TaalgebruikDe zin van de week

Dat hij het gewoon zegt maakt het zo mooi

De Volkskrant staat elke week stil bij de mooiste, lelijkste of anderszins opvallendste zin.

De zin van de week: Ik wou dat’k hier nooit gekomen was. 

Bron:  22 juni 2018, De Woudklank. De weekkrant van Opsterland

Waarom:  Ik wou dat’k hier nooit gekomen was, dat stond boven een interview in streekkrant De Woudklank. Je hóórt het iemand zeggen. En dat is ook het idee. In de vaste rubriek Over de brug, of in het Fries: Oer de brêge, gaat redacteur Fokke Wester op de Gerk Numanbrug in Gorredijk staan om daar aan een toevallige voorbijganger wat vragen te stellen. Hij schrijft het gesprek dan letterlijk op zoals het heeft plaatsgevonden. Geen Algemeen Nederlands, geen stilistische hoogstandjes. Dat maakt het zo charmant en karakteristiek. Dit keer treft hij een Hollander die in Friesland verzeild is geraakt. ‘Vrouwen hè, je pik achterna zoals wij Hollanders zeggen.’ Er ontspint zich een hilarisch gesprek, dat bekt als een gek. Met daarboven dus die kop, voor het ultieme man-bijt-hondgevoel: een zin met een lekker mondgevoel. 

En verder: Die ruwrauwe wou in plaats van wilde en dat grappige dat’k op de plek van dat ik. Dat intrigeert. Het pakt de lezer. De tekst ging dan ook meteen viral. De sfeer, de onverbloemde eerlijkheid. Wij Nederlanders vreten dat als ochtendstamppot. Ook de droge interviewvragen dragen bij. Alsof je Frans Bromet in je hoofd hoort: ‘En u wou dat u hier nooit gekomen was. Mag ik vragen waarom niet?’ Naast de krachtige kop staat het hele gesprekje eigenlijk vol met praatparels. Zinnen als: ‘Zodra je kinderen om zakgeld vragen moet je wegwezen. Wegwezen!’ Of ‘Ik heb niets tegen Friezen, maar sommige die zou je een doodtrap geven.’ En tot slot: ‘Als je drie keer goedemorgen zegt en ze doen der smoel niet open dan denk je de vierde keer val dood. Klaar, dat zeg ik gewoon.’

Kijk, en dat maakt het dus zo mooi: dat hij het gewoon zegt. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden