ColumnArnon Grunberg

Dat de Vrijmetselaars de wereld regeren leek me moeilijk te geloven. Maar dat kan veranderen

null Beeld
Arnon Grunberg

De Vrijmetselaars hadden me uitgenodigd om bij hen langs te komen voor een gesprek. Er wordt weleens gefluisterd dat de Vrijmetselaars en de Joden de wereld regeren, daarom wilde ik erheen gaan, ik wilde zien wie de wereld regeerde – al is er geen God, er moet altijd iemand zijn die de wereld regeert; de gedachte dat chaos, toeval en permanente machtsstrijd de wereld voortstuwen wordt door velen als ondraaglijk beschouwd.

De loge in Amsterdam die me had uitgenodigd bevond zich in een mooi gebouw. De voorzitter had een zieke partner en liet zich excuseren, maar de vicevoorzitter bleek een jongensachtige man die de bijeenkomst met verve leidde.

Ik had stiekem bekende en minder bekende personen verwacht tegen te komen, Rutte misschien, de koning, Adriaan van Dis, Louis van Gaal of Ewald Engelen, typisch een man die zich een overtuiging als een maatpak heeft aangemeten, maar eens per week bij de broeders opgelucht dat maatpak uittrekt.

Geen Rutte, geen koning, geen Van Gaal, ik meende wel wat gezichten te herkennen. Dat vanuit deze plek de wereld werd geregeerd, nee, dat leek me moeilijk te geloven.

Op mijn vraag wat de Vrijmetselaars beoogden, werd me verteld dat de Vrijmetselaars beoogden betere mensen te worden, de rituelen die zij in besloten kring uitvoeren waren bedoeld, in mijn parafrase, om stoom af te blazen.

Waarom dit alles zonder vrouwen moest, vond ik een flauwe vraag. Het zogenoemde diversiteitdebat zal weldra langs de lijnen van de Neurenbergse rassenwetten worden uitgevoerd, waarbij iedereen begrijpt dat diversiteit nog slechts een codewoord is voor machtsstrijd.

Aan het einde van de bijeenkomst werd ik uitgenodigd Vrijmetselaar te worden. Ik denk dat ik dat ga doen, maar ik begin mijn eigen loge en echt met de bedoeling de wereld te regeren.

Het is vuil werk, maar iemand moet het doen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden