CommentaarMirjam Schöttelndreier

Dat er minder wordt gezond met ontbloot bovenlijf heeft niet alleen te maken met preutsheid

Badgasten bij Hoek van Holland.  Beeld ANP
Badgasten bij Hoek van Holland.Beeld ANP

Zodra het warmer wordt, klagen vrouwen dat topless zonnen taboe is en Nederland hopeloos is verpreutst.

Om de zoveel tijd laait de kwestie op en meestal is dat in de zomer. Dan zindert het door de media: Nederland wordt preuts! Aanleiding is het strand, waar vooral de niet meer zo jonge vrouwen topless willen zonnen, zoals vroeger, en dat niet meer durven.

Afgelopen week stond in deze krant een lezersbrief die het thema oprakelde en in andere media zijn weerslag vond. Behalve haar ergernis over de toegenomen gêne om, net als mannen, met ontbloot bovenlijf van de zon te genieten, sprak deze (jonge) briefschrijfster haar afkeer uit over de Nieuwe Preutsheid die ook de jongsten treft: blote kinderen aan zee of in zwembad zijn ook taboe geworden.

Wanneer vroeger precies was? De jaren zestig, zeventig, tachtig, negentig? In elk geval zijn het de 50-plusvrouwen die zich herinneren probleemloos zonder knellend bovenstukje te hebben liggen zonnen. Wie liever geheel bloot wilde, liep door naar het naaktstrand. Dat dat allemaal veel lastiger is geworden, heeft met van alles te maken.

Topless zonnen was mode, vloeide voort uit het hippiedom, je afzetten tegen de ‘burgerlijkheid’. Maar modes komen op en verdwijnen. De losheid en lelijkheid van het gewone leven verdween toen het strakke perfectionisme van de prestatiemaatschappij kwam opzetten. Daar waar de cosmetische klinieken als paddestoelen uit de grond schoten, paste ongesoigneerde blootheid al veel minder.

En Nederland kreeg daarbij te maken met islamitische immigranten, die hun ogen uitkeken – of van schaamte bedekten. Sociale wet: waar de een ontkleed en de ander volledig bedekt is, voelen er twee zich ongemakkelijk.

De mobiele telefoon rukte op en pakte de privacy af van de vrouw die topless wilde zonnen, maar geen willoos lustobject wenste te zijn op andermans scherm. Dat gold ook voor de pedofiele netwerken die kinderlijke puurheid versmoezelden en van kinderbillen een seksueel gevaar maakten.

De naakte mens, toppunt van natuurlijkheid of toppunt van lustopwekking: ga de meningen maar tellen. Een moreel gelijk is er niet, wel een dominante moraal.

En die moraal is verschoven. Maar een moraal is geen wet: wie bloot wil zonnen, wie z’n kind met blote billen wil laten rennen, sluit lekker zijn ogen voor andermans mobiele terreur en duistere seksuele fantasieën en legt diens moraal naast zich neer. In het zand.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden