OpinieBrieven

De 40-ers gaan handenwrijvend wachten op de vermogens die vrijkomen uit de verkoop van het huis van hun straks overleden (groot)ouders

De ingezonden lezersbrieven van donderdag 6 juni.

Redactie
Stakers en andere demonstranten voeren op 28 mei actie voor hun pensioen in Den Haag. Beeld BSR Agency
Stakers en andere demonstranten voeren op 28 mei actie voor hun pensioen in Den Haag.Beeld BSR Agency

Brief van de dag: Centjes onderling afpakken tussen generaties

Doordat de rente maar bleef dalen en mensen steeds ouder worden en er steeds meer mensen aanspraak maken op een pensioen, zijn de huidige pensioenpotten ontoereikend om gemaakte pensioenbeloftes na te komen. Een logisch gevolg is dat de pensioenen werden bevroren en dat - indien de fondsen in enkele jaren geen herstel zouden laten zien - er gekort zou gaan worden op de pensioenen. Dat werd vervolgens vier jaar lang gebedjes prevelend naar de aandelenkoersen en naar de rente-ontwikkeling kijken.

Dat kwam niet goed: de rente daalde verder van een historisch laag geachte 2 procent naar 0 procent. Wellicht wordt de rente zelfs negatief, zie Japan, Duitsland en Denemarken.

Maar korten op pensioenen ligt niet zo lekker bij de enorme club gepensioneerden in dit land en dus worden politici nerveus. De rekening moet worden doorgeschoven. Nu er volgens afspraak gekort moet worden, wordt het pensioenstelsel veranderd en mogen de 40-ers de rekening betalen. Zo deden de babyboomers dat al eerder en de huidige 60-ers doen dat kunstje dunnetjes na.

De 40-ers gaan dan maar handenwrijvend wachten op de vermogens die vrijkomen uit de verkoop van het huis van hun straks overleden (groot)ouders. Vrolijke boel zo, centjes onderling afpakken tussen de generaties.

Gert Klein, Amsterdam

Schijnheilig

De excuses van Rutte en Wiebes voor hun falen bij het oplossen van het schadeprobleem in Groningen waren van een ongehoorde schijnheiligheid. Alsof met deze vlucht naar voren alle door het kabinet georganiseerde vertragingen in de vorm van nieuwe processen, beoordelingsmethodes, afbakening van schadegebieden en nieuwe schade-onderzoeken een schone lei wordt gecreëerd. Niets daarvan. De schande dat het kabinet de schadegevallen niet voortvarend en ruimhartig heeft aangepakt zal altijd blijven kleven aan Wiebes en Rutte. En nu als de bliksem de schade herstellen. Om met Raymond van het Groenewoud te spreken: Herstel die woningen! Nu, maintenant, tout de suite, Heute Godverdomme!

Ko Hoogmoed, Castricum

Songs

Sander Donkers is een echte muziekliefhebber (Voorpagina, 5 juni). Hij voelt zich misleid door een grote muziekdistributeur die zijn label tunes ofwel deuntjes noemt. Okay, snap ik. Maar om te spreken over liedjes vind ik net zo erg. Wat is dat toch een rotvertaling van het woord songs. Liedjes, spreek het hardop uit en je hoort hoe denigrerend het klinkt. Donkers wees creatief en kom met een beter woord voor je 80 duizend muziekeenheden.

Wanya F. Bloemgarten, Amsterdam

Merkel

Zo smakeloos die foto van Angela Merkel (Ten eerste, 4 juni). Wat een verspilling van papier. Het zijn altijd vrouwen die het moeten ontgelden, ik begrijp het gewoon niet.

Paula Stelling

Merkel (2)

In een moment van onbekwaamheid bleek Merkel toch ook wel eens wat minder formeel over te kunnen komen. Een prachtige foto van haar, toont haar met een föhn in de hand een pingpongballetje omhooghoudend. Haar gezicht is onbetaalbaar. Eens een keer wat anders dan dat saaie glimlachje. Dat echte context ontbreekt, maakt het alleen maar leuker.

Max de Smet, Amersfoort

Clairy Polak

Elke week staat in de Volkskrant een artikel over iemand wiens visie op een onderwerp of persoon drastisch gewijzigd is. Mag ik zo vrij zijn hier een persoonlijke omwenteling aan toe te voegen? Ik heb altijd wat moeite gehad met de linkse politieke signatuur van presentatrice Clairy Polak. We leven gelukkig in een land van vrije meningen. Helaas bestaat bij veel mensen, en ook bij mij, de neiging om politieke opvattingen te vereenzelvigen met de persoon daarachter. Na lezing van het schitterende interview van Nathalie Huigsloot over de langdurige inzet van mevrouw Polak bij het ziekteproces van haar man Nico (V, 4 juni) is mijn kijk op haar sterk veranderd. Ze lijkt me een volstrekt integere persoon, een ‘Mensch’. En dat lijkt me belangrijker dan onze eventuele verschillen in politieke opvatting.

Ronald Gertsen, Voorschoten

Asiel

Josephine Bersee uit Hongkong schrijft in haar ingezonden brief dat er nog niet één Chinees in het buitenland asiel heeft aangevraagd. Enkele seconden op het internet leert dat er in 2018 299.604 Chinezen onder bescherming van de UNHCR staan (bron: UNHCR) en 164 Chinezen asiel hebben aangevraagd in Nederland. Bron: IND Asylum trends.

Berend Brinkhuis, Zevenhuizen

Gelijke beloning

Martine Prange plaatst de gelijke beloning van mannen- en vrouwenvoetbal in historisch perspectief en geeft argumenten waarom er sprake moet zijn van gelijke beloning (O&D, 5 juni). Zelf ben ik huisman en mijn vrouw verdient het geld. Mogelijk minder dan haar mannelijke collega op hetzelfde niveau.

Onterecht natuurlijk, maar wel de werkelijkheid. Als ze meer wil verdienen moet ze zich beter verkopen, of in haar huidige baan of in een andere baan.

Daar ligt ook de sleutel voor het vrouwenvoetbal. Kijk niet naar het mannenvoetbal, dat is de totaal andere wereld. Ondanks dezelfde spelregels. De oplossing ligt bij vraag en aanbod. Hoe meer mensen het vrouwenvoetbal omarmen hoe meer geld er voor wordt geboden. Kijkend naar de huidige toestand, lopen ze hun achterstand op dit moment snel in. Ik hoop dat ze ooit meer verdienen dan mannen en weet bijna zeker dat de meeste mannen dan niet klagen.

René van Pareren, Amsterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden