De 10 meest gelezen opiniestukken van 2015

Terugblik 2015

Hoeveel hebben IS en de islam met elkaar te maken? Kunnen jongeren te makkelijk aan een xtc-pil komen? Is de Fiat Multipla mooi of lelijk? Het afgelopen jaar was een divers opiniejaar. De tien meest gelezen opiniestukken op een rij.

Halina Reijn Foto anp

1. IS zal niet rusten voor Eindtijd is aangebroken
Door: Adjiedj Bakas, trendwatcher
Gepubliceerd op 21 februari 2015.

'De bron van IS is de islam. Of we dat nu leuk vinden of niet', schrijft trendwatcher Adjiedj Bakas begin dit jaar. Na de aanslagen in Parijs kreeg zijn opiniestuk een tweede leven.

'Goedgebekte imams en andere vertegenwoordigers van de islamitische gemeenschap kunnen tegengas bieden, vooropgesteld dat ook zij eindelijk erkennen dat de gewelddadige leer van IS wel degelijk islamitisch is. Zoals de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb zei: 'Het aanwijzen van de bron van het probleem is de eerste stap naar een oplossing.'

Volgens Bakas hebben ook soennieten nu de Apocalyps omhelsd met de opkomst van IS. 'Hun onthoofdingsvideo's zijn in feite reclamespotjes voor het Einde der Tijden.'

Abu Bakr al-Baghdadi. Foto epa

2. Dankzij die artsen ben ik geen extremist meer
Door: Mahmoud Tighadouini, gederadicaliseerde moslim.
Gepubliceerd op 18 november 2015.

Mahmoud Tighadouini hing een conservatieve stroming van de islam aan, totdat hij in het ziekenhuis tot inkeer kwam. 'Toen ik twee chirurgen over mij hoorde praten, terwijl zij dachten dat ik sliep, bedacht ik ineens: 'Deze mensen proberen mijn leven te redden. Waarom zou ik als moslim deze mensen, deze dokters verafschuwen, omdat zij iets anders geloven dan ik of misschien helemaal niet geloven?'

Volgens Tighadouini heeft het zijn ogen geopend. 'Waarom zou ik mijn geloof opdringen aan hen terwijl zij mij in vrijheid laten? Zij zagen een mens voor zich die geholpen moest worden en wat die persoon gelooft of denkt, was niet relevant voor hen.'

Pro IS-demonstranten tijdens een protest in de Haagse Schilderswijk. Foto anp

3. Maker Sinterklaasjournaal is krankzinnig geworden
Door: Aaf Brandt Corstius
Gepubliceerd op 6 december 2015.

'Al mijn ergernissen over het Sinterklaasjournaal kregen een gezicht: het gezicht van Ajé Boschhuizen', schrijft Volkskrantcolumnist Aaf Brandt Corstius over de maker van het Sinterklaasjournaal.

'Ik vermoed dat Ajé Boschhuizen krankzinnig is geworden door de pietendiscussie. Ik begrijp dat; ook ik word soms gek van deze discussie. Maar Ajé Boschhuizen is op een wonderlijke manier gek geworden van de pietendiscussie: hij leeft ervan op.'

Dieuwertje Blok, presentatrice van het Sinterklaasjournaal. Foto anp

4. Het feit dat ik het heel graag wil, maar dat het niet lukt, is blijkbaar niet geloofwaardig
Door: Halina Reijn, actrice.
Gepubliceerd op 11 mei 2015.

'Zelfs mijn moeder lijkt ervan uit te gaan - en nóg vreemder: ik vaak ook - dat ik geen kinderen heb omdat ik ze niet wil, dat ik geen partner heb omdat ik een te vol leven heb', schrijft actrice Halina Reijn in haar column in de Vlaamse krant De Morgen. Het stuk werd ook geplaatst op de site van de Volkskrant. 'Het feit dat ik het heel graag wil, maar dat het niet lukt, en dat ik daar waanzinnig verdrietig om ben, is blijkbaar niet geloofwaardig, of te pijnlijk voor mij en mijn omgeving om onder ogen te zien.'

Halina Reijn. Foto anp

5. 'Je komt makkelijker aan pillen, dan aan bier en shag'
Door Toine Heijmans.
Gepubliceerd op 20 oktober 2015.

Verslaggever Toine Heijmans was op bezoek bij de ouders van Laura Dirks. Ze stierf in het ziekenhuis in Den Bosch aan een xtc-pil. Ze was toen 21 jaar. 'Rob en Wilma zijn op niemand boos. Op de dealer niet, op Laura niet, op zichzelf niet. Er is ook nergens schaamte. 'Het verlies van onze dochter willen we positief verwerken. Anders krijgen we het niet voor elkaar. Met alles in de doofpot douwen schiet je niks op.'

'Wat Rob en Wilma willen zeggen: stop die schimmigheid. Het is harddrugs. Praat erover zoals zij thuis over drank en drugs praten: ongecamoufleerd. Rob: 'Het is chemische troep, en je bent geen apotheker.' Wilma: 'Het hoort niet in een lichaam. Je weet nooit hoe dat lichaam reageert.'

Foto anp

6. Niet eerder begreep Iris dat ze niet normaal opgroeide
Door Margriet Oostveen.
Gepubliceerd op 11 december 2015.

'Iris de Groot is enig kind van een zwakbegaafde moeder. Daarover tekende ze het stripverhaal Mamma? Een jeugd met een verstandelijk beperkte ouder. Haar boek laat vooral schaamte zien', schrijft Margriet Oostveen in de verslaggeverscolumn. 'De schaamte over altijd stinken door een huis dat nooit wordt schoongemaakt, terwijl de kat tegen het behang plast. Over een kinderlijk lieve moeder die gedachteloos het eten naast je op de grond zet terwijl jij, klein nog, naar porno op tv kijkt. Over geleende shampoo in je ogen na het zwemmen, omdat je nooit leerde hoe die te gebruiken. Een straatgenootje dat de knopen uit haar haren knipt: ook niet leren kammen. Schaamte over een moeder die jij moet voorlezen, die jij netjes leert eten, aan wie jij de betekenis van alles moet uitleggen.'

Iris de Groot. Foto afp

7. Verhuis noorderlingen naar de grote stad
Door Heleen Mees.
Gepubliceerd op 13 september 2015.

De overheid zou de bewoners van Groningen, Drenthe en Friesland moeten verleiden om naar een van de grote steden te verhuizen, net als in China gebeurt, schrijft gastcolumnist Heleen Mees.

'De voordelen zijn evident. Amsterdam, de grootste stad van Nederland, telt slechts 780 duizend inwoners. Dat is minder dan de wijk Dongcheng in Peking waar ik nu tijdelijk woon. Als de grote steden in Nederland groter worden, zal de welvaart toenemen. De noordelijke provincies kunnen voor het overige worden ingericht voor recreatie. Want al die mensen die straks in die veel grotere steden wonen, moeten natuurlijk wel ergens kunnen uitwaaien.'

Spitsuur in Shanghai. Foto afp

8. Of je de schoonheid ziet van de Fiat Multipla heeft alles te maken met opleiding
Door: Erwin Wijman, journalist en schrijver.
Gepubliceerd op 8 december 2015.

Het collectieve en massale afgeven op de Fiat Multipla laat zien hoe makkelijk populisme, elkaar napraten en kuddegedrag ontstaat. Terwijl kunst leert ons te houden van wat anders is dan wijzelf, betoogt Erwin Wijman.

'De Fiat Multipla legt al zeventien jaar een scheiding der geesten bloot. Tussen de mensen die zich verdiepen in wat op het eerste gezicht anders is dan wat zij gewend zijn. En mensen die dat zonder meer en domweg afkeuren. Zeker in deze tijd van maatschappijbrede onrust, vluchtelingencrises, terroristische aanslagen en opkomende xenofobie en PVV-populisme is het zinnig om een uitspraak aan te halen van filosoof en kunsthistoricus Steven ten Thije: 'Het leren genieten van uitdagende kunst versterkt de samenleving doordat het ons helpt open te staan voor het publieke, voor de ander'. Je verdiepen in een auto, in openbaar kunstbezit, voorkomt oorlog en tweespalt.'

Foto anp

9. Het wordt tijd dat de Volkskrant het woord allochtoon afschaft
Door: Annieke Kranenberg, Ombudsvrouw van de Volkskrant.
Gepubliceerd op 11 juli 2015.

Al jaren wordt selectief, inconsequent en misleidend met etnische kwalificaties in de krant omgegaan, stelt Ombudsvrouw Annieke Kranenberg. ''Allochtonen' is volgens velen - van hoogleraren en politici tot journalisten en lezers - ook zo'n term die het wij-zij-denken versterkt. Neutraal is het woord - ooit bedoeld als objectieve vervanger van minderheden - allang niet meer.'

'Het wordt tijd dat de Volkskrant in de eigen berichtgeving het woord allochtoon afschaft. We kunnen best zonder, dat bewijzen landen die op Nederland lijken en zo'n begrip niet kennen.'

Foto anp

10. Ik dans helemaal niet met mijn vriendinnen in lingerie
Door: Mei Jet Broers (24) uit Amsterdam.
Gepubliceerd op 10 april 2015.

Dit is zonder twijfel het meest idiote wat ik in tijden op tv heb gezien, schrijft Mei Jet Broers over de reclame van Hunkemöller in de brief van de dag. 'Meisjes, gekleed in niets meer dan hun ondergoed en jarretels, bungelend op hoge hakken, dartelen door een hotelkamer terwijl ze giechelend roze ballonnen naar elkaar gooien. De natte droom van iedere man.'

'Ik heb geen verstand van marketing, maar moet je als ondergoedfabrikant niet proberen het vrouwenpubliek aan te spreken? Want, ik denk dat ik voor ieder vrouwmens spreek, ik heb nog nooit, nog nóóit, met mijn vriendinnen in sexy lingerie door de kamer gedanst.'

Beeld uit de Hunkemoller-reclame. Foto -
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.