Commentaar

'Dat de Nederlandse bijdrage zich beperkt tot Irak doet gekunsteld aan'

Nederland levert een serieuze bijdrage aan de strijd tegen IS, binnen de beperkte politieke ruimte, schrijft Hans Wansink in het commentaar van de Volkskrant.

Premier Rutte spreekt de VN-Veiligheidsraad toe. Beeld epa

Het offensief van Islamitische Staat in het noorden van Syrië heeft aan de Turkse grens tot een humanitaire noodsituatie geleid. Hoewel Syrië, anders dan Irak, niet expliciet om ingrijpen heeft gevraagd, zou de Syrische president Assad de bombardementen hebben verwelkomd.

Secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties onderstreepte dat de Syrische regering van tevoren werd geïnformeerd en voegde eraan toe dat de aanvallen plaatsvonden in gebieden die niet langer onder controle van Syrië staan. Ban Ki-moon: 'Het valt niet te ontkennen dat deze extremistische groepen een directe bedreiging zijn voor de internationale vrede en veiligheid - en daar bestaat ook brede internationale consensus over.'

Aanslagen in Europa
IS vormt niet alleen een gevaar voor de bevolking van Syrië, Irak en de buurlanden in het Midden-Oosten. Jihadi's die aan de zijde van IS hebben meegevochten, onder wie ook Nederlanders, beramen aanslagen in Europa. Een Nederlandse strijder van Jabath al-Nusra, een zusterorganisatie van IS en Al Qaida, heeft opgeroepen tot 'een sterke en stevige daad tegen de Nederlandse overheid'. Hiermee is het uitschakelen van IS een direct Nederlands belang.

De militaire bijdrage van Nederland aan het onschadelijk maken van islamitische terreurorganisaties als IS, Al Nusra en Al Qaida is dan ook gerechtvaardigd. Dat deze organisaties zich niet aan de grens tussen Syrië en Irak gebonden achten, maakt dat een effectieve bestrijding zich niet tot Irak kan beperken. De uitspraken van Ban Ki-moon kunnen niet anders worden uitgelegd dan als steun voor bombardementen op Syrisch grondgebied.

Risico
Dat de Nederlandse bijdrage zich beperkt tot het grondgebied van Irak doet dan ook gekunsteld aan. Vicepremier Asscher erkende dat gisteren door 'begrip' uit te spreken voor de Amerikaanse acties boven Syrisch grondgebied. De PvdA had zich evenwel al weken vastgelegd op een 'sluitend volkenrechtelijk mandaat', waardoor de politieke ruimte ontbrak voor onbeperkte militaire acties.

Intussen loopt Nederland een verhoogd risico op tegenacties door jihadisten. Dat risico moeten we op de koop toenemen, al moet alles in het werk worden gesteld om aanslagen op Nederland en Nederlanders te voorkomen.

Hans Wansink is opinieredacteur van de Volkskrant.

Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden