Dat Rutte III zich niet achter een flutrapportje met nepfeiten verschuilt is zalig verfrissend

De ingezonden lezersbrieven van maandag 11 december.

De nieuwe aankomst- en vertrekhal van vliegveld Lelystad Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant
De nieuwe aankomst- en vertrekhal van vliegveld LelystadBeeld Raymond Rutting / de Volkskrant

Brief van de dag: Verdoezel de waaarheid niet

De politieke verontwaardiging die publiekelijk wordt uitgesproken over het WODC is uitermate schijnheilig. Komt het niet vaker voor dat de politiek, om haar wensen aanvaardbaar te maken, een rapport laat aanpassen? Hoe moet je anders het rapport van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) lezen dat, uitgaande van de meest positieve verbruiks- en uitstootgegevens van de autofabrikanten (ook bekend als sjoemelsoftware) en van de 100 procent werking van alle ooit geplaatste roetfilters, met modellen kan worden berekend dat de luchtkwaliteit over het algemeen is toegenomen en dat daarom de grote extra uitstoot bij 130 km per uur niet zo erg is?

De overloop van Schiphol naar Lelystad moet er komen, vindt 'de politiek', dus stop je niet-bestaande vliegtuigen in je berekeningen en zie, de herrie valt best mee. Deze aanpak werkt doorgaans prima voor de politiek, mede omdat het tegengeluid geen geld krijgt voor een echt wetenschappelijk onderzoek.

Alleen als de naakte waarheid niet modelmatig te verdoezelen is, 130 km per uur resulteert in meer slachtoffers, dan stelt de politiek een oordeel zo lang mogelijk uit want 'er zijn nog geen goede praktijkdata'. Zo bekeken is de actie van Rutte III met de dividendbelasting zalig verfrissend. Iedereen weet nu precies wat heeft geleid tot welke beslissing en wat de gevolgen hiervan zijn. En Rutte III doet dat zonder zich achter een flutrapportje met nepfeiten te verschuilen. Dat verdient navolging.

Michiel Kotterman, Wageningen

Hoofddoek

Sinds er moslimvrouwen in Nederland rondlopen met een hoofddoek, wist ik nooit hoe ik erop moest reageren. Ik wil niemand kwetsen, maar vind het gewoon niet leuk.

Mevrouw Bercan Günel heeft haar standpunt duidelijk uiteengezet: ik ben er ontroerd door.

Hopelijk leest het Europees Hof voor de Rechten van de Mens de mening van Bercan Günel en gaat het hierin mee. Dat zal voor veel vrouwen - die de hoofddoek niet durven af te doen - een bevrijding betekenen.

Caroline Thoenes, Den Haag

Trump en Rutte

Vol verbazing en ongeloof namen we kennis van de door Trump en de Republikeinen ingediende belastinghervormingen, die de rijken en bedrijven veel rijker maken en de armen afschepen met wat kleingeld, zelfs nog een shaggie uit eigen doos.

Ondertussen gebeurt onder onze ogen exact hetzelfde. In de regeringsverklaring wordt voorgesteld dat we er allemaal op vooruitgaan. De mensen met de lagere inkomens krijgen een beperkte tegemoetkoming om het verhoogde btw-tarief op voedsel gedeeltelijk te compenseren, de rijken en bedrijven krijgen een aanzienlijk groter deel van de koek. En daarbij is vooral de extra uitkering van 1,4 miljard aan buitenlandse aandeelhouders een gotspe.

Beweert men in Amerika nog dat het geld via de rijken door zal sijpelen naar de armen, Mark 'Donald' Rutte heeft een veel ruimere blik. Hij ziet die doorsijpeling schijnbaar op wereldschaal. Een intensere schoffering heb ik lang niet meer meegemaakt. En de andere partijen? Zijn die verdoofd of zo?

Leo van der Beek, Schoorl

Hoofddoek (2)

Dank aan Bercan Günel voor haar artikel in Opinie van 9 december. Zij bevestigt dat in de Koran het dragen van een hoofddoek niet wordt afgedwongen. Wel staat er blijkbaar 'dat vrouwen hun kuisheid moeten bewaken en dat zij hun aantrekkelijkheden niet mogen tonen'.

Ik heb jaren in Saoedi Arabië gewerkt en daar viel het mij vaak op dat de vrouwen het enige stukje gezicht dat zichtbaar mocht zijn, de ogen, tot in de puntjes met make-up hadden opgemaakt. Ik kreeg onlangs een déjà vu toen ik in de Volkskrant een grote foto aantrof van de mevrouw die het beroep van politiebeambte ambieert en in die functie ook op straat om religieuze redenen haar hoofddoek wilde dragen. Het gezicht van deze mevrouw met hoofddoek was tot in de puntjes opgemaakt. Het om religieuze redenen dragen van een hoofddoek en het uitbundige gebruik van cosmetica lijken mij in dit opzicht niet met elkaar in overeenstemming.

Frans Derks, Brielle

Dividendbelasting

Het lijkt me rechtvaardig de afschaffing van de dividendbelasting op dezelfde manier te behandelen als de afschaffing van de wet-Hillen. Voor de eenvoud in vijfjarige stappen over dertig jaar, telkens een beetje.

Herman Burgers, Ede

Saadia Ait-Taleb

Is het nu echt nodig om te vermelden dat zij 'in geruite jurk en (met) strak gelakte nagels' de rechtbank binnenstapte?

Roxana Srodzinski, Haarlem

#MeToo en wodc

Wat is de overeenkomst tussen de #MeToo-discussie en de kritiek op het WODC? Hier en daar dreigt zij (WODC) de schuld te krijgen omdat ze het liet gebeuren. Maar het enige relevante is dat hij (het ministerie) gewoon met zijn poten van haar af had moeten blijven.

Riemer Kemper, Maarssen

Moedig

Ik zag donderdag bij Eva Jinek de eigenaar van het Joodse restaurant waarvan de ruiten door een doorgedraaide Palestijn waren ingeslagen, wegens de uitspraak van Trump dat Jeruzalem de hoofdstad van Israël moet worden. Ik wil binnenkort bij hem gaan eten. Dat een eenling zo'n inbreuk maakt op de persoonlijke levenssfeer van een ondernemer en dat deze daar zo moedig op reageert, is voor mij doorslaggevend.

Bas Overmars, Amsterdam

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden