Opinie Lezersbrieven

Dat je over een onderwerp veel weet, betekent niet dat je het ook over kunt brengen voor de klas

De ingezonden lezersbrieven van maandag 12 november.

Een docent geeft muziekles. Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

Brief van de dag: Plan Slob is beledigend

Als docent tekenen, culturele en kunstzinnige vorming (ckv) en beeldende vorming word ik erg verdrietig en boos over het plan van minister Slob om voor de vakken muziek, drama, handenarbeid, kunst en wereldoriëntatie iemand voor de klas te zetten zonder lesbevoegdheid maar met ‘specialistische kennis’.

Hij gaat hierbij volledig voorbij aan het feit dat juist ook bij de creatieve vakken er een groot didactisch repertoire aanwezig moet zijn om deze vakken op een goede manier over te brengen. Het heeft wel iets meer om het lijf dan een keer samen een leuk liedje zingen of het maken van een gezellige herfsttekening. Voorheen had men in het basisonderwijs vakleerkrachten in huis die deze vakken gaven. Deze zijn in het kader van het steeds verder verschralende kunstonderwijs afgeschaft.

Nu kunnen er wel ‘kunstenaars’ voor de klas om het lerarentekort op te vangen. Dit voelt als een belediging voor de mensen die een jarenlange gedegen opleiding achter de rug hebben om deze vakken te kunnen geven. Dat je over een onderwerp veel weet, betekent niet dat je het ook over kunt brengen. Denk aan briljante hoogleraren die belabberd college geven.

Ik hoop dat Slob alle docenten kunst met een diploma een goed betaalde baan aanbiedt op de basisscholen, zodat ieder kind kennismaakt met kunst en cultuur. Niet onder het mom van het oplossen van het lerarentekort maar om leerlingen te leren hoe om te gaan met complexe culturele problemen. Kunsteducatie kan hierbij een grote bijdrage leveren.

Mirjam Martens, Rotterdam
Docent tekenen, ckv, beeldende vorming aan het Libanonlyceum

Gelukkig maar

Gelukkig komt de CO2-uitstoot steeds weer aan de orde in de discussie over kernenergie. Dan hoeven we ons niet af te vragen of we terrasverwarmers, open winkeldeuren in de winter, de Bitcoincomputers of onze elektronische oplaadbare speeltjes moeten aanpassen of verbieden. En er zal werk zijn om de komende honderdduizend jaar het radioactieve afval te koelen, verplaatsen en op te slaan.

Manfred van Eyk, Hilversum

Patatoorlog

Schandalig, die Colombiaanse overheid die maar liefst 3 procent importheffing op wil leggen aan de Belgische en Nederlandse patatboeren.

Die Colombiaanse boeren die met hun families handmatig poten en oogsten, produceren niet efficiënt volgens Brunt, woordvoerder van branchevereniging Vavi. Inderdaad, ze moeten eerst maar eens hun land egaliseren, bemesten en met mega-grote landbouwmachines leren poten en oogsten.

Ook Sigrid Kaag en Cecilia Malmström gaan zich ermee bemoeien want als dit door gaat, dan gaan de Colombiaanse boeren met hun paar hennen per boerderij ook nog onze eieren-export bedreigen of zelfs tomaten kweken.

Een beter pleidooi voor forse CO2-belasting is nauwelijks denkbaar! Dan hebben we die importheffing helemaal niet meer nodig om die boertjes een menswaardig bestaan te gunnen.

Kunnen Kaag en Malmström zich mooi bezig houden met de door Trump opgelegde importheffingen, want daar hoor ik ze nu maar weinig over.

Charles Smeijers, Nuenen

UitgeTrumpt

Ik ben na de stortvloed aan Amerikaans nieuws o.a. in de Volkskrant wel een beetje uitgeTrumpt. Ja, wat er in de VS gebeurt is hier relevant. Maar mag het een onsje minder? Om te beginnen door alleen te becommentariëren wat Trump doet in plaats van wat hij zegt.

Wim Bless, Zevenaar

Het oudste spel

Wie de beste beoefenaars van ’s werelds oudste spel wil bewonderen moet in Londen zijn (Sport, 9 november). Maar als ik het goed heb spelen Magnus Carlsen en Fabiano Caruana daar schaak, niet go. De vroegste als schaakspel herkenbare spelvorm dateert van ongeveer 500 voor Christus. Dit spel leek nog in de verste verte niet op hedendaags schaak. Het bordspel go is al ongeveer vierduizend jaar hetzelfde en wordt algemeen beschouwd als het oudste nog bestaande spel ter wereld.

Wereldkampioen schaken Emanuel Lasker zei over het go-spel: ‘Go is logischer dan schaken en overtreft het in eenvoud. Go doet voor het schaken niet onder in de vlucht waartoe het de fantasie inspireert.’

Arne van Mourik, denksportfilosoof, Zeist

Gurka’s

Naar aanleiding van het artikel Eerherstel voor ‘Tommies met tulband’ (9 november) wil ik memoreren aan het moedige optreden van de Gurka’s, een Nepalese bevolkingsgroep in dienst van het Britse leger. Na de capitulatie van Japan in WO II maakten zij deel uit van het Britse expeditieleger dat tijdelijk het gezag herstelde in het voormalige Nederlands-Indië. Deze Gurka’s hebben een onschatbare bijdrage geleverd aan de bescherming van uit Japanse interneringskampen vrijgekomen Nederlandse vrouwen en kinderen, tegen de moordpartijen door Indonesische nationalisten. Ere wie ere toekomt.

P. Knape, Rotterdam

Oostenrijkse spion

‘Met een simpele wereldontvanger… zou (een Oostenrijkse kolonel) gecodeerde berichten hebben uitgewisseld met Moskou.’ (Ten Eerste, 8 november). Ik zou het op prijs stellen als de Volkskrant in de onvolprezen rubriek Tech in Sir Edmund eens zou kunnen uitleggen hoe je met een ontvanger ook kunt uitzenden.

Rien Geurts, oud-radiotelegrafist 17e Painfbat, Den Bosch

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.