BRIEVEN

De aarde verandert ook wel zonder menselijk toedoen

Het Great Barrier Reef bij Australië. Beeld afp
Het Great Barrier Reef bij Australië.Beeld afp

Geert-Jan Roebers heeft het over het wegkwijnen van het koraalrif bij een temperatuurstijging van meer dan 2 graden (Brief van de Dag, 30 september). Ik raad hem aan eens een trip te maken met de teletijdmachine van professor Barabas en terug te gaan naar bijvoorbeeld het Krijt. Dan zal hij tot zijn ontzetting getuige zijn van het uiteenvallen van het supercontinent Pangea tot aan zo'n beetje de staat van de huidige wereldkaart. Gedurende deze trip had hij ook nog even linksaf kunnen slaan en kunnen meenemen dat er plots zeeën droogvielen, dat de Middellandse Zee zich vormde tot wat deze nu is, plus nog een immense hoeveelheid veranderingen van enorme gebieden in woestijnen en andersom. Zo was onder meer Groenland ooit echt groen.

Die tijdmachine is natuurlijk een grapje. Maar je kunt er wel mee laten zien dat de aarde in haar lange bestaan al ontelbare gedaantewisselingen heeft ondergaan, waaronder veranderingen van de magnetische polen en veranderingen in temperatuur, de meeste voor het ontstaan van de mens.

undefined

De komende klimaatveranderingen moeten we dan ook simpelweg accepteren en, niets menselijks is ons vreemd, proberen ons voordeel ermee te doen. Veel quasi-intellectuelen wijzen de mensheid aan als de ultieme schuldige aan deze veranderingen. Zij kunnen niet leven met een wispelturige aarde en raken volslagen in paniek bij de gedachte deze veranderingen niet te kunnen duiden. Daarom schrijven ze de oorzaak maar toe aan de mens en zijn levensstijl. Zo'n duiding verschaft innerlijke rust, omdat, als de mens inderdaad de schuldige is, er op termijn ook een oplossing voorhanden is. Van dat soort zekerheden houden wij mensen nu eenmaal.

Enkele politieke partijen zijn er heilig van overtuigd dat, als je bijvoorbeeld de bio-industrie hier nu maar aanpakt en vooral duurzaam blijft consumeren, het klimaatprobleem ook mondiaal bijna zal zijn opgelost. Deze uitermate naïeve partijen spelen regelmatig de angstkaart uit, onder meer door een toekomstige hel op aarde te schetsen met perioden van immense droogte en verschrikkelijke hongersnoden.

De ongemakkelijke waarheid, dat de aarde om het even wat dat uitermate nietige mensje haar ook moge aandoen nog miljarden jaren onverstoord haar rondjes zal blijven draaien, met alle veranderingen die daarbij horen, is voor miljoenen mensen gewoon onverdraaglijk.

Wim Everwijn, Capelle aan den IJssel

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden