LezersbrievenGeachte redactie

De aanleiding voor pastafarisme is wél serieus

De ingezonden lezersbrieven van vrijdag 17 augustus.

Mienke de Wilde, aanhanger van de Kerk van het Vliegende Spaghettimonster.Beeld ANP

Brief van de dag: pastafarisme

Met ‘een internationale protestbeweging die de uitzonderingspositie van gelovigen in de maatschappij ter discussie wil stellen’ vat Raoul du Pré het pastafarisme adequaat samen (Ten Eerste, 16 augustus). Toch mis ik in zijn artikel nog de aanleiding voor het ontstaan van deze beweging. In tegenstelling tot hun geloofsrituelen is die aanleiding namelijk wel degelijk serieus.

In 2005 schreef Bobby Henderson een open brief aan de Kansas School Board. Daarin uitte hij zijn zorgen over het besluit van dat schoolbestuur om intelligent design in het curriculum toe te staan als ‘wetenschappelijk’ alternatief voor de evolutietheorie. Met de openbaring van zijn geloof in het vliegend spaghettimonster wilde Henderson aantonen dat er vele vormen van intelligent ontwerp ten grondslag zouden kunnen liggen aan het leven op aarde. Vormen die allemaal even wetenschappelijk onderbouwd zijn als de theorie van intelligent design en dus – de argumentatie van het schoolbestuur volgend – een plek zouden moeten krijgen in het curriculum.

Onderwijs over religie en levensovertuiging hoort thuis op iedere school, als bijdrage aan de algemene ontwikkeling en als tegengif tegen etno- en cultureel centrisme. De wetenschap kapen om een van de scheppingsverhalen in het klaslokaal van extra overtuigingskracht te voorzien is echter not done. Dat was de blijde boodschap van het vliegend spaghettimonster.

Lineke Pijnappels, Tilburg

Stier bij de horens?

Sinds wanneer vatten we de stier bij de horens? (‘KLM kan niet even een blik piloten opentrekken’, 14 augustus). Kunnen we dan in deze moderne tijden niet beter spreken van: ‘Het rund bij de horens vatten’?

Diny Eleveld, Annen

Zesjescultuur

Mevrouw Twiesselmann-Steigerwald spreekt over een zesjescultuur in Nederland (Ten Eerste, 16 augustus)?

Ik kan me de term zesjescultuur herinneren uit het tijdperk Balkenende, dat inmiddels ver achter ons ligt. Ik vrees dat de waarheid van nu heel anders is: het ‘jaagsysteem’, stress, burn-out en prestatiedrang eisen grote aantallen slachtoffers onder studenten en scholieren in Nederland. Lees onder andere het RIVM-rapport van juni j.l., het rapport van kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer, of het artikel dat onlangs in de Volkskrant verscheen (Ten Eerste, 14 augustus).

Als de zesjescultuur impliceert dat het minder gestreste studenten oplevert, zou ik willen zeggen, juich het vooral toe!

Lilian van der BoltHilversum

Bioboer

Klaas de Lange, een boer naar mijn hart (Economie, 13 augustus). Ik stap over op weerribbenzuivel.

Nell van der KleijKantens

Genua

Het tragische voorval in Genua kan zich in de nabije toekomst herhalen. Ook in Nederland, als wij geen structureel onderzoek doen naar in voorgaande decennia aangelegde betonbewapening.

Als bijvoorbeeld de ijzerbewapening geschoven is tijdens het betonuithardingsproces en daardoor uiteindelijk wordt blootgesteld aan beïnvloeding door regen, zout en dilatatie van vele jaren, zijn vele overspanningen een potentieel instortingsgevaar.

Nico van Boxtel, Amstelveen

Kaalslag ggz

Het schrijnende verhaal van Rianne Meijer over de kaalslag in de ggz (Zaterdag, 11 augustus) kent nog een component: een stille uittocht uit de instellingen van goed opgeleide en ervaren psychotherapeuten.

Sinds 2011, het jaar dat ik mijn opleiding tot psychotherapeut begon, heb ik veel supervisoren, leertherapeuten en medepsychotherapeuten zien verdwijnen uit ggz-instellingen. Vaak met pijn in het hart, omdat de toenemende bezuinigingen en beperkingen van de toegestane zorg niet meer verenigbaar waren met hun professionele standaard.

Het zijn de complexe en ernstig zieke patiënten (en hun naasten) die daar het meest door getroffen worden, omdat hun problematiek vaak onvoldoende behandelbaar is buiten de instelling.

Myriam Lipovsky, Utrecht, internist/psychotherapeut

Lichter vliegen

Waarom wordt bagage gewogen – en een kilo te veel al beboet – (Economie, 16 augustus) en passagiers niet?

Anna van Vuuren, Den Bosch

Studenten

Met zijn reactie suggereert Peter van der Poel dat hbo-studenten met minder inspanning en dito problemen het mbo zouden kunnen doen (Brieven, 16 augustus). Het idee zal goedbedoeld zijn, maar gaat niet op.

Mbo’ers worden niet lager, maar anders (praktischer, minder theoretisch dus) opgeleid. Sommige havisten zijn daarvoor wel geschikt, anderen niet. Daarnaast zijn oorzaken voor de psychische problemen als – bijvoorbeeld – financiële onzekerheid op het mbo ook aanwezig. Mbo’ers zijn geen reserve-hbo’ers, en zo moeten we ook niet naar ze kijken.

Alfred Buunk, Utrecht, docent en vertrouwenspersoon op een mbo-vakschool

Pokkenbriefje

Was het pokkenbriefje (O&D, 13 augustus) er niet geweest, dan hadden mijn analfabete overgrootouders nooit geweten dat hun dochter Mietje bij de burgerlijke stand niet als Maria, maar als Cornelia ingeschreven stond.

Toen Mietje in 1888 naar de lagere school ging, ontdekte haar oudere zus die foute naam op het verplichte pokkenbriefje. Wat niet wegneemt dat al mijn nichtjes en ik een van Maria afgeleide roepnaam hebben, alle acht vernoemd naar oma Mietje.

Marian van Egdom, Middelburg

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden