Commentaar

De academische wereld kan niet om China heen, dus zal ook Nederland de Chinese mores moeten accepteren

Nederland moet internationaal samenwerken om als kenniseconomie te blijven meetellen.

Rijksuniversiteit Groningen.Beeld anp

De universiteitsraad van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) dreigt de plannen voor de oprichting van een zustercampus in China te torpederen. De vrees is dat de communistische regering van Xi Jinping een te grote vinger in de pap krijgt en de academische vrijheid in het geding komt.

Hoewel de Chinezen hebben beloofd dat ze zich niet zullen bemoeien met academische inhoud, is enige scepsis gerechtvaardigd. De communistische partij drukt onder Xi nadrukkelijk zijn stempel op alle facetten in de maatschappij, het onderwijs incluis. Toch moet dit geen reden voor de RUG zijn om de internationale ambities te temperen.

Eenpartijstaat of niet, de wereld kan niet meer om China heen. Dat geldt voor het bedrijfsleven dat China op zijn pad treft nu dat land in sneltreinvaart zijn strategische posities realiseert langs de nieuwe zijderoute. Dat geldt ook voor de academische wereld nu China vol ambitie transformeert van productieland tot kenniseconomie.

Nederland kan het zich niet veroorloven die boot te missen en zal de Chinese mores daarvoor tot op zekere hoogte moeten accepteren. De uitwisseling van internationale studenten is zowel goed voor het imago van de universiteit als voor de BV Nederland. Bovendien liggen in China miljarden te wachten voor nieuw onderzoek. Door internationale samenwerking kunnen bovendien hopelijk iets van de Westerse vrijheden en normen, op het gebied van mensenrechten bijvoorbeeld, worden overgedragen.

Zorgelijker is het dat de Nederlandse innovatie-ambities ver achterblijven bij de Chinese. China investeert al jarenlang ruim 2,5 procent van het bruto nationaal product om in 2020 tot de top-5 kenniseconomieën te behoren, en stuurt jaarlijks liefst 800 duizend studenten naar het buitenland om dit doel te bereiken. Nederland investeert nog geen 2 procent in R&D, kennisintensieve bedrijven trekken weg of stoten hun onderzoeksafdelingen af, waardoor op den duur ook academici de grens over moeten.

Internationale samenwerking is de enige manier om als kenniseconomie mee te blijven tellen. En zolang de eigen onderzoeksuitgaven zo laag zijn, is Nederland niet in de positie om China de les te lezen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden