfu in Kampala, Oeganda.  Beeld Frederic Noy
Een groep kinderen oefent kungfu in Kampala, Oeganda.Beeld Frederic Noy

Brief van de dag: de Afrikaanse bevolkingsgroei valt best mee

Onder de kop ‘De 2 miljard ‘vergeten’ Afrikanen’ ging de Volkskrant (Ten eerste, 29 november) op zoek naar 2 miljard Afrikanen die in de statistieken van het VN-Bevolkingsfonds (UNFPA) eerder niet te vinden zouden zijn geweest. UNFPA is echter niet de dataverzamelaar.

In het jaarrapport The State of the World Population onderzoekt UNFPA wat de bevolking doet groeien (bijvoorbeeld kindhuwelijken) of doet afnemen (zoals het recht van vrouwen om te kiezen). De bevolkingscijfers zijn afkomstig van de afdeling bevolkingsstatistiek van de VN. Die ‘vergeten’ 2 miljard Afrikanen stonden in het rapport World Population Prospects van vorig jaar oktober (en in de voorafgaande versie van 2015).

‘Voorspellen is moeilijk omdat het om de toekomst gaat’, geldt zeker ook voor demografen. Die gaan uit van scenario’s over onder andere te verwachten geboortecijfers. In het rapport van 2012 kwam die 2 miljard ook al voor, maar dan in een scenario met een middenhoog geboortecijfer. Het VN-rapport van vorig jaar kwam uit met een persbericht met de kop ‘The end of high fertility is near’. De vraag die de krant dus eigenlijk had moeten stellen is waarom de VN voor de periode 2050 tot 2100 (de 50 jaar waarin die ‘verdwenen’ 2 miljard erbij zouden komen) vasthoudt aan een vrij hoog geboortecijfer, van bijvoorbeeld 3,2 in 2050 en 2,53 in 2075. Waarom zouden de geboortecijfers over 30 jaar in Afrika niet zo sterk gedaald zijn als elders in de wereld?

De laatste betrouwbare cijfers over bevolkingsgroei en vruchtbaarheid komen uit het Global Burden of Disease-overzicht van The Lancet van 10 november. Daaruit blijkt dat de demografische transitie naar lagere geboortecijfers ook in veel Afrikaanse landen al is ingezet met cijfers net boven het vervangingsniveau (van 2,1) in landen als Botswana en Kaap Verdië en in de steden van verschillende andere Afrikaanse landen.

Alle reden om te veronderstellen dat de verwachting over de groei van de Afrikaanse bevolking ook voor 2050 al naar beneden gesteld moet worden en zeker voor 2050-2100 en dat er dus geen plaats is voor alarmistische verhalen over de Afrikaanse bevolkingsgroei.

Paul Hoebink, Nijmegen

Brexit

Toch fijn dat Gary Mitchell, de elektricien die wordt geïnterviewd over de Brexit (Ten eerste, 4 december), het heeft over ‘onze bulldog-spirit’ en dan op de foto staat met een schattige poedel. Dat ziet er toch niet echt angstaanjagend uit.

M. van Beukering, Groningen

Nederlands vs. Engels

Het stuk van Teun van de Keuken (Economie, 3 december) is mij uit het hart gegrepen. Ik geef al jaren Nederlands aan expats en de immer terugkerende klacht is dat het hen onmogelijk gemaakt wordt hun verworven kennis in winkels en restaurants toe te passen. Ze worden vaak botweg in het Engels in de rede gevallen.

Ik heb destijds om die reden buttons laten maken met de tekst ‘spreek Nederlands met mij’.

Zelf vind ik het irritant dat het personeel in sommige winkels hier alleen maar Engels kán spreken. Ook wordt in allerlei reclamefolders verondersteld dat aankondigingen als fabulous shopping weeks en exclusive invite pre-sale beter verkopen. Een uitzondering wil ik wel maken voor het woord ‘uitverkoop’. Het scheelt zes letters in advertenties en raambiljetten om hiervoor sale te gebruiken. Dat is winst, eh, ik bedoel natuurlijk profit.

Ada van den Belt, Rhoon

IAmsterdam

Hulde aan de Amsterdamse gemeenteraad voor de moed om de marketingletters op het Museumplein te verwijderen (Ten Eerste, 4 december). Na tien jaar kunnen we weer genieten van een vrij uitzicht op het indrukwekkende gebouw waarin het Rijksmuseum gevestigd is.

Gemeenteraad, neem nu nog een moedig besluit: sluit de onderdoorgang van het Rijksmuseum af voor fietsers. Volledig overbodig net als de letters en gevaarlijk voor de voetgangers, die genieten van de historische omgeving van het museum.

Arno Bakker, Amsterdam

Moshpits

Terwijl ik het stuk over moshpits (V, 3 december) aan het lezen was, zat ik te denken dat het hiphoppubliek wel wat kan leren van de metalheads.

Een blauw oog oplopen en je schoen verliezen is het laatste wat er in de moshpit hoort te gebeuren. Ik ben drie keer naar een groot metalfestival geweest, en zo gaat het er daar zeker niet aan toe. Ervaren metalheads nemen de rol van pitmaster op zich, schieten gevallen mensen te hulp en bewaken de vrede. Ruziezoekers worden de pit uit gewerkt. Verloren spullen worden na het sluiten van de pit omhooggehouden tot de eigenaar zich heeft gemeld.

Deze ongeschreven regels worden op ieder Europees rock- of metalfestival gehandhaafd, misschien wordt het tijd dat dat bij popfestivals ook gebeurt. Dat lijkt mij een stuk beter dan moshen tot je er letterlijk bij neervalt, en ook wat gezelliger.

Merel Lechner, Leeuwarden

Radio kijken

In haar column beschrijft Paulien Cornelisse het ‘radio kijken’ (Ten Eerste, 4 december). Visual radio, meekijken in de radiostudio, is iets van de laatse jaren. Echter, we kijken met z’n allen al heel lang radio. Op tv heet dat talking heads kijken. In goed Nederlands: Kleurenradio.

Theo Kok, Amersfoort, filmmaker

Johan Derksen

Grote ophef over de uitlatingen van Johan Derksen (de Archie Bunker van de voetbalanalisten) in een tv-programma (Ten Eerste, 3 december). Ook in tweede instantie geen echte excuses van zijn kant, hoogstens wat halfbakken verzachtingen.

Zijn tegenstrevers hebben toch echt een punt. De muziek die Derksen toch zelfbenoemde vriend van Harry Muskee tegenwoordig propageert, heeft met de essentie van de blues niets meer te maken.

Coen de Jonge, Peize, hoofdredacteur Jazz Bulletin

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden