OpinieBrieven

De 80/20-regel is weer actueel tijdens corona

De lezersbrieven van maandag 19 oktober.

Redactie
 Een demonstratie tegen de  coronamaatregelen, op het Plein in Den Haag.  Beeld ANP
Een demonstratie tegen de coronamaatregelen, op het Plein in Den Haag.Beeld ANP

Brief van de dag

Het Pareto-principe, de 80/20-regel, is weer actueel. Nu ook zichtbaar in de reactie op de pandemie-richtlijnen: zo’n 80 procent van de Nederlanders steunt de overheidsmaatregelen en zegt zich aan de regels te houden. Zo’n 20 procent zegt dit niet te doen: zij produceren de meeste besmettingen en vertegenwoordigen het meeste protest tegen de nationale maatregelen en trekken 80 procent van de (media) aandacht naar zich toe.

De Italiaanse wiskundige en econoom Vilfredo Pareto analyseerde begin vorige eeuw dat 80 procent van de Italiaanse economie werd beheerst door 20 procent van de bevolking, de rijksten. Na zijn ontdekkingen werd dit principe middels empirisch onderzoek verbreed: 80 procent van het resultaat komt voort uit 20 procent van de inspanningen. 20 procent van de werknemers verzorgt 80 procent van de productie. In 20 procent van je tijd lever je 80 procent van het resultaat. Maar ook: 20 procent van de mensen zorgt voor 80 procent van de zorgconsumptie.

Alle aandacht geven aan deze 20 procent die de coronamaatregelen negeren en zich ertegen verzetten kost 80 procent van je energie. Besteedt je de aandacht aan die 80 procent die zich schikken in de maatregelen dan kost je dit 20 procent van je energie. Hiermee accentueer je de goede ontwikkeling en raak je je energie niet kwijt bij de onwilligen die toch niet veranderen.

Indien zij maar 20 procent van de aandacht krijgen, lijkt me de kans 80 procent dat hun gedrag uitdooft en we vooruitgang boeken in het onder controle krijgen van het virus.

Jan Derksen, Nijmegen

Dom

Een ingezonden brief van Videla aanhalen; ‘Je was een beetje dom’, sprak zijn huidige vrouw liefhebbend. Een vakantievilla in een derdewereldland bouwen; een beetje dom. Gezellig met Poetin proosten; een beetje dom. Tijdens een pandemie knus op de foto gaan met een restauranteigenaar; een beetje dom. Midden in een lockdown op vakantie gaan; een beetje dom. Niemand heeft ons staatshoofd treffender getypeerd dan zijn huidige vrouw; zij wist dit dus al in 2001.

Sjors Koppe, Amsterdam

Parallel universum

Als het land huilt, dan huilt u, beste koning, mee. Als we feesten, dan tikt u er gemoedelijk ook eentje achterover. En als we financiële tegenslag ervaren, dan trekt uw vrouw zuinig hetzelfde jurkje nog eens aan, misschien in een ander kleurtje gewassen. U bent de verpersoonlijking van Nederland. In u herkennen wij ons.

Daarom moet u toch eens uitleggen in welk parallel universum u de laatste maanden leeft. Terwijl uw landgenoten hun salaris kwijtraken, accepteert u een flinke opslag. En nu wij allemaal binnen zitten, hangt u de vlaggetjes buiten in Griekenland. Corona tijdens werkuren; uw wereld klinkt een stuk beter dan de mijne.

Saskia van Huijgevoort, Utrecht

Geen plezier

Het is toch zo flauw om zo af te geven op onze koning nu hij met zijn gezin naar Griekenland was afgereisd. Snapt niemand dan dat hij niet voor zijn plezier daar naar toe ging? Het was duidelijk de bedoeling om daar met zijn snelle boot vluchtelingen uit zee te gaan redden en ook nog zijn dochters wilde laten helpen in kamp Moria. Voor hen een maatschappelijke stage en het levert op school nog punten op ook.

Nee, we moeten trots zijn op deze koning! Hij is zijn geld dubbel en dwars waard.

H. Walma, Zwolle

Niet moeilijk doen

Wat willen we nou als volk? Als we graag een echte koning willen, met een paleis, een troon, een hermelijnen mantel en een gouden koets, laten we dan niet moeilijk doen als het hem goeddunkt op vakantie te gaan met zijn koningin en drie prinsessen.

Als we het daar massaal niet mee eens zijn, laten we dan helemaal kappen met die potsierlijke en volstrekt ondemocratische poppenkast. Het is het een of het ander.

Theo Maassen, Eindhoven

Hetze

Maandenlang lapt de helft van de bevolking de coronaregels aan zijn laars. Om vervolgens schande te spreken van een gezin dat volstrekt legaal het eigen vakantiehuis wil opzoeken. Ja, tegen de vrijblijvende adviezen van het kabinet in. Niet eens een ‘dringend advies’, zoals dat over mondkapjes dat ook door het grootste deel in de wind geslagen wordt.

Media en politici huilen vrolijk met de wolven mee. Gun het koningsgezin dezelfde vrijheid die u voor uzelf zo graag claimt. Laten we ons over belangrijker zaken opwinden in plaats van deze hetze.

Jos Koning, Nijmegen

Erasmus

De koning nam vorige week de 20-delige correspondentie van Erasmus in ontvangst. Al was Erasmus een magistrale brievenschrijver, toch raad ik onze koning aan eerst De lof der zotheid te lezen. En dan vooral Erasmus’ advies aan de vorst: ‘De misstappen van gewone mensen worden niet zo streng beoordeeld of wijd en zijd verspreid. Een vorst bevindt zich op zo’n hoge post dat wanneer hij maar een beetje van de rechte weg afdwaalt, hij meteen een groot onheil bij veel mensen teweegbrengt. (...) Daarom moet hij nog meer zijn best doen.’

Wilbert Schreurs, Den Bosch

Congruentie

Terwijl het hele land, inclusief de krant, over de koning heen valt die tijdens deze lockdown op vakantie is gegaan, stuurt de Volkskrant Webwinkel een email over een ‘bourgondische wijnreis naar Toscane’. Nee, niet alvast boeken voor 2021, maar ‘reisperiode oktober t/m 15 december 2020’. De reis wordt trots gepresenteerd als CO2-neutraal, maar of hij ook coronaproof is, daarover wordt niet gerept.

Ja, er moet geld verdiend worden, maar kan er iets meer congruentie zijn tussen de redactionele en de commerciële afdeling van de Volkskrant?

Marlies Jansen, Oegstgeest

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden