Ander CommentaarTime

De 100 invloedrijkste personen van Time onder de loep

De zes covers van Time afgelopen week. Beeld RV
De zes covers van Time afgelopen week.Beeld RV

De persoon van het jaar (voorheen de man, later ook wel de vrouw, van het jaar) is een rijke traditie van het Amerikaanse tijdschrift Time, maar veel leuker is het speciale nummer met de ‘100 most influential people of 2019’ van afgelopen week.

De keuze van de man van het jaar begon in 1927, de speelsere variant 16 jaar geleden. De cover met de man van het jaar was zo gewichtig, er viel altijd veel af te dingen op de keuze (dat was ook wel amusant), en het werd wat voorspelbaar (de afgelopen jaren koos Time daarom geen individuen, afgelopen december ‘hoeders’ van het vrije woord). Met de honderd invloedrijkste personen krijgt de lezer wat inspirerender verhalen, is de bedoeling. Met zes verschillende covers.

Time wist verrassende auteurs te strikken voor de honderd stukjes bij de uitverkorenen, in de categorieën pioniers, kunstenaars, leiders, titanen en iconen. Vaak prijzen oudgedienden nieuwkomers aan: schrijver Salman Rushdie zijn jonge collega Marlon James; tennislegende Chris Evert de jonge kampioene Naomi Osaka; Bill Gates de memoiresschrijfster Tara Westover van de bestseller Educated.

Figuren uit de grote politiek van de dagelijkse nieuwsstroom zitten er ook tussen. Time liet de Republikeinse oud-gouverneur Chris Christie president Trump aanprijzen. Dat gaat zo: ‘Elke moderne Amerikaanse president probeert de wereld te beïnvloeden. President Trump heeft dit gedaan door zich ertegen te verzetten dat Navo-landen hun eerlijke bijdrage niet betalen, door China en onze Noord-Amerikaanse buren onder druk te zetten voor betere handelsverdragen en door het nucleaire pact met Iran op te zeggen. Zijn stoutmoedigste stap wat dit betreft is waarschijnlijk zijn persoonlijke inspanning in de kwestie Noord-Korea. President Trump heeft in feite het afgelopen jaar gebruikt om zijn persoonlijke stempel te drukken op een probleem dat als zes decennia voortduurt.’

Hillary Rodham Clinton schrijft over Nancy Pelosi, nu de machtigste vrouw van de Democraten en Trumps belangrijkste tegenspeler. ‘Te vaak lijkt het dat we een teveel aan gezeur hebben in onze nationale politiek en een tekort aan actie. Maar dan is daar voorzitter Nancy Pelosi.’ Clinton prijst hoe zij de Democraten weer aan een meerderheid in het Congres heeft geholpen met veel jonge en vrouwelijke afgevaardigden. Pelosi wist wetten aangenomen te krijgen over wapenbezit en rechten van kiezers, en of het nu gaat over gezondheidszorg of ouderschapsverlof: ‘Nancy leidt de aanval.’ Ze sluit af met een karakteristieke Hillary-Clintonmoraal: ‘Er is een gezegde dat luidt: ‘als je iets gedaan wilt krijgen vraag het aan een drukke vrouw’. Nancy Pelosi is het levende bewijs dat als je iets voor elkaar wilt krijgen er vaker wel dan niet een vrouw voor nodig is.’

Zo zijn de stukjes bij de meeste politici van links, rechts en midden: voorspelbaar. De alt-rightgoeroe Steve Bannon vindt zijn Italiaanse geestverwant Matteo Salvini een toffe peer, de progressieve presidentskandidate Elizabeth Warren is gecharmeerd van Alexandria Ocasio-Cortez, de nieuwe radicale ster van de Democraten in het Congres.

Beyoncé over Michelle Obama

Voor passie heb je meer aan superster Beyoncé die een ode brengt aan de voormalige first lady Michelle Obama, in de categorie iconen. ‘Houden van Michelle Obama was niet echt een keuze. Het kwam vanzelf, om hoe zij zich gedroeg. Omdat ze er net zo uitzag als wij en zich op plaatsen begaf waar wij, als zwarte Amerikanen, niet bepaald werden verwacht te zijn; ze was zo krachtig. (...) Ik ben zo dankbaar dat mijn dochters en zoon leven in een wereld waarin Michelle Obama schijnt als een baken van hoop en ons allemaal inspireert het beter te doen en beter te zijn.’

Hoe onbekender de uitgekozenen, hoe leuker de stukjes. Het Time-nummer is natuurlijk ook bedoeld als vertier op niveau (elk van de honderd invloedrijken heeft een favoriet muziekstuk uitgekozen voor een Time-playlist op Spotify). Ook leuk: Time hield een peiling onder lezers. De top-5: 1. BTS, de Zuid-Koreaanse popband, 2. Michelle Obama, 3. Alexandria Ocasio-Cortez, 4. Greta Thunberg (de Zweeds tiener-klimaatactiviste) en 5. Jacinda Ardern (premier van Nieuw-Zeeland, bewonderd om haar optreden na de aanslagen op moskeeën).

Op een wereldkaart laat Time zien waar de honderd zijn geboren, en het viel te verwachten: verreweg de meesten in Noord-Amerika, al een stuk minder in Europa en Azië en in Afrika maar vijf.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden